Hai să nu ne gândim la pensie

0 Flares 0 Flares ×

Dacă ai 25, 30 sau 35 de ani și te gândești la pensie, acest articol te va enerva.

Cât de greu ar părea de crezut pentru unii, sunt destui tineri care se gândesc la anii de vechime și la pensie. Am observat acest calcul – legitim până la un punct – în cazul părinților mei, însă nu m-aș fi așteptat să găsesc aceeași strategie în rândul unora de vârsta mea.

Discutând acest subiect (nu mă întrebați cum am ajuns aici) cu o prietenă măritată, spiritele s-au aprins destul de repede:
“Cum să nu am pretenții la o pensie decentă la cât de mult mi se oprește din salariu?”
Pretențiile sunt bune, dar a crede că sistemul se va ridica la înălțimea lor este păgubos.

Apreciez gândirea pe termen lung, dar pensia – teoretic cuprinsă  în acest tip de gândire – este pur și simplu o păcăleală, cel puţin pentru generaţia mea. Este ok să îți faci planuri pentru 5 sau 10 ani, dar a te gândi la 30 de ani la cei vei face la 60 ani este ca şi cum ai înainta cu frâna de mână trasă:

1. Este o dovadă de maturitate a renunţa la o plăcere imediată pentru un beneficiu viitor, dar în acest caz toată schema este o iluzie sub care se ascund destule capcane.

Dacă eşti aranjat cu gândul unor ani de vechime şi al unei pensii sigure, ai mai puţină înclinare către risc, către reorientare în carieră sau către ideea de a începe ceva pe cont propriu. Ce rost are să îţi rişti liniştea anilor de bătrâneţe de dragul unor idealuri care, deşi par la îndemână, sunt riscante?
Ce rost are presiunea unor obiective mari în următorii 5 sau 10 ani, când eşti deja aranjat în următorii 30 de ani, dacă eşti cuminte? Când ai un avantaj pe tabelă – fie el şi iluzoriu – începi să joci doar pentru a păstra rezultatul.

2. Structura actuală sistemului de pensii nu este sustenabilă pe termen lung. Rezumând, sistemul a fost creat având ca bază două coordonate care nu mai sunt de actualitate: creştere economică permanentă şi spor demografic. Cu fiecare deceniu, sistemul actual de pensii devine o schemă piramidală care nu va putea fi susţinută decât prin îndatorare, iar a paria pe această carte volatilă nu este tocmai un calcul inteligent.
Despre inechitabilitatea întregului sistem nu cred că are rost să mai discutăm.

Dacă – de bine, de rău – totul a mers în cazul bunicilor şi al părinţilor noştri, pentru noi înşine lucrurile vor fi mai problematice.
Dacă peste 30-40 vom sta în pensie, înseamnă că nu am făcut mare lucru cu viaţa noastră. Nu vorbesc de părinţi sau de bunici care au trăit în alte condiţii istorice, mă refer la noi cei de acum. Avem alt spaţiu de manevră şi alte oportunităţi, iar dacă, cu gândul la o pensie, nu vom trage să scoatem maximum din ce putem face, nu ştiu ce alte scuze vom putea găsi.

Nu trebuie să devenim toţi antreprenori sau oameni de afaceri, dar dacă – în termeni economici – pensia va fi singurul activ, acest lucru va trebui să fie ultima noastră problemă atunci când com trage linie.

Sunt destule scheme de gândire care te pot îmbătrâni prematur, iar aceasta este doar una dintre ele.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

5 thoughts on “Hai să nu ne gândim la pensie

  1. Rudolph Aspirant

    Ce scuza buna am acuma sa ii prezint lui mama, care incerac sa ma indemne sa ma gandesc si pe termen mai lung decat 12-24 de ore, (maxim 2 saptamani la nivel de planificare de vacanta), cum tind sa fac acuma !!

    Duminica e ziua mea, implinesc 32 de ani, si pot sa te anunt, ca desi, zic ca ma gandesc si la pensie, in realitate efectiv uit de ea, deci in fond putin imi pasa de ea !

    Te invit atat pe tine cat si pe fanii sau criticii blogului tau, (pe care eu personal il apreciez in continuare, de aia si cam evit sa comentez, mai mult din respect fata de el), la o lepasa care se poate prelua de pe blogul meu, daca iti/va face placere sa jucati acest fel de joc, care in cazul meu nu e pt reclama la blogul meu, ci just for fun & entertainment !

    Reply
  2. Pingback: Comunicare Si Relatii Publice Webstock 2012 Live Blogging

  3. Dragos Cosmin

    Intr-un fel ai dreptate dar sistemul e de vina si nu noi. Unii dintre noi se gandesc ca cel mai bine ar fi sa munceasca acum si peste 20-30 de ani sa fie asigurati. Insa nu stim cum vor sta lucrurile peste ceva timp si ce noi legi vor aparea legate de pensii.Sincer sa fiu si eu fac parte din generatia tanara si gandesc la fel ca si tine. Nu stiu daca voi ajunge sa prind o varsta indeajuns de mare ca sa apuc sa ma bucur de cativa ani de pensie.Tot ce trebuie sa facem este sa ne focusam doar pe prezent si sa nu ne mai gandim la ce va fi, parerea mea.:)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *