Redescopăr Iaşul pe bicicletă

22 Flares 22 Flares ×


Cele mai vizibile semne de normalitate ale societății românești se văd atunci când te gândești la curentul favorabil mersului pe bicicletă care s-a dezvoltat considerabil în ultimii 5-6 ani. Dacă cineva ar fi spus în gura mare atunci că dorește piste pentru biciclete, centre de închiriere și marșuri organizate, ar fi fost considerat nebun și plin de fițe.

Toate acestea s-au întâmplat și încă se întâmplă pentru că o mână de oameni au organizat marșuri, au convins autorități locale, mass media și sponsori pentru susținerea acestor inițiative. Între timp, lucrurile s-au schimbat și bicicletele au intrat puternic atât în piesajul urban, cât și printre “obiceiurile de consum”.

Acum scris acum ceva timp de ce merită să mergi cu bicicleta și recitind acele rânduri îmi dau seama că rămân la aceeași opinie. Am fost la primele Bikewalk-uri în București, la ciclopromenadele nocturne, m-am bucurat de două veri pe bicicletă (în care am văzut metroul doar de câteva ori), iar anul acesta mi s-a propus un nou proiect pe două roţi: Oraşul pe bicicletă.

Orașul pe bicicletă este un proiect Raiffeisen care aduce în premieră componenta de veloturism în scopul descoperirii propriului oraş pe două roţi. Sunt implicaţi cinci bloggeri care se vor plimba cu bicicleta în cinci oraşe în scopul promovării veloturismului.

Am ratat turismul pe bicicletă atât în Viena, cât şi în Paris (nu m-am încumetat să pedalez cu harta în mână), însă de data aceasta am ocazia să redescopăr Iaşul pe două roţi. Vineri, 23 septembrie, voi fi la Iaşi şi voi urma un traseu pe bicicletă pentru descoperirea a trei obiective turistice. Pe site-ul orasulpebicicleta.ro – sau aici – mă poţi ajuta propunând obiective turistice care merită vizitate şi promovate în cadrul acestei initiaţive.

La plimbare se poate alătura oricine doreşte să descopere beneficiile turismului urban pe bicicletă. Vom pleca vineri, 23 septembrie, de la Agenţia Raiffeisen situată în Ansamblul Palas (Corp E2, Str. Palat nr. 3E, parter si etaj 1), ne întâlnim la ora 14:00, iar la 15:00 pornim pe traseu. Este  în regulă şi dacă vii fără bicicletă, vei primi una din partea organizatorilor.

Sunt foarte emoţionat pentru că n-am mai fost în Iaşi de un an de zile (atunci nimerisem o vreme urătă, deloc propice plimbărilor) şi nu m-am mai plimbat niciodată cu bicicleta prin oraşul studenţiei mele. Am totuşi o nelămurire pentru că, indiferent de traseul ales, vreau să îmi încerc norocul şi în alte locuri dragi: se poate urca pe bicicleta pe Copou?

22 Flares Twitter 0 Facebook 22 22 Flares ×

10 thoughts on “Redescopăr Iaşul pe bicicletă

 1. Marius Sescu

  Dacă ai bicicletă clasică e un fel de misiune imposibilă să urci Copoul – ajungi cu febră musculară sus, dacă ai o cursieră și dai pe pinionul mic poți reuși, deși ai mult de pedalat. Mă bucur că revii prin zonă.

  Reply
 2. Cristina

  foarte foarte frumoasa initiativa! 🙂

  stau in Bucuresti de cativa ani buni, dar abia vara asta, cand am mers numai pe bicileta, am descoperit cat de multe locuri frumoase are!

  iar in ceea ce priveste ideea veloturismului, o sustin din rasputeri! tocmai am vazut transalpina de bicileta si cred ca a fost de zece ori mai frumos drumul asa, decat daca l-as fi vazut de pe geamul unei masini…

  enjoy the ride! 🙂

  Reply
 3. Pingback: Invitaţie la plimbare prin Iaşi cu bicicleta | Adrian Ciubotaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *