Unde?

0 Flares 0 Flares ×

Daca Nilul a nascut o civilizatie in jurul sau, daca Gangele, daca Eufratul la fel, unde este civilizatia din jurul Dunarii? (vorbim de mileniul I-II î.e.n.)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

19 thoughts on “Unde?

 1. Ion

  Religia dacilor a fost una din cele mai dezvoltate religii din europa, daca nu cea mai…
  De asemenea s-au descoperit si tablitele cu scrisuri cuneiforme si se crede ca dacii au inventat scrisul cuneiform, dar inca nu s-a si atestat.
  Ca putere militara dacii au ajuns sa fie temuti chiar si de romani, ne mai vorbind de celti… nu degeaba a tinut Traian o petrecere de 123 zile la cucerirea Daciei

  Reply
 2. Pasha Morozov

  Da da, poate că civilizaţia dacă era într-atât de veche încât e imposibil să mai găseşti ceva rămas de la ei, haha (civilizaţia aia de acu 4mii de ani, despre care vorbesti), dacă o civilizaţie ar fi fost aşa măreaţă este imposibil să dispară fără urmă. Iar faza cu “romanii se temeau de daci”, nouă ne place să credem că ei se temeau de daci. Scrierile cuneiforme probabil au fost scapate dintr-o tolbă de săgeţi de nişte războinici migratori, noi le am găsit şi ne mândrim cu ele =))
  Noroc inteligent.

  Reply
 3. Dorin

  Civilizaţia din jurul Dunării, Rin-ului sau alte rîuri din zonele celtice se orienta aproape exclusiv pe păstrarea orală a culturii şi credinţelor. Un bun documentar pe temă este ‘Barbarians’ de Terry Jones 🙂 în episodul al treilea o să avem o mică surpriză 😛

  Reply
 4. jez

  orientul este cultura si tehnica, de la chinezi pana la arabi.
  dacii/tracii erau aprigi, erau intelepti, erau semeti, erau conectati la origini si la univers, dar de aici pana la castele si piramide… putin din harnicia si spiritul neinduplecat al tracilor am senzatia ca a ramas mostenire mai degraba sarbilor.
  oricum, ai nevoie de conducatori adevarati, ai nevoie de putina grandomanie ca sa ajungi la ceva maret. burebista sau gingis han inafara de a se extinde si/sau a taia niste vii ca sa nu mai cada baietii sub masa de beti nu prea au reusit mare lucru. mesterul manole si-a luat-o meritat. noi nu reusim sa constientizam ca de locul 2 nu a auzit nimeni. la noi e “las, ca merge si asa”.
  oricum, exista si reversul medaliei, istoria le aseaza pe toate. nu poti avea chiar tot. sau poate….

  Reply
 5. mihai

  un exemplu foarte bun despre cum NU se pune problema.

  orice efort care incearca sa vorbeasca despre civilizatia de la Dunare din mileniul “i.e.n.” (cum spuneau comunistii) pornind de la faptul ca Nilul, Eufratul sau Gangele aveau civlizatie in acea perioada este un efort care se discrediteaza.

  Prin urmare la intrebare “unde” exista inca zul asta un singur raspuns: “acolo”.

  Reply
 6. Z

  Civilizatia din jurul Dunarii a fost in Austria, dar, vorba lui patryk, au furat-o rromii si au dus-o in Italia, ramane sa mutam si cursul Dunarii prin Italia!

  Reply
 7. Adrian Ciubotaru Post author

  ion, pasha… reprezentati doua puncte de vedere aproape opuse.

  mirmen, “Mississippi was part of the Mississippian culture in the early part of the 2nd millennium AD; descendant Native American tribes include the Chickasaw and Choctaw. Other tribes who inhabited the territory of Mississippi (and whose names became those of local towns) include the Natchez, the Yazoo, and the Biloxi”, zice wikipedia…

  Dorin, pastrarea orala n-a exclus artihectura, de exemplu, sau cine stie…

  jez, ai dat un exemplu bun, desi asimetric. Invaziile mongole au vanturat teritoriul dintre Germania de azi si China, n-au lasat alte urme decat in marturiile populatiilor devastate sau…

  mihai, stiu ca presupusa maretie a culturii tracice a fost folosit ideologic ca argument al regimului comunist de-a-si legitima nationalismul, insa aici n-are legatura.

  E drept ca nu toate raurile de dimensiunile Dunarii (din zona temperata) n-au lasat cine stie in urma lor si e drept ca prezenta unui fluviu mai degraba prilejuieste decat explica existenta unei civilizatii, insa sunt curios daca exista un “totusi” in acest caz.

  Reply
 8. Dorin

  Ştii că unul din ordinele romane de după 106 a fost ‘distrugeţi toate davele’, nu?
  Dacii au avut un inamic mult mai puternic, şi mult mai ambiţios în a-i elimina. Şi totuşi au rămas urmele cetăţilor dacice de la Sarmizegetusa… Suntem norocoşi că mai avem poveştile. Cam ce mai au şi francezii de pe urma galilor, altfel bine raşi de pe faţa pămîntului.
  În cazul nostru nu Dunărea a fost catalizatorul civilizaţiei, ci pădurile şi apele de la nordul ei. Cît despre ce a rămas de pe urma ei, cel puţin 75% din bogăţiile Romei au fost construite cu bani de la daci. Pentru referinţe citez din nou documentarul lui Terry Jones. Am şi un link, dacă vrei: http://video.google.com/videoplay?docid=801730674011842168

  Reply
 9. Adrian

  Nu e comparabil. Dunarea e in zona temperata, pe cand Nilul si Gangele in zona ecuatoriala/tropicala. Primele civilizatii au aparut in zonele mai calde, unde exista o abundenta de resurse. Nici Volga nu a produs o mare civilizatie antica….

  Pe de alta parte, pe termen lung, civilizatiile din zonele reci tind sa se dezvolte mai mult. Tocmai lipsa resurselor naturale le stimuleaza creativitatea, astfel ca tehnologia se dezviolta mult mai repede. De aceea azi nordul este bogat si sudul sarac…

  Reply
 10. stash

  Darius, lasa omul in pace, nu vezi ca are blog pe domeniul “filozofie.ro”. Filozofeaza si el, na!

  Adriane, intrebarea ta e total anapoda. Ce treaba are Dunarea cu Gangele si Eufratul? Sau cu Nilul? In ideea asta intreaba-te unde-i civilizatia de pe Rhin sau Main, ca-i tot aia.

  Reply
 11. Adrian Ciubotaru Post author

  Dorin, bogatiile Romei existau si inainte de cucerirea Daciei. Sa nu uitam ca provinciile romane cele mai prospere si populate erau in Africa (Egipt) si Asia.

  Adrian, am dorit doar sa initiez o discutie (specifica mai degraba forumurilor decat unui blog).
  Nordul a ajuns “bogat” extrem de tarziu. De-a lungul Evului Mediu axa prosperitatii economice s-a mutat treptat de la Sud inspre Nord, de la orasele italiene la cele germane, olandeze (Liga Hanseatica etc), iar cand Lumea Noua a fost descoperita (iar Mediterana si-a castigat o pozitie secundara), procesul a devenit ireversibil.

  stash, ma bucur ca am cititori care nu le lasa ispititi de o ipoteza “mandra” care ar umple un gol in trecutul nostru destul de zgarcit cu povestile onorante 🙂

  Reply
 12. o muiere

  Ce se stie despre daci? Extrem de putin, din surse foarte zgarcite. Iar pe teritoriul Romaniei nu erau numai daci in Antichitate, cum pe teritoriul Italiei erau nu stiu cate natii, vorbitoare de limbi inrudite sau foarte diferite. Antropologic, oamenii de pe teritoriul ROmaniei sunt diferiti, avand origini diferite, ceea ce arata amestecuri de populatii diferite. Dar una e lingvistica, alta e antropologia, adica o limba poate fi adoptata de o populatie care e neinrudita, chiar foarte diferita de altele care vorbesc limbi apropiate. Turcii de azi nu sunt asiatici, la fel si ungurii. Vreau sa spun ca si daca am sti ce limba vorbeau dacii, nu stim cum aratau, ce origine aveau. Oricum, in Moldova de azi existau in Antichitate triburi probabil slave sau germanice.
  S-o lasam mai moale cu dacii ca nu stim mai nimic despre ei.
  Cat despre civilizatii si aparitia lor, e ceva complicat. Raurile sunt importante, ai nevoie de sursa de apa. O civilizatie stralucitoare si unica, precum cele mentionate, ar aparea pe Dunare atunci cand in zona se va putea exploata inteligent (nu sa fie luata cu japca de un grup, cum e acum petrolul in Orient si in Africa, asta genereaza doar coruptie) o resursa care sa fie apanajul acestei zone. Acum tehnologiile sunt resursele care creaza civilizatii.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *