Francis Fukuyama: End of History Revisited

0 Flares 0 Flares ×

Ar fi interesant de discutat câteva din asumpţiile sale:
– după Razboiul Rece n-a mai rămas nici o alternativă ideologică pentru democraţia liberală.
– de la un prag în sus al bunăstării economice, orice ţară se va îndrepta către un sistem democratic.
– procesul modernizării este unul iremediabil.
– istoria are o direcţie şi e progresivă. Fatalmente, toate ţările vor fi deveni o parte a economiei globale. Globalizarea înseamnă modernizare ş.a.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

5 thoughts on “Francis Fukuyama: End of History Revisited

 1. costin

  Cred ca inainte de a discuta asumptiile lui Fukuyama, e important de analizat nivelul metateoretic din care descinde teoria sa.
  Dupa al doilea razboi mondial, tentativa sa e cea de-a doua in asigurarea unitatii unui domeniu de cercetare: teoria relatiilor internationale. Fragmentarea domeniilor de cercetare, consecinta a teoriilor post-pozitiviste, a pus in dificultate rolul de pana atunci al realismului care asigura unitatea domeniului; realismului se arata incapabil sa se apere la criticile care se aduceau valentelor sale explicative. A urmat apoi o repliere bazata pe aplicarea teoriei incomensurabilitatii teoriilor stiintifice in stiintele sociale. Depasirea acestui non-combat al teoriilor din TRI a creat aceeasi impresie de dezordine (background in Guzzini – „Realism si RI”). Fukuyama a incercat de fapt sa impuna o noua paradigma in domeniu. Important ar fi de ce nu i-a reusit sau daca ar putea reusi vreodata…Cine stie, poate cheia sta in problema clasica, dintre valoare si fapt, proprie cercetarilor empiriste…

  Reply
 2. Tony

  Lasa-ma sa inteleg, inlocuim cartile cu filme la care facem recenzii. Nu stiu daca e logic sa scriu “recenzie” dupa un film . In curand am sa stau ca un bou sa ma uit la filme poate poate inteleg ceva. Daca sunt norocos si nu inteleg nimic citesc ce ai scris mai jos. Apreciem grija ta pentru istorie … insa cel ce sta cu un picior in trecut si cu unul in viitor inseamna ca “face ceva” in prezent. 🙂
  Una peste alta bine ca postezi ceva pentru ca acusi intram in post si nici filme nu o sa ne mai pui. Sa le spui celor de la R********* ca esti dorit la Discovery Channel – History si uite asa iti voi gasi in Google Maps statuia :p

  Reply
 3. Adrian Ciubotaru Post author

  costin, da, în mare cam aşa ar fi, însă te-ai dus prea departe.
  Fukuyama face parte din acei teoreticieni care au încercat în anii ’90, după căderea comunismului, să gasească un model care sa explice lumea în care trăim (un model istoric).
  Tot aici l-as încadra şi pe Samuel Huntington în acelaşi gen de încercare, cu un alt model explicativ.

  O altă încercare mai recentă îi aparţine lui Robert KaganThe Return of History and the End of Dreams (2008). Pe scurt, Kagan spune că hegemonia SUA nu mai poate fi susţinută, că revenim la o lume multipolară (mai multe mari puteri etc.), cum era Europa secolului XIX.
  El critică modelul lui Fukuyama aducând aminte că:
  1.există confruntări ideologice (sisteme autoritare – China, Rusia
  2. progresul economic nu duce neapărat în democraţie liberală – la fel, China, Rusia.
  3. naţionalismul american e unul ideologic, deci ideologiile n-au dispărut. Globalizarea este o ideologie, exportul valorilor occidentale este ideologie etc.

  tony, cred că oamenii sunt interesaţi de istorie, la fel cum cred ca un film sau o carte pot în aceeaşi măsură să merite un gen de atenţie dincolo de simplu divertisment sau o simplă petrecere a timpului.

  Reply
 4. baldovin

  Pana la urma cum a ramas cu sfarsitul istoriei? Ramane sau nu? Se prelungeste termenul pentru ultimatum?

  Fukuyama imi pare ca un adept OTV-ist al sfarsitului lumii cantat pe notele argumentarii sociologice. Hegel mai proclamase si el sfarsitul artei si filosofiei acum 200 de ani. Si inca nu s-a ales cum sta treaba. Cred ca tipul asta de teoreticieni isi pierd din credibilitate odata ce isi carpesc vechile previziuni care nu se adeveresc pana la urma

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *