Poezie si adevar

0 Flares 0 Flares ×

Poezie si adevar e cartea in care Goethe isi povesteste viata intr-un mod semi romantat. A fost editata la noi in trei volume prin anii ’70 la Biblioteca pentru toti. Prin liceu apucasem sa citesc doar primul volum. Cativa ani dupa aceea am inceput din nou s-o citesc, insa am observat ca stilul usor greoi nu mai intalneste acelasi gen de rabdare, desi eram fascinat de tineretea lui Goethe, lecturile si aventurile sale spirituale. E o carte pe care n-am citit-o pana acum si mi-e rusine de acest lucru.

In registrul aceluiasi gen literar, insa la capatul celalalt al rusinii se afla memoriile lui Iorga (tot in trei volume), carte pe care nu cred ca ma voi incumeta s-o citesc vreodata. Iorga n-a avut o viata plicticoasa, insa stilul extrem de greoi (fraze lungi, topica inversata) si abundenta de descrieri colaterale contextului descurajeaza foarte repede un cititor cu o motivatie medie. Pastrand proportiile, gandeste-te c-ai citi Ulysses fara s-ai impresia ca ermetismul textului te-ar duce undeva, un text fara miza ilizibilitatii sale.

In acelasi cadru al rusinii de cititor, nu stiu ce m-a motivat la acel moment sa duc pana la capat lectura Autobiografiei lui Isaac Asimov aparuta la Teora. Dadusem o gramada de bani – 35.000 de lei, gaseai pe atunci carti bune la 15.000, iar pe editiile de la Penguin Books dadeam 10.000 de lei), cartea era scrisa dezordonat, iar uneori aroganta autorului te exaspera. Fusese un copil precoce, cunostea nu stiu cate limbi, nu stiu cate lecturi, a sarutat pentru prima data la 24-25 de ani, enumera cu atentie sutele de carti scrise (desi majoritatea erau carti introductive, de popularizare, in cadrul unei colectii) si povestea cum si la batranete isi uimea colegii savanti prin candoarea luciditatii asupra propriului geniu. Mi-a lasat, sper sa ma insel, impresia unui copil alintat.

Amintiri, vise, reflectii in schimb m-a fascinat de-a binelea. Tineretea lui Jung, relatia cu Freud (celebrul sau lesin parca prevazand paricidul lui Jung etc.), interesul pentru alchimie si culturile extra-europene, experientele sale interioare (a avut un vis premonitoriu despre izbucnirea primului razboi mondial etc), luptele cu proprii demoni sunt lucruri care ti-l prezinta pe Jung mai mult decat initiatorul psihologiei analitice, mai mult decat un simplu savant elvetian. Cu siguranta, si prin memoriile lui, Jung se dezvaluie una din cele mai complexe personalitati ale secolului XX. Constributia sa la istoria ideilor si traseul sau intelectual sunt lucruri pe care nu prea le poti ocoli, daca doresti sa pastrezi (cel putin) aparenta unei culturi generale.

Memoriile lui Eliade sunt un exemplu reusit al unui mod de prezentare a povestii unei vieti. Prin anii ’70, nota in Jurnalul urgenta continuarii scrierii Memoriilor. Le scria incet si foarte atent, si probabil avea motive! Este una din putinele sale opere in care ai impresia ca nimic nu e in plus (respectarea unui criteriu literar), stilul e atat de finisat incat te intrebi daca aceasta finisare nu s-a extins si asupra continutului. Cosmetizarea povestii propriei vieti atinge la Eliade culmi nebanuite. Traiesc cu speranta ca cineva va scrie candva o teza de doctorat asupra mecanismelor de mistificare si mitologizare pe care Eliade le-a intrebuintat in prezentarea propriei vieti. Una din cele mai lucide si echilibrate autocontributii la propriul brand.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

12 thoughts on “Poezie si adevar

  1. Incredibil

    Poezie si adevar my arse.
    Frate, parca daca nu puneai o poza cu tine in chiloti nu prea intelegea lumea cum e cu filozofia aia….

    Reply
  2. vitalie

    Confesiunile lui Rousseau sunt printre putinele jurnale pe care le-am citit..mai pot adauga si Jurnalul lui Gombrowicz…
    ricum, gestul lui Rousseau mi se pare fondator, cel de a te hotari sa vorbesti despre toate fara a -ti fi propriul judecator..de a povesti atat momentele de glorie cat si cele de rusine…restul, inclusiv Goethe, Eliade si Gombrowicz este divagatie…

    Reply
  3. m

    adevarul e, adrian, ca nu lecturile au fost – vreodata – partea ta tare. ai goluri destul de mari si vizibile, vadite si in gramatica impiedicata, in stilistica, in saracia lexicala, proba unor lacune neacoperite… bun. farmecul tau, adrian, e in alta parte. tu traiesti, traiesti cu adevarat ceea ce gandesti, iei fiecare fenomen in analiza ca si cum cu tine si cu el ar fi inceput lumea, fara sa ai habar ca altii l-au fumat de mult. or, asta-i formidabil. esti foarte cinstit, stii. mi-e tare drag de veridicitatea ta.
    da-le incolo de lecturi reziduale

    Reply
  4. jez

    nu stiu daca nu cumva m exagereaza putin, dar de multe ori am avut o senzatie similara. si mai sunt cateva lucruri formidabile si destul de rar intalnite la autor, cum probabil mai sunt si alte minusuri. poate ni le destainuie tot m cu alta ocazie….;-)

    Reply
  5. jez

    m, in “fumat de mult” cred ca ai vrea a zice “fumat demult”. dar asta conteaza mai putin, sunt sigura ca te-ai grabit.
    oricum, am prins ideea, tu esti ca iantu la megastar, nu ca el ar canta mai bine decat concurentul, dar teoria o stapaneste destul de bine si criticand vrea doar sa ajute, spre o mai buna evolutie a performerului.
    cheers!

    Reply
  6. m

    e dezarmant, jez, cand cineva iti indreapta o corectitudine cu o eroare.
    ca sa-ti fie usor, inlocuieste-l totdeauna pe ‘demult’ cu ‘candva/odata’, iar pe ‘de mult’ cu ‘de multa vreme’. primul e doar un moment, al doilea o durata.

    Reply
  7. jez

    De mult = a) dintr-o vreme îndepărtată, de altădată; din vechime; b) de timpuriu, devreme.

    DEMÚLT adv. Cu mult timp înainte, de multă vreme.

    sau mai simplu asa. dar este foarte clar ca am o problema ce tine de logica. cel putin in contextul dat. asa ca in viitor o sa ma abtin.

    Reply
  8. depe

    Autobiografia lui Asimov nu a aparut la Teora?

    Omul ala a avut o viata foarte plictisitoare: cu avioul nu zbura, trenul i se parea obositor, nu bea, nu fuma si, o lunga perioada din viata, s-a lasat si de scris literatura, in caz ca textele alea silogistice cu personaje neverosimile erau asa ceva.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *