Personal, în ultimele săptămâni, am fost în vacanță de Lecturi Urbane, însă am urmărit cum starea de spirit se propagă și cum din ce în ce mai multe orașe se alătură în povestea unui proiect de succes.
Zilele trecute, după lunga absență, m-am revăzut cu echipa, am selectat cărțile donate de-a lungul verii (de dăruit în cadrul evenimentelor, manuale pentru studenți, de dus la reciclat) și am pus la cale următoarele evenimente în București (pentru că știm că mulți așteaptă să revenim).
În timp ce capitala a fost în vacanță, orașele din țară n-au stat locului și s-au pus pe treabă, unul după altul.
Îmi aduc aminte de povestea de astă-vară trăită la Lecturi Urbane Câmpina și mă gândesc căt de norocoși suntem că avem asemenea tineri. Săptămâna trecută, aceiași copii – mai responsabili social decât mulți adulți – au pus la cale o a doua ediție specială de Lecturi Urbane în Câmpina. Au citit în parc pe 17 septembrie, iar pe 18 septembrie au inaugurat un spațiu de lectură într-o cofetărie având ca invitat de onoare pe Alice Năstase (pe care nici chiar noi, cei din București, n-am îndrăznit s-o invităm).
I-am cunoscut pe Cosmin, Corina, Ioana, Bianca și toți ceilalți și știu că pun mult suflet în tot ceea ce fac acolo și sunt conștienți de exemplul pe care îl oferă celorlalți tineri și contribuția lor la binele comunității.
La Arad am cunoscut astă-vară niște oameni absolut minunați. Cristina, Daniel, Adrian și toată gașca arădeană au pus la cale Lecturi Urbane Arad și sunt foarte activi. Au lansat prinarad.info, s-au dus la Lecturi Urbane Lipova, iar Daniel are acum propria emisiune și una dintre ediții – vezi video – au dedicat-o Lecturilor Urbane.
Între timp, au apărut noi orașe pe harta României care crește prin lectură și povestea este abia la început. Cei din Vălenii de Munte au citit și – după cum spun – s-au bucurat făcând asta. La Lipova au cântat, s-au jucat și au citit, după cum am citit pe dubluq.ro. La Drăgășani au citit recent în cadrul celei de-a doua ediții locale de Lecturi Urbane, iar dacă te gândești la desfăsurarea de forțe și de entuziasm pe care o fac puștii de acolo, îți este imposibil să nu te gândești la un viitor mai bun pentru noi această țară.
Mediaş a fost pus pe hartă de Daniela Toma şi a citit până acum în cadrul a două ediţii de Lecturi Urbane.
Și să nu mai spun de Tecuciul Gabrielei care e pusă pe fapte mari și despre care vom mai auzi de bine în viitor!
Craiova revine cu a doua ediție, la Onești, Zalău și Buzău au început pregătirile pentru Lecturi Urbane, iar pentru Bacău, Claudia Tocilă deja a început să se streseze în felul ei sufletist.
Dragoș Butuzea ni s-a alăturat și a început să recomande cărti – cine altcineva ar fi fost mai potrivit? – pentru orasulciteste.ro (site care va suporta în curând o schimbare vizuală de zile mari).
Există o Românie tânără care nu s-a născut înfrântă, care vine din urmă pusă pe fapte mari și care merge înainte pe un drum mai responsabil decât cel pe care l-a moștenit și când spune acestea nu mă gândesc doar la Lecturi Urbane, cât și la Let’s Do It, Romania! și la multe alte proiecte de implicare socială care, cu timpul, vor schimba chipul obosit unei țări.
poza este luată din albumul de la Lecturi Urbane Câmpina
Pingback: Lecturi Urbane la Universitate | Adrian Ciubotaru