În ce condiții ți-ai face un credit?

0 Flares 0 Flares ×

Toți ajungem în momente când avem nevoie de un împrumut, indiferent că ne împrumutăm de la prieteni (în general, sume mici) sau de la bănci (sume mari).

Consider că un credit este bun și implicit util atunci când rezolvă o problemă sau atunci când cu ajutorul lui îţi îndeplineşti un obiectiv. Ştiu cazuri fericite în urma unor împrumuturi bancare şi am fost curios dacă sunt singurul care vede şi partea bună a situaţiei. Am întrebat pe Facebook şi, dincolo de rezervele obişnuite, câteva dintre răspunsuri au conţinut şi “poveşti de succes”.

Cineva şi-a luat motocicletă şi scooter cu două credite care acum sunt în faza finală de rambursare. Câţiva şi-au îndeplinit visul de a avea o casă a lor, iar câţiva au povestit despre afaceri pornite cu ajutorul unor împrumuturi.

Desigur, indiferent că rezolvă o problemă curentă sau că te ajută la îndeplinirea unor obiective viitoare, decizia de a face un credit nu este una simplă. Sunt atât de mulţi factori implicaţi şi atâtea variabile, încât acest pas trebuie cântărit cu atenţie.

Trebuie să îţi alegi bine momentul, trebuie să îţi analizezi bine bugetul, să vezi ce avans poţi oferi (dacă este vorba despre o locuinţă), să compari ofertele diverselor bănci. Dincolo de acestea, mai vin condiţiile care ţin de creditul propriu-zis: moneda aleasă, comisioanele, dobânda (fixă sau variabilă), perioada de rambursare, cât îţi permiţi să plăteşti în fiecare lună, dacă vrei ca ratele să fie egale sau descrescătoare sau dacă dorești o perioadă de grație.

Partea bună este că toate acestea se pot alege, se pot negocia şi se pot stabili în acord cu banca respectivă (în limite decente pentru ambele părţi). De citit cu atenţie în contractul de credit termenii şi condiţiile de acordare a împrumutului

De exemplu, în cazul cumpărării unei case, am găsit Ghidul investitorului in imobiliare un instrument foarte util prezentat într-un stil simplu şi direct.

Este într-adevăr o perioadă de relansare a ofertelor din partea băncilor, iar BCR (singura bancă cu care lucrez online) a lansat Creditul Divers BCR (fără garanții imobiliare, 0% comisioane, cea mai mica rată lunară, protecție financiară în caz de șomaj) care este poziţionat atât pentru nevoile personale, cât şi drept un credit de refinanţare pentru orice tipuri de clienţi (indiferent dacă au sau nu un istoric BCR).
Există de asemenea un concurs care se derulează zilnic cu o condiție simplă: participanții trebuie să solicite efectuarea unei simulări pentru un credit în lei/euro la orice unitate BCR.

Indiferent de orice decizie, important este să rămânem informați și să căntărim bine toate opțiunile. Dincolo de problemele pe care le poți rezolva printr-un împrumut și dincolo de proiectele personale, în ce condiții ți-ai face un credit?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

4 thoughts on “În ce condiții ți-ai face un credit?

  1. Em

    Afacerile mari si companiile mari numai la credite apeleeaza. Dar asta este alta lume; creditele au ajutat Romania sa se dezvolte, asa cat s-a dezvoltat ea. Inclusiv pe mine. Fara ele, nu cred ca as fi avut multe din lucuruile pe care mi le doream. Acum, imi doresc sa scap de ele. Cu greu, mergem inainte.

    Reply
  2. Marius

    Eu nu fac credite pe perioade mai lungi de 18 luni si in general doar pentru chestiuni foarte importante si care nu pot fi amanate. Pentru restul, economisesc. Oricum, orice credit care trece de 4-5 ani de zile nu reprezinta altceva decat o loterie. Sa nu mai zic ca perioade atat de lungi, pentru o viata de om, inseamna foarte mult. Nu imi doresc sa ma leg de evrei pe viata. Si asa bancile ne afecteaza pe toti, chiar daca multi dintre noi preferam sa nu apelam la ele. Creditele cresc artificial cererea, respectiv preturile. Practic, cei mai afectati de banci sunt cei care nu fac credite si aleg sa economiseasca. Platesc mai mult decat face.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *