Despre civilizaţia convieţuirii

0 Flares 0 Flares ×

10107Mircea Eliade, marele istoric al religiilor, relatează stupoarea concetăţenilor săi români văzând Bucureştiul eliberat în 1981 de trupe “negre” senegaleze, aflate sub tricolor francez.
[Unde spune Eliade acestea? În Memorii?]

–  de căutat La Pensée métisse,  Serge Gruzinski

Globalizarea este o mare ocazie pentru reformularea propriei identităţi în cadrul unui orizont mai vast: a afirma cine sunt în faţa vecinilor şi a lumii.

Nu trebuie să avem o viziune prea deterministă asupra identităţilor.

Islamul nu este predestinat de identitatea sa profundă şi religioasă la ciocnirea cu Occidentul.

Tradiţiile identitate au fost inventate. (Eric Hobsbwam)

Suntem cu adevărat conştienţi care este pielea noastră şi care este costumul pe care îl îmbrăcăm?

Contemporaneitatea înseamnă convieţuirea pe acelaşi teritoriu, dar în primul rând antrenarea în aceleaşi fluxuri şi evenimente. Este perceperea unui timp comun, dincolo de destinele popoarelor diverse şi de distanta geografică. Este clar că este vorba de o reprezentare (în mare parte mediatică) a timpului şi a evenimentelor, prin urmare de o selectare a lor.

În timpul Războiului Rece o ţară era întrebată: De partea cui eşti? Astăzi întrebarea este: Cine eşti?

Argentina este o Europă extremă.

Nu există nimic relativist în ideea de demnitate a diferenţei.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

3 thoughts on “Despre civilizaţia convieţuirii

  1. frenchmaria

    Odata cu trecerea timpului granitele se topesc tot mai mult, devenim o mare masa cu preocupari oarecum comune dar oricum clar directionate de moment, evenimente, fluxuri (precum mentionezi). Purtam amprenta perioadei curente idiferent de locatia planetei. Lucrurile se vor accentua si mai mult in aceasta directie.

    Aspecte negative – culturile isi vor pierde tot mai mult identitatea proprie. Neintegrarea insemând pina la urma o neadaptarea. Asistam deja la acest fenoment al uniformizarii. Si atunci intrebarea: “Cine esti?” va imbraca alta forma… ma intreb care?

    Reply
  2. Dumitrita

    Ce interesant.Undeva in Olanda 2 fete au realizat o prezentare frumoasa:”GloCalism”[Think global, act local.]..ceea ce incerc sa sugerez e coincidenta unor ganduri, peste tot in lume, in acelasi timp. Mai adaug si faptul ca astazi am citit intr-un muzeu urmatoarea: “viata iti este condusa in mare parte de coincidenta si sansa”, apartinandu-i lui herman de vries..Daca gandesti globalizare in dubla perspectiva, economica si culturala,acolo incep durerile de cap in cautarea raspunsului la “Cine sunt eu?”..

    Reply
  3. outwest

    Mhmm, da. Sigur, liberte’, egalite’, fraternite’ (apostroful ii loctiitor de accent). Globalizasion, furculision.

    Mi-ar placea sa fie adevarat, e o fantezie draguta eliberarea din chingile culturale pe care noi ni le-am inventat si care uneori par a avea sens. Dupa ceva vreme in care am admirat si crezut “mozaicul cultural” m-am lamurit ca deocamdata e doar un copil prematur, intubat, ventilat, perfuzat. Macar acum chiar incercam, dar ne-am nascut cam prea devreme ca sa si vedem copilul asta mergand.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *