Extremiste lanuri de grau

0 Flares 0 Flares ×

Gim abia se opri din ras:
– Cum poti ajunge extremist pornind de la parerea ta despre femeile grase?
Tony se intinse dupa bere, isi batu tigara de tocul usii si castiga cateva secunde atintindu-l pe Ciprian. Iar incepe sa se cace pe el, gandi Piticu. Il enerva teatrul pe care-l descoperea in gesturile lui Tony: inainte de-a raspunde interpunea inaintea replicii lui un gest oarecare, mai lua o gura de bere, isi cauta tigarile si abia apoi dupa ce-si termina ritualul (castigand cateva secunde punand dopul la bere sau punandu-si bricheta in pachetul pe jumatate gol), incepea sa raspunda. Aceste pauze ar fi trebuit sa accentueze greutatea replicii ce urma oferind in acelasi timp importanta lui Tony. Piticu era iritat nu doar de aceasta desfasurare de penaj, ci mai mult de faptul ca el e singur ce observa situatia, e singurul pe iritat. Avea impresia ca doar firile slabe sunt atente la detaliile acestea ce tradeaza jocul de putere din grup.
– Neglijenta faptului de a fi gras, exceptand desigur cazurile incurabile, este unul din lucrurile simptomatice pentru suficienta unei societati ce-si gaseste atat de putine mecanisme de autoreglare a acestei inflatii de grasime. Inmultirea oamenilor grasi intr-o comunitate spune multe despre… ce faci?, se uita spre Piticu care isi scoate carnetelul, te-ai apucat sa notezi?
– Ai grija, astea nu-s idei de pus intr-un roman, il ghionti Gim. Nu-si dadu seama daca inghionteala lui Gim ascunde o simpatie pentru el sau prevesteste o discutie in care Gim il va contra pe Tony la fiecare replica.
– Ba sigur ca da, daca Tony se poate imagina un terorist pornind de la aversiunea lui catre femeile grase…
– Terorism de camin studentesc, completa Gim.
Tony isi pregati din nou o pauza. Se intinse dupa bere, o pipai daca mai e rece, insa Piticu i-o taie (caci se poate spune astfel de vreme ce angrenajul replica incepea cu jumatate de minut inainte de primul cuvant):
– As scrie un scenariu cu un Raskolnikov post-modern ucigand in serie femei grase, finalul culminand cu uciderea unei grase ce tocmai a obtinut o mare mostenire.
– Glumesti aiurea, insa esti pe aproape. Economic vorbind este nedrept cum o femeie grasa poate dispune de mai multe resurse alimentare decat, sa zicem, cei saraci.
– Sau decat cei din lumea a treia, insa ei sunt o abstractie, replica Gim, si…
– Si totusi exista o inegalitate de sanse de ingrasare, interveni Tony.
Piticu nota aceasta fraza.
– Cand am vazut femeia aceea imbracata intr-un sacou ce aproape crapa pe ea, cand am vazut-o iesind cu gura plina dintr-o patiserie oarecare, mi-am imaginat lanuri intregi de grau cultivate special pentru insatiabilitatea femeilor grase.
– Si rezerve strategice pe timp de razboi, rase Gim.
– Aversiunea ta poate ascunde o copilarie precara, o familie mare in care fiecare mancati portii mici, indrazni Piticu.
– De cate ori ai auzit in familia ta expresia am mancat de m-am spart, il ajuta din nou Gim. Si aici Piticu nu era sigur de tinta lui Gim: il dubla in ironie sau ii intindea lui o capcana?
– Oare eram satul cand am vazut-o iesind cu gura plina, oare aveam bani in buzunar cand i-am vazut fruntea lucind a grasime transpirata? Oare daca as fi facut parte dintr-o familie bogata as fi fost mai indulgent fata de risipa de resurse pe care oamenii grasi in general o introduc ca practica la ordinea zilei?
Abia acum Tony isi cauta pachetul de tigari, abia acum observa Piticu ca pauzele teatrale lipsesc.
– Si dincolo de inesteticul unei femei grase si asimetria cu care parca esti mai indulgent fata de un mascul gras, ideea ascunde un misoginism anume? continua Tony.
– Pai, cultural te astepti ca o femeie sa fie mai atenta cu infatisarea sa si…il ajuta Gim
Si o femeie grasa are stima de sine mai scazuta decat un barbat la fel de gras, gandi Piticu.
– E vina societatii? E o prejudecata sa taxam mai mult femeiele grase decat barbatii grasi? Economic vorbind si barbatii grasi au aceeasi vina de-a absobi mai multe resurse…
– Stai putin, parca se prinse Gim de poanta, daca o societatea masculina opreseaza mai mult stima de sine a femeielor grase, nu ar trebui…
Piticu nu se putu abtine se nu observe in timp ce nota cum Gim si Tony se intrerupeau unii pe altii. Nu-si putea da seama daca e un joc de putere sau exaltarea unor idei spontane.
– Pe criterii estetice, asteptarile pe care le avem de la femei sunt mai mari. Sunt fiinte mai atente cu propriul corp, cu imaginea proprie, isi petrec mult timp ingrijindu-se si e firesc sa ti se para mai dizgratioase in neglijenta lor de-a se ingrasa. Cu atat mai mult cu cat sunt constiente ca eligibilitatea lor este decisa atat de puternic de criterii estetice.
Gim il dezaproba din mana, insa Tony continua:
– Pe piata erotica ce se presupune a fi din ce in ce mai competitiva de vreme ce barbatii devin mai libertini, sa fii o femeie grasa echivaleaza cu o sinucidere. Daca introduci si criterii economice si demografice este o lipsa de respect fata de comunitate sa castigi in greutate, sa pleznesti imbuibat de resursele alimentare pe care jumatate din omenire nu le detine in limita decentei.
– Adica un dezechilibru fiziologic il transformi in afront civic? il incolti Piticu
– Si treci de la estetic la etic? interveni si Gim.
– Acest dezechilibru nu exista decat in cazuri rare si, da, e o lipsa de ecologie morala ce se tradeaza chiar dintr-o simpla privire.
– In general nu este greu sa privim oameni urati sufleteste? se mira Gim
Tony il aproba discret, nu era sigur daca Gim il ironizeaza sau il sustine.
– Grasele o sug mai bine, se trezi Piticu.
Tony rase, virginitatea Piticului nu mai era de mult un mister.
– Cum barbatii urati isi dezvolta mai mult simtul umorului, la fel si femeile grase in virtutea supravietuirii pe piata erotica de care vorbea Tony, isi rafineaza mijloacele la indemana, in acest caz abilitatea de-a oferi un sex oral. Acum Gim e teatral, se gandi Piticu
– Deci femeile frumoase fiind mai relaxate consuma mai putine energii in a deveni partenere erotice indemanatice decat cele urate si grase, incerca sa afle Piticu.
– Da, sa te feresti de ele, simula seriozitatea Tony simtind totusi ca-i ramasese dator lui Gim pentru replica anterioara.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

10 thoughts on “Extremiste lanuri de grau

 1. Tony

  Daca ar fi aproape 100 de pagini, m-as defini ca sponsor principal. Aici am gasit “ideea de bine” dupa care multi tanjesc. Asteptam episodul 2 din seria 1 🙂

  Reply
 2. ioana

  Hmmmm….eu ma simt bine,citind acest articol,pentru ca sunt slaba.Dar am fost si eu grasa…si am reusit sa slabesc 20 de kg intr-un an.Tocmai pt ca ma temeam de replicile puse in gura personajelor lui Adi.Dar felul in care sunt privite…LE MERITA! E intr-adevar scarbos sa vezi cum tinere de 15-16 ani poarta maieuri scurte,cu burta atarnandu-le… 🙁 Dar stiti ceva?De frica sa nu ma mai ingras,am ajuns la limita normalitatii,cu 8.3 Kg de grasime(asta-i limita de jos).Si,ceea ce este mai periculos,femeile grase care vor sa slabeasca devin anorexice.Asa ca…pentru a impiedica anumite tragedii,se impune un anumit regim.
  Da,femeile se ingrijesc.Dar,cum spunea un prof de la fac,nu pentru barbati,ci pt ELE.Daca nu se ingrijesc,asta nu inseamna ca nu se respecta,ci pt ca DON’T GIVE A FUCK pe parerile celorlalti/celorlalte!

  Reply
 3. monika

  F. ineresant ce scrii, e o chestiune de mare interes. Te-ai gandit la influeniele grasimii umane asupra PIB-ului 🙂
  sau in politica:)?
  As vrea sa-ti citesc si celelalte articole, dar nu reusesc sa le deschid, imi da eroare. Poate faci ceva.

  Reply
 4. monika

  Ti-am citit pe undeva articolul ” Eternal sunshine of a brand” (ca de la asta am ajuns pe blogul tau), mi s-a parut foarte convingator. M-am ocupat si eu de “brandurile sfinte”, cred ca aceasta tematica va capata proportii. Dumnezeu vinde foarte bine in ultima vreme, face succese de casa, fie ca e vorba de film, de carte si, mai nou, chiar produse de larg consum. De fapt, asta e unltima chestie, sa includa spiritualitati in btanding. Uite-te atent pe rafturile din magazine si o sa vezi o gramada de branduri ce te duc cu gandul la diferite religii si spiritualitati, in special budism. E vorba de expansiunea asa numitelor “remedial goods” si nu numai.

  Reply
 5. mira

  10, pentru redactare …,,extremism .. de ce …pornind de la un lan de grau … deci painea ingrasa … NU mai mancati paine alba!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *