Riscul cel mare este să vorbești în necunoștință de cauză. Motivele ar fi multiple: nu te documentezi, nu te pricepi oricum, ai dorit să mesteci un subiect și te-ai înecat.
Un exemplu recent (mă mir că nu a fost sesizat de nimeni) îl constituie un articol – Despre motorul Ecoboost de 1 litru – în care bloggerul își dă cu părerea despre motorul cu pricina testat pe Fiesta unui prieten.
Cu această ocazie, sunt trei idei pe care le punctez scurt:
1. bloggerul nu știe ce a testat
Inițial, a spus că mașina avea 100 CP, apoi a făcut o “mică” rectificare în comentariul cu numărul 35. Nu, de fapt, avea 80 CP.
Dacă bloggerul s-ar fi documentat responsabil, ar fi aflat că nu există EcoBoost pe o motorizare cu 80 de cai în cazul Ford Fiesta. E un motor de 1L (Duratec), aspirat pe benzină, dar fără tehnologia EcoBoost.
2. bloggerul nu știe ce spune
Ca și cum penibilul n-ar fi fost suficient, la un alt articol recent în care autorul semidoct explică de ce presa auto este în derivă, bloggerul răspunde unui comentator în felul următor:
La fel, răspunsul are lacune în documentare, iar argumentarea e cel puțin incoerentă. Răspunsul corect ar fi: cutie automată la noul Ford Fiesta găsești pe motorizarea de 1L EcoBoost.
Răspunsurile la primele puncte ar fi fost ușor de verificat, dacă se intra pe pagina ford.ro și se descărca broșura oficială a mașinii.
3. bloggerul nu știe să conducă
Dacă nu poți urca “un deal mititel”, vina nu este a mașinii. Soferul alege pe unde merge și cum merge. În cazul de față, a urca un deal cu “pedala la podea” în condițiile în care cuplul scade de la anumite turații în sus și a te plânge apoi că mașina nu trage e ușor penibil.
Exemplele de mai sus ilustrează în opinia mea un blogging generalist făcut pe genunchi. Conduci jumătate de oră mașina unui prieten, nu știi ce conduci, nu știi cum să o conduci și apoi emiți păreri cu aer de competență fără o minimă documentare prealabilă.
“m-am dat un pic”. e chiar prima frază.
cât despre “nu știe să conducă, să ne păstrăm asemenea păreri prețioase pentru când împlinim un an de carnet.
încă o informație falsă
și mai e ceva: pe broșura din link nu există motorizare automată pe 1 litru http://i.imgur.com/41REDks.png
da, “motorizare automată” e mai greu de găsit
ai dat click pe lista de prețuri, nu pe broșura
păi, nu sunt același lucru? adică în broșură au mașini in plus față de ce au pe lista de prețuri?
si mai fă o corectură in text: motorul este ecoboost.
Motorul de 1 litru si 80 CP este Duratorq, in timp ce motorul de 1 litru turbo este EcoBoost. Prin urmare, daca masina pe care ai condus-o avea 80 CP era Duratorq. Nene Zoso, pe bune acu’ nu le ai cu masinutele. In multe te-oi pricepe si chiar te apreciez pentru unele materiale. Dar cred ca ti-ai face un mare serviciu daca nu te-ai mai baga pe masini.
Riscul de a nu cunoaşte sensul cuvintelor limbii române.
Riscul cel mare este să vorbești în necunoștință de cauză. Motivele ar fi multiple: nu te documentezi:
GENERALÍST ~ști m. 1) Medic specializat în medicina generală. 2) Medic specializat în boli interne; medic internist. /<fr. généraliste
GENERÁL2, -Ă, generali, -e, adj. 1. Care este comun tuturor (sau marii majorități a) ființelor sau obiectelor dintr-o anumită categorie. ♦ (Substantivat, n.) Ceea ce este comun tuturor (sau marii majorități a) ființelor sau obiectelor dintr-o anumită categorie; spec. categorie filozofică reflectând trăsăturile esențiale comune obiectelor dintr-o clasă. ♦ (Despre un fenomen sau o situație) Care privește pe toți, care cuprinde pe toți, la care participă toți (sau marea majoritate). 2. Care privește ceva în ansamblu, în trăsăturile fundamentale, care se ocupă în linii mari de ceva. ◊ Cultură generală = cultură bazată pe cunoașterea elementelor fundamentale ale creațiilor din diferite domenii ale științei și artei. ◊ Loc. adv. în general = în linii mari; fără referire la un caz anumit. 3. Care se întâmplă, care există pe o întindere mare, care cuprinde o arie foarte largă sau totul. 4. Care are toată răspunderea în conducerea unei anumite diviziuni dintr-o instituție, dintr-o întreprindere etc. Director general. – Din fr. général, lat. generalis.
Deci blogul e general, nu generalist, că nu-i domn` doctor!
Name, ai dreptate, doar că e un termen preluat, resemnificat și des folosit: http://bit.ly/121FC3i
Asta nu-l face corect, dar mda.
De curiozitate, te consideri un blogger general sau specializat? Ca eu vad la tine o gramada de articole, pe o gramada de teme (turism, masini, viata in general etc).
Sushimade, răspunsul e evident
Pingback: Lașitatea lui Vali Petcu | Adrian Ciubotaru