Un New York pentru fiecare din noi

0 Flares 0 Flares ×

Am călătorit anul acesta mai mult decât în ultimii ani. Am fost la Madrid cu nişte oameni minunaţi, am bătut țara în lung şi în lat cu diverse proiecte şi mofturi, am deja programată o excursie la Viena înainte de Sărbători şi – ca un făcut – acest articol este scris în tren, în drum spre Iaşi.

A călători este – dincolo de noutatea şi neprevăzutul care întră in viaţa ta – o şansă de a te descoperi pe tine însuţi în noi contexte şi în noi avataruri. Descoperirea de sine ar trebui să facă parte din orice călătorie, iar dacă acest ingredient lipseşte, o călătorie – posibil iniţiatică – rămâne o simplă deplasare. De la punctul A la punctul B, fără nici o traseu existenţial.

Deplasările le facem zilnic, însa o călătorie adevărată se întămplă mai rar.

Sunt câteva locuri unde îmi doresc să ajung – în această călătorie gratuită în jurul Soarelui numită viaţă – nu doar pentru importanţa loc pe harta civilizaţiei umane, cât mai ales pentru schimbările care s-ar produse în mine din această mare întâlnire. Am să menţionez razant de India, Africa tradiţională sau Orientul Apropiat pentru a mă opri la un loc care de mai bine de un secol a devenit unul dintre centrele lumii.

Cu primele temelii puse la olandezii colonizatori, continuate de englezi şi apoi de tânăra națiune americană, New York a ajuns o mare metropolă, apoi un simbol al Americii și – prin extensie – al lumii occidentale. Este unul din acele centre ale lumii care pot rezuma cu ușurință civilizația umană și cu siguranță este unul din acele locuri în care te simți conectat cu tot mapamondul.

New York-ul este Mecca modernă atât a artiștilor, cât și a finanțiștilor, rezumă astfel atât Parisul, cât și Londra, fiind spațiul contrastelor care împing lumea înainte. Și Rio de Janeiro este un spațiu al contrastelor, însă nu simți că ceea ce se întâmplă acolo este un vârf de lance pentru civilizația umană.

Un creuzet de idei multiculturale, tendințe avangardiste și experimente artistice, New York este acel loc mare atât prin dimensiunile acelor clădiri care zgârie norii, cât și prin amploarea energiior umane condensate, miturile create de cinematografie şi literatură și mai ales prin aglomerarea de vise pe care doar o asemenea metropolă le poate susține.

Îmi doresc să vizitez New York-ul și pentru ceea ce-mi poate el oferi, dar pentru ceea ce-mi pot oferi mie însumi în această întâlnire. Există o ofertă de la KLM de 559 euro pentru un zbor la New York făcând ca o călătorie de o asemenea amploare să pară mult mai aproape și mai accesibilă.

Îmi doresc să  trăiesc o perioadă în New York – în ideea că un loc te poate crește sau îți poate dăuna – pentru că – vorba unui cântăreț rap – Since I made it here/ I can make it anywhere.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

17 thoughts on “Un New York pentru fiecare din noi

 1. Mama si iubita

  Din fiecare calatorie ma intorc un om mai bun. Visul meu este sa-i arat copilului cat mai multe locuri minunate. Florenta cu statuia lui David, Parisul cu Luvru, Vaticanul sunt doar cateva din locurile pe care imi doresc sa le vizitez impreuna cu familia mea.

  Reply
 2. iYli

  Dragul meu, NY nu e chiar Mecca emigrantilor 😀 si nici o mare metropola asa cum o vezi in filme. Daca iti place sa crezi in povesti si sa ramai simplu vizitator nu este cazul sa citesti randurile scrise de amicul meu care locuieste in Ny din Mai. Lui ii place sa scrie despre realitate. Nu multi romani ajunsi in Ny sau in USA in general, o fac. Ca doar nu or sa spuna ca e mai rau decat aici 😀 http://cepuscameainamerica.wordpress.com/

  Reply
 3. flo

  @iYli
  Realitate din parti! Baiatul ala are probleme serioase!
  NYC are multe probleme ca orice mare metropola, dar cand ajungi sa pozezi WC-uri, balti si alte prostii inseamna ca tu ai o problema, nu orasul!
  Pe urma SUA nu e NYC si NYC nu e reprezentativ pt SUA. Sunt mult mai multe orase cu mult mai multe oportunitati si fara majoritatea problemelor si minusurilor ce NYC le are. Totusi 90% din locuitorii acelor orase nu contesta faptul ca NYC e “the greatest city in the world”.
  Acuma cum vezi orasul, cum te descurci in el si asa mai departe tine si de tine!

  Reply
 4. flo

  Am citit si articolul (am prostul obicei de a citi intai comentarile apoi articolul). Sunt total de acord.
  Nu mergi in NYC sa vezi strazi asfaltate perfect si curatenie ca-n fabricile de medicamente. Orice persoana in toate mintile stie ca lucrurile astea nu-s posibile intr-o mega-metropola. NYC nu e the greatest city in the world pt. zgarie nori ori altceva…(sunt altele peste si la capitolul asta) ci pt. ce gasesti in orasul ala pe langa.

  Reply
 5. mircea

  daraga iyli, fiecare vede lumea prin ochii lui, deci cepuscamea ne descrie NY prin ochii lui. Eu cred ca cepuscamea e un carcotas notoriu, un invidios pe tot ce e bun si frumos, si mai ales pe ce nu poate avea el. El nu poate tine pasul cu NY si deci nu ii ramane decat partea inversa, criticatul. Pune piciorul pe pamant american si vezi cu ochii tai si calculeaza cu matematica ta, ca cepuscamea nu e credibil!! Penibil sa ajunga unul ca el sa aiba impresia ca are dreptu sa critice america!

  Reply
 6. Gloria

  Cateva zile in NY sunt de vis- tot la ele te gandesti si te raportezi si pe urma iti doresti sa revii.
  Sa stai cativa ani si sa zici ca da ai reusit acolo.
  D
  e vizitat am vizitat, mai ramane sa si stau acolo mai mult. 🙂
  E in to do list, asa ca bafta si tie 😉

  Reply
 7. Cristian VADUVA

  Fiecare vede viata si locul locul in care traieste in mod diferit, pana nu vezi n-ai de unde sa sti daca ceea ce spune X sau Y este sau nu modul in care tu vei vedea lucrurile.

  Multa bafta in realizarea visului 😉

  Reply
 8. Imperator

  Sincer, prefer metropolele est-asiatice… E drept, New York-ul are sarmul lui, l-ai vazut in prea multe filme ca sa nu-l stii dinainte de a ajunge acolo, dar intre un Hong Kong si New York, as alege HK intr-o secunda…

  Reply
 9. betty_boop

  Pe cea mai frumoasa femeie din lume nici frumusetea si nici admiratia generala n-o scutesc de penibilul unui cos pe fund.
  Orice aglomerare urbana are aceleasi probleme, indiferent de meridian si paralela. Niciun oras mare din lumea asta nu are toate strazile simultan in buna stare. Niciun oras mare din lumea asta nu e curat din buricul targului pana in mahalale. Numai ca multi dintre noi nu inteleg astea si isi flutura ipocrizia pana o rup pe la cusaturi. Doar Bucurestiul e jegos, daaaaa, New Yorkul e perfect, e extrem de civilizat, e tot numai lapte si miere. Helloooo. Pe ce lume traiti?
  E un oras, nu Fat-Frumos cel perfect si calare si pe jos. Un oras normal cu oameni normali, oameni multi si de toate felurile, domni si mitocani conform retetei general valabile. Pardon de expresie dar visati apasat si alimentati un mit surprinzator de naiv pentru vremurile astea. Cand orasul idealizat din imaginatie nu se potriveste cu realitatea, hai sa negam realitatea, ce mama naibii, imaginatia rules.

  Reply
 10. Nicole

  New York este unic, si cei care doar l-au vizitat pot avea doar opinii superficiale, de turist. New York este fascinant, plin de vitalitate, divers.. Iii simti pulsul la fiecare pas. Imaginile sunt caleidoscopice, dar trebuie gustat [e indelete: Bleeker street este diferit de Madison Avenue.. Vino, si mai vorbim

  Reply
 11. Pingback: Ia parte la invazia britanică | Adrian Ciubotaru

 12. living in nyc

  Traiesc in NYC de 7 ani si crede-ma… impresia pe care o ai acum s-ar schimba in mai putin de 1 an de trait aici…cel putin asta a fost cazul meu… da, ca ‘turist’ merita sa vezi NYC, dar e o mare diferenta intre experienta ‘turistica’ si viata de zi cu zi de aici…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *