Indignează-te cât mai repede!

0 Flares 0 Flares ×

Coadă la o filială BCR. În cele 40 de minute, doar două persoane au fost rezolvate. La un moment dat, domna de la casierie se scuză că nu poate efectua nu ştiu ce tranzacţie şi cere mai mult timp.
Aici s-a umplut paharul. Gesturi a nervi şi nerăbdare se transmit de-a lungul rândul cozii. O doamnă de la coadă începe să vocifereze. Aşa ceva este inadmisibil, ea de o oră stă acolo şi n-a găsit loc de parcare şi ar fi a treia oara când ar lua amendă aşteptând aiurea pe la bănci.
Un domn din spatele ei se implică şi el:
“Dacă vedeţi că e coadă şi nu puteţi face faţă de ce nu chemaţi un coleg să vă ajute?”

În câteva minute, coada este o sumă de voci şi nemulţumiri.
În alte câteva minute, de pe o uşă din spate ies doi funcţionari ai băncii care mai deschid două ghişee noi, la două mese.
Coada iniţială se rupe în trei, iar în alte câteva minute cineva ar fi observat că lumea începe să fie rezolvată şi pleacă.

Doamna de la coadă – care vociferase prima – tocmai îşi încheia tranzacţia când cineva ar fi auzit-o concluzionând:
“În ţara asta trebuie să urli ca să se rezolve ceva, căci în mod civilizat nu se poate. Doar cu scandal se rezolvă lucrurile!”

Nu cred întotdeauna în scandal, însă am observat, fiind martor la scena de mai sus, că a fost nevoie de cineva care să spargă tensiunea iniţială pentru ca toţi ceilalţi nedreptăţiţi să se replieze.

Ştiu că de multe ori sunt antipatici – pentru că nu suportă merge şi aşa, însă îi admir acei cetăţeni uşor indignabili şi repede volatili când este vorba de o nedreptate cât de mică. Sunt cetăţeni care-şi respectă timpul, îşi cunosc aşteptările şi aplică standarde ideale.

Sunt cetăţeni care-şi bat capul atunci când majoritatea stă pasivă şi mai pune o caramidă la lehamitea generală.
Sunt oameni a căror indignare devine contagioasă şi exemplară atunci când unul dintre ei îndrăzneşte.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

4 thoughts on “Indignează-te cât mai repede!

 1. Pingback: Tweets that mention Indignează-te cât mai repede! | Adrian Ciubotaru -- Topsy.com

 2. Kozoo

  Esti sigur ca nu ar fi aparut oricum ceilalti 2 functionari sa decongestioneze situatia? eu sunt sigura .. si tot din ceea ce observ in jur.. ca mult prea repede acesti “cetateni” sunt dispusi sa sara la harta sub principiul “În ?ara asta trebuie s? urli ca s? se rezolve ceva, c?ci în mod civilizat nu se poate. Doar cu scandal se rezolv? lucrurile”. Si uite asa, noi ne scriem singuri civilizatia…

  Reply
 3. Dragota

  Ii admir pe cei ca doamna de care vorbesti. De multe ori mi s-a intamplat ca astfel de persoane sa se implice intr-un mod benefic. Cred ca exista un soi de lider latent ce asteapta sa iasa la iveala in situatii de genul. Eu as fi tacut si ma foiam intruna. Renuntam la statul la coada si reincercam.

  Reply
 4. adrian popa

  eu stateam azi la coada la registrul comertului(Timisoara) si un domn se tot baga in fata. la intrebarea ,,nu va suparati: ce faceti?” el a raspuns:,, nu-i treaba ta!” prima data mi-a aparut asa un zambet pentru ca vad un umor tipic romanesc in situatie. Dupa aceea…m-am resemnat. Daca vroaim sa-i arat care e treaba mea sigur se termina prost pentru ambele parti…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *