Profețiile care se împlinesc nu sunt un mit. E adevărat că miturile și literatura sunt pline de astfel de profeții, dar nu mai puțin adevărat este că această idee a fost testată în nenumărate experimente sociale.
Pe scurt, ideea profețiilor care se împlinesc spune că interpretarea unei situații produce efecte reale care confirmă interpretarea (indiferent dacă aceasta e falsă sau e adevărată).
Dacă te comporți cu cineva în mod egoist, sunt șanse mari ca și celălalt să se comporte față de tine în mod egoist. Confirmare îndeplinită. Efectul comportamentului tău va împlini predicția inițială (ceilalți sunt egoiști).
O mare parte din interacțiunile noastre sociale se petrec în această buclă a profețiilor care se împlinesc. Primești înapoi ceea ce ai semănat inițial. Dacă pornești neîncrezător, ți se vor întâmpla lucruri care vor confirma această neîncredere.
Lumea crede că este un citat motivațional, dar când Henry Ford spunea “If you think you can do a thing or think you can’t do a thing, you’re right” nu făcea decât o banală observație verificabilă în orice interacțiune socială, în orice acțiune pe care o întreprindem.
Oamenii caută sursele de informare, cât și relațiile care le confirmă ideile cu care pleacă la drum. Idei care se transformă treptat în profeții împlinite. Nu e un lanț care nu poate fi rupt, nu e o bulă din care nu poți scăpa, dar, într-o proporție covârșitoare, drumul este conturat de atitudinea (rezultată dintr-o poveste pe care ți-o spui) cu care faci primul pas.
Concluzia de aici ar fi că trebuie să fim atenți la ce povești ne spunem pentru că tind să se împlinească. Este o realitate statistică. It’s a scary thing (de unde și vorba că nu scăpăm de ceea ce ne este frică), it’s a powerful thing.
Mi-am amintit de aceste profeții care se împlinesc zilnic în jurul nostru, dând peste un citat din cartea “Lean In”:
“The gender stereotypes introduced in childhood are reinforced throughout ou lives and become self-fulfilling prophecies. Moest leadership positions are held by men so women don’t expect to achieve them, and that becomes one of the reasons they don’t. The same is true with pay. Man generally earn more than women, so people expect women to earn less. And they do.”
Anume stereotipii (povești pe care ni le spunem și cu care am crescut) se împlinesc tocmai din motivul că oamenii le cred și se comportă ca atare. Rezultatul este de multe ori o confirmare a acestor stereotipii.
De cele mai mult ori, așteptările noastre (care uneori ascund frici, alteori ascund idealuri) se împlinesc.
Dacă te comporți conform poveștii că bărbații sunt porci, vei observa că majoritatea bărbaților din viața ta se vor dovedi a fi porci.
Dacă îi vei repeta unui copil că este neîndemânatic, vei trăi suficiente situații în care el îți va îndeplini predicția.
Dacă, înaintea unui test la matematică, unui grup de studenți negri și le amintește că sunt negri (printr-un simplu chestionar), aceștia vor avea performanțe mai scăzute doar din simplu motiv că un stereotip rasial a fost aplicat asupra lor.
Câteva clase ale unei școli au fost supuse unei experiment făcut de câțiva psihologi. Li s-a dat elevilor teste de inteligență și apoi rezultatele acestora au fost comunicate profesorilor. Elevii care au obținut cele mai multe puncte au început să aibă rezultate școlare din ce în ce mai bune. Profesorii au aflat care dintre elevi sunt mai răsăriți și au început să îi crediteze mai mult (să aibă mai multă răbdare, să îi asculte mai mult, să le explice mai mult), iar rezultatele au fost pe măsură.
Partea interesantă vine acum: psihologii au comunicat profesorilor niște rezultate fictive. Au fost aleși niște elevi la întâmplare și a fost comunicat profesorilor că aceștia au o inteligență peste medie.
Practic, niște rezultate false au creat o așteptare din partea profesorilor care cu timpul a fost împlinită: acei elevi, aleși la întâmplare, au început să aibă rezultate mai bune. Înfricoșător, nu-i așa?
Profețiile care se împlinesc aduc aminte de o idee pe care literatura nu va obosi să o ilustreze: poveștile pe care ni le spunem, indiferent dacă sunt false sau adevărate, schimbă şi formează realitatea în care trăim.