Vă invit la o dezbatere despre violența în familie

10 Flares 10 Flares ×

dezbatere-No-Abuse

Marți, 12 aprilie, ora 10:00, în cafeneaua GodotAsociația No Abuse organizează o dezbatere – pe care o voi modera – cu scopul de a atrage atenția asupra efectelor pe care le are violența domestică asupra copiilor și de a impulsiona îmbunătățirea cadrului legislativ care, în acest moment, nu ajută foarte mult victimele.

În cadrul evenimentului (unde au fost invitați atât politicieni, cât jurnaliști și lideri de opinie din domeniul non-guvernamental) vor fi prezentate câteva amendamente la pachetele de legi care acum sunt în dezbatere în cele două Camere ale Parlamentului și vor fi anunţate rezultatele unui proiect derulat în două licee din Bucureşti.

Punctul central al evenimentului îl va constitui scurt-metrajul animat Angry Man (a primit 20 de premii şi a fost apreciată de UNICEF). Animația durează un sfert de oră şi spune povestea unei familii cu un tată violent și un copil care, deși nu este maltratrat fizic, suportă totuși consecințele pe termen lung ale violenței asupra mamei sale. Am vizionat săptămâna trecută animația și mi-aș dori nu numai să pună pe gânduri, cât să îndemne la schimbare.

Pentru a situa în context această dezbatere, precizez că în 2008 a fost făcut un studiu de către Institutul de Cercetare şi Prevenire  a Criminalităţii, iar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare:
– violenţa verbală în cuplu este văzută ca un fapt normal, aproape jumătate dintre subiecţi apreciind că insultele între partenerii de viaţă constituie o problemă minoră sau chiar nu reprezintă o problemă
– 16% dintre respondenţi apreciază că este mai bine să înduri bătăile decât să ajungi de râsul lumii despărţindu-te
– 42% dintre respondenţi consideră că bătaia administrată unui copil se justifică uneori
– 40% dintre subiecţi declară că soţia şi copiii trebuie să asculte în orice situaţie de bărbat
– mai mult de un sfert dintre persoanele tinere chestionate susţin o poziţie autoritară a bărbatului faţă de femei şi copii

De asemenea, în 2010, la nivelul întregii ţări, numărul total al infracţiunilor în cadrul familiei a crescut 26% faţă de anul 2009, s-au triplat cazurile de abandon a familiei (de la 81 la 257) și s-a dublat numărul loviturilor cauzatoare de moarte.

Situația nu este roz, iar o asemenea dezbatere este necesară atât din prisma conștientizării problemelor pe care le implică violenţa în familie, cât și prin faptul că poate deveni un mijloc de presiune pentru politicienii responsabili de adoptarea legilor corespunzătoare.

Asociația No Abuse luptă împotriva violenței domestice și a abuzului prin campanii de informare, conștientizare și educare, servicii gratuite de mediere, consiliere psihologică și legală acordate victimelor și prin advocacy.

10 Flares Twitter 0 Facebook 10 10 Flares ×

6 thoughts on “Vă invit la o dezbatere despre violența în familie

  1. Jocul orb

    E foarte impresionant scurt metrajul.

    Asa cum rezultatele studiului sunt revoltatoare.

    Poate singurul aspect psihologic nereprezentat in filmuletul asta la care te gandesti automat cand vine vorba despre violenta domestica este circularitatea. Cum “calaul” ajunge de obicei sa responsabilizeze “victima” pentru furiile sale (aici copilul se culpabilizeaza ca efect indirect). Dar deobicei Angry man sustine ca nu el se enerveaza ci este enervat de catre ceilalti, ca daca ceilalti nu ar merita-o el nu ar face asta etc,etc. De multe ori, (auto)culpabilizarea victimei pentru ceea ce se intampla are mai multa importanta in decizia de a ramane cu calaul decat “rusinea de a te desparti”.

    Reply
  2. Pingback: Complicitatea oamenilor de bun simț | Adrian Ciubotaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *