Lucruri care m-au uimit într-un documentar despre adolescenți

21 Flares 21 Flares ×


Am văzut recent un documentar – American Teen (2008) – în care un grup de adolescenți sunt urmăriți pe parcursul ultimului an de liceu. Dincolo de curiozitatea în sine, m-au interesat mai mult să văd diferențele culturale și să verific clișeele aflate din filme.

Am notat câteva lucruri care m-au uimit:

Unul dintre “actori” declară de la început că a fost crescut cu ideea că țara lui reprezintă o meritocrație, însă el observă că în liceul lui totul e pe bază de caste: cei populari, cei cu bani, sportivii, tocilarii etc.

Într-o scenă, o adolescentă anunță familia că după terminarea liceului, ea vrea să plece în California și să studieze acolo, iar printre argumentele obișnuite și prăpăstioase (e o altă lume acolo, vei fi singură într-un oraș mare), bunica îi spune You are not special!, nu-ți va ieși totul după cum îți dorești.

Am zâmbit văzând naturalețea cu care tipele (adunate într-o seară la cineva acasă) vorbeau despre primul lor blowjob. Nu sunt un monument de pudoare, însă îmi amintesc că noi vorbeam despre primul sărut, nicidecum despre primul sex oral.

Unuia dintre tipii populari începuse să îi placă și să umble cu o tipă simpatică, dar mai puțin populară. S-a făcut o intervenție (peer pressure), iar tipul a părăsit-o printr-un sms.

Am mai citit puțin despre documentar și mi s-a părut semnificativ că mulți dintre membrii distribuției nu se știau toți între ei, nici măcar din vedere, deși învățau în același liceu (într-un oraș de 13.000 de locuitori).

21 Flares Twitter 0 Facebook 21 21 Flares ×

4 thoughts on “Lucruri care m-au uimit într-un documentar despre adolescenți

 1. Stefan Murgeanu

  deci aia populari de la liceu sunt cei care ajung burtosi, frustrati si nefericiti in viata?

  cat de retardat tre sa fie tipul ala asupra caruia s-a facut intervention…

  Reply
 2. Laura

  Era mama cea care ii spune ca nu e speciala.
  Foarte tare documentarul, oricum!
  Multumim ca l-ai facut cunoscut, l-am urmarit cu placere.

  Reply
 3. Pingback: What movies have I seen in 2011? - Get a result now!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *