Povestind unei prietene despre relaţia specială pe care o au parizienii cu parcurile, răspunsul ei a venit instant: “Îmblânzirea spaţiilor publice, nu-i aşa?”
Am zâmbit amundoi cu gândul la Lecturi Urbane care este un proiect construit în jurul acestei idei: când mai mulţi oameni citesc în parcuri, spaţiul public se îmblânzeşte. Imaginează-ţi diferenţa între un parc gol şi unui animat de oameni citind sau plimbându-se cu bicicleta sau luând picnicul.
Oameni relaxaţi pe iarbă, văzându-şi de ale lor, creează tabloul unei normalităţi de care fiecare societate are nevoie. Dacă vrei să câştigi câteva puncte la capitolul optimism, dacă vrei să simţi cum viaţa poate fi transformată într-o sărbătoare, este suficient să ieşi într-un parc şi să priveşti oamenii.
Lângă Luvru, pe iarbă, oamenii făceau plajă, mâncau, se jucau cu mingea.
Pe iarbă, lângă Domul Invalizilor, oamenii jucau volei şi fotbal.
Lângă Turnul Eiffel oamenii stăteau pe iarbă.
La Versailles (nu chiar peste tot), oamenii stăteau pe iarbă
Inutil de povestit despre cum stateau pe malurile Senei.
În Jardin du Luxembourg (acolo unde Cioran îi povestea lui Liiceanu că limba română merită folosită doar pentru înjurături), oamenii se relaxau pe iarbă sau pe scaune, luau picnicul, citeau sau stăteau pur și simplu întinși pe iarbă. Am luat și noi picnicul aici și am avut impresia că facem lucrul cel mai natural cu putință.
Sunt atât de fascinat de parcuri pentru că am crescut în tradiţia asocierii unde o ieşire la iarbă verde nu includea niciun parc. “Iarba verde” era undeva pe deal, în afara oraşului sau la Slănic Moldova. Parcurile erau doar pentru bănci şi alei, iarba era de neatins. Între timp, lucrurile s-au schimbat, iarba e recucerită de oameni (uneori lăsând dezastru în urmă), iar spaţiile publice se domesticesc pe zi ce trece.
Apropo de parcuri, am fost săptămânile trecute în Herăstrău la picnicul organizat de Foto Union, iar acum s-a anunţat deja cel de-al doilea.
Mai multe poze am pus și voi mai pune aici.
Și la München e la fel, ba aici se face și nudism in Englischer Garten 😉
Desigur initiativa SC ELECTRICA SA de a insvtei in energie regenerabila respectiv in cele doua parcuri eoliene (Frumusita si Chirnogeni) este demna de a fi remarcata, in treacat fie vorba fiind remercabila si celeritatea cu care ELECTRICA deruleaza politicile insvteitionale in promovarea producerii de energie din surse regenerabile.Este evident pentru toata lumea ca politicile energetice promovate de guvernele post decembriste duc incet incet dar sigur la pierderea totala a patrimoniului energetic romanesc. Este inadmisibil comportamentul no combat practicat de SC ELECTRICA SA pe piata de energie unde in domeniul energiilor regenerabile nici macar nu imita comportamentul comercial insvteitional al concurentilor sai (ENEL,EON,CEZ si din ce in ce mai multi insvteitori privati romani si straini) care au luat un avans serios in fata ELECTRICA.Concurentii in paranteza mentionati au insvteit ,cu multi ani in urma, cu precadere in energie din surse hidro si eoliene.Referitor la energia din surse hidro, se stie ca ELECTRICA si-a instrainat gratuit in 2002 printr-un HGR toate unitatile de tip MHC si CHEMP, in favoarea HIDROELECTRICA, care a vindut o parte din ele unor insvteitori romani sau straini care acum produc energie verde si certificate verzi ,de care acum le duce dorul SC ELECTRICA FURNIZARE SA si le plateste cu multi bani care sunt scosi din buzunarele consumatorului roman.Cu o simpla semnatura pe un HGR similar cu cel din 2002 ar putea fi reparata partial o greseala si retocedate restul de MHC si CHEMP care au fost proiectate si finantate de SC ELECTRICA FURNIZARE SA.Acestea pot fi retehnologizate si exploatate intr-un context legislativ favorabil adoptat conform Directivelor CE, cu implicatii financiare si sociale benefice in Distributie e.e, Furnizare e.e si Serviciile energetice din SC ELECTRICA SA.18.11.2012, Ploiesti, ing. Ioan Nechifor, tel. 0740805975