Confesiunile unui asasin economic

2 Flares 2 Flares ×

6973.jpg

 Cartea este scrisă de un tip care a lucrat la o firmă de consultanță (cu legături în NSA) cu misiunea  de a convinge țările în curs de dezvoltare să accepte datorii externe condiționate de promovarea intereselor corporațiilor americane. Țările erau împrumutate cu sume mari, împrumuturile erau condiționate de proiecte (construcții de fabrici, hidrocentrale, infrastructură etc) de care urmau să se ocupe firme americane, iar într-un final acestea ajungând într-o incapacitate de plată erau mai ușor supuse presiunilor politice și economice americane. Exemplele sunt multiple: țări din America Centrală și de Sud (Panama, Columbia, Ecuador), Arabia Saudită, Indonezia, iar mai recent, Irakul.

Legătura strânsăƒîntre elită politică americană și marile corporații este dezvăluită pe tot parcusul cărții în încercarea autorului de-a contura portretul imperialismului american. Încercarea americană de-a contura un imperiu economic global este prezentată în pași specifici războiului rece: când asasinii economici eșuează intervin serviciile secrete, iar și când acestea dau greș, e necesară intervenția armată (din Panama în 1989, Irak în 2003).

Împrumuturile era acordate de către Bancă Mondială și Fondul Monetar Internațional, instituții controlate de SUA, iar autorul arată prin câteva statistici cum datoria lumii a treia față de țările dezvoltare a crescut enorm în ultimii ani, iar apoi anularea acestor datorii în cazul unora dintre aceste țări nu a fost deloc un gest dezinteresat.

Un caz anume din carte m-a pus pe gânduri. În afară de întrepătrunderea clasei financiare cu elita politică (președinți de corporații deveniți secretari de stat, oameni CIA ajunși la conducerea Băncii Mondiale, un manager general de la Bechtel desemnat de președintele Bush să facă parte din Consiliul Prezidențial pentru Export etc.), mi-a rămas în minte această firmă de inginerie și construcții din San Francisco, Bechtel. Firma care ne este cunoscută prin celebrul contract pentru Autostrada Transilvania, contract câștigat fără licitație publică. Contract care a iritat pe europeni prin lipsa sa de transparență, contract care a fost încheiat de administratia Nastase, la care guvernul Tariceanu a dorit să renunțe, însă în urma lobby-ului american a fost doar renegociat în cadrul proiect al căror costuri au fluctuat de-a lungul timpului.

Nu cunosc culisele legate de construirea acestei autostrăzi, însă când aceeași firmă obține fără licitație contracte mari la reconstrucția Irakului, când aceeași firmă are legaturi cu familia Bin Laden și firmele detinuțe de familia Bush, parcă devii mai circumspect.

John Perkins nu cade în ispita conspiraționismului și explică existența asasinilor economici în cadrul unui sistem creat după cel de-al doilea Război Mondial cu scopul precis de a promova agresiv și neîncetat intereselor (corporațiilor) americane în lume.

În final, Confesiunile unui asasin economic este o carte de merita a fi citita fie doar prin prisma mărturiei unui om care a rupt tăcerea (de obicei, ne plac asemenea cărți) și care aruncă câteva semne de întrebare asupra unor probleme cum ar fi globalizarea și un anumit tip de imperialism economic.

Later edit: Am văzut cartea la mansarda de la Carturești. 19 RON

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 Flares ×

12 thoughts on “Confesiunile unui asasin economic

  1. vitalie

    deci Michael Moore avea dreptate…imi amintesc ca Fahrenheit 9/11 prezenta si niste dovezi clare de conexiuni ale administratiei Bush cu Orientul Apropiat…

    Reply
  2. Irina

    Dintr-un anumit punct de vedere este interesanta, apar si firmele implicate in dezvoltarea de infrasctura din Ro, gen Behtel (sau cum se scrie). Interesanta cartea.

    Reply
  3. morbo

    eu sunt pe la jumatatea cartii si nu e pana acum nimic iesit din comun. asa au facut toate imperiile. nu-i moral, dar nu-i nimic neobisnuit. nerealist e sa crezi ca nu e asa. sa crezi ca si aia mari din america sunt idealisti ca autorul.

    Reply
  4. silviu

    Ar tb sa vezi “The corporation”. Dupa privatizarea surselor de aprovizionare cu apa, Bechtel a pus taxa pe apa de ploaie in Bolivia. La mana prietenilor de genu stam si noi, asa ca ar cam trebui sa ne lasam de frica asta de a cadea in capcana teoriei conspiratiei, mai ales acum cand mai urcam un nivel pe scara sclaviei si oricine poate observa asta.

    Reply
  5. Pingback: Maradona by Kusturica (2008) at Adrian Ciubotaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *