Primul gând: nu putem concura cu bulgarii când este vorba de litoralul Mării Negre și enumăr doar câteva aspecte: infrastructura, serviciile, plajele, apa curată sau peisajele. Ne despart 10-15 ani de strategie turistică.
– am întâlnit mulți români, foarte mulți români. Atât pe plajă în Sunny Beach sau în Nessebar, cât și pe drum. Din 10 mașini una avea număr de România.
– se circulă mai puțin agitat decât la noi, se respectă mai mult limitările de viteză, dar se depășește fără stres pe linie continuă (e drept, când vizibilitatea e bună).
– în Nessebar (orașul vechi), am nimerit numai chelneri care știau română, care ne-au adus meniuri în limba română (la restaurantul Neptun) și pe care îi auzeai vorbind, două mese mai încolo, în rusă și în engleză.
– mulți ruși cu tururi organizate, mulți ruși cu familiile după ei, mulți ruși cu mașinile după ei. La Balcic am prins trei grupuri mari venite în Bulgaria parcă doar pentru a afla despre istoria românească (Regina Maria, Cadrilater, Balcic).
– am plătit două persoane 20 de leva (~45 lei) pentru a vizita Palatul Reginei Maria și Grădina Botanică). M-a impresionat prezența peste tot a inscripțiilor în limba română.
– acesta a fost traseul. Șosele bune, dar și cea mai proastă autostradă pe care am mers vreodată (Shumen – Varna).
– Nessebar este o bijuterie de oraș istoric – patrimoniu UNESCO. Străzi înguste, biserici vechi, dughene peste tot, plin de turiști străini (germani, englezi, americani), loc de promenadă și de explorare.
– la plajă, am fost în Sunny Beach (în partea sudică), destul de aglomerat, dar decent. Apa caldă și curată, senzația (sau e doar o senzație) că poți lăsa lucrurile nesupravegheate atunci când intri în mare.
– am plecat în Bulgaria fără nicio organizare, fără nicio ofertă turistică. Am ajuns în Nessebar, am parcat mașina și am început să ne plimbăm căutând cazare. Am nimerit la un hotel unde aveau toate camerele ocupate, îl întreb pe tip dacă ne poate recomanda ceva și ne duce pe o străduță la o casă cu etaj.
40 de leva pe noapte, balcon, frigider, tot tacâmul. Dacă am fi dorit o cameră cu vedere la mare, am fi plătit mai scump.
– am mers aici (nu mai știu pe ce site citisem o recomandare). Un loc mirific și sălbatic găsit la capătul unui drum prost de țară.
– cu excepția Palatului Reginei Maria, Balcicul este o localitate oarecare: nimic de vizitat, nimic interesant.
– impresionant la Capul Kaliakra (încă nu am editat pozele de acolo)
– am trăit premiera și emoția de a asculta la un radio bulgăresc o melodie în limba română cântată de îndrăgitul solist Alex Velea
A fost prima mea experiență pe un alt litoral decât cel românesc și îi înțeleg din plin pe cei care aleg să își petreacă concediile în Bulgaria.
Eu n-aș mai repeta o vacanță în Bulgaria (nu în aceleași locuri, în orice caz), mă plictisesc repede, iar pe viitor mă gândesc la Grecia și Turcia (tot cu mașina).
Frumos articolul, frumoase pozele! Deja era pe lista mea de viitoare calatorii dar nu cred ca mai am rabdare pana la anul! 🙂
Pingback: Aventurile anului trecut | Adrian Ciubotaru