Am aflat despre Ziua Mondială a Diabetului, doream să scriu mai multe despre această afecţiune, am aflat câte ceva de la prieteni, am întrebat pe twitter şi aflat următoarele:
@madame: nu mai sunt seringi ca acum un secol, au dozatoare automate ca niste stilouri cu ace subcutanate – poză
@gbonline: injectiile cu insulina se fac in functie de nivelul glicemiei
@Hilke: mama mea are de 5 ani diabet si isi face cate 2 injectii pe zi; din pacate o sa aiba toata viata
@roxidh: In Romania sunt doar doua centru pentru diabetici. In Timis pentru copii si in Bucuresti pentru adulti. Trist
@iulianpavel: diabetul ca se poate ameliora si chiar vindeca
@iuliapopescu ştie pe cineva care face injectii de la 14 ani
Cu această ocazie am aflat că cercurile albastre din teaser-ul de la începutul săptâmânii sunt simbolul Zilei Mondiale a Diabetului. Injecţiile cu insulină se fac în abdomen, iar mesajul este unul optimist: cu puţin exerciţiu, înveţi să preiei controlul asupra mişcării hula hoop, iar acelaşi lucru este valabil şi în cazul diabetului.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, care va avea loc pe 14 noiembrie, Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia asupra riscurilor creşterii incidenţei diabetului la nivel mondial. Până în anul 2025, numărul persoanelor care sunt afectate de diabet ar putea ajunge la 380 de milioane. În prezent, circa 250 de milioane de oameni suferă de această afecţiune în toată lumea, dintre care 55,2 milioane în Europa. Sanofi-aventis şi Zentiva, în parteneriat cu Federaţia Internaţională de Diabet, lansează campania Hula Hoop pentru Diabet, care atrage atenţia asupra importanţei educaţiei şi PREVENŢIEI, în special printre copii şi tineri. Portalul oficial al campaniei este www.hoop4diabetes.com.
Campania constă în reprezentaţii spontane cu tineri dansatori efectuând mişcări hula hoop în locuri neconvenţionale precum staţii de metrou sau mall-uri, evenimente şi concursuri interne adresate angajaţilor companiei, promovare în mediul online şi sesiuni de fotografii şi autografe cu sportivi renumiţi – exemple de ambiţie şi echilibru – precum Andreea Răducan, Gabriela Szabo, Ivan Pazaichin sau Marius Urzică. Sâmbătă, de Ziua Mondială a Diabetului, va avea loc evenimentul oficial în Plaza România, Bucureşti, începând cu ora 13.00.
Cu această ocazie, mi-am confirmat un gând recent: din în ce mai multe campanii au un vector de imagine care trimite către un stil de viaţă sănătos şi echilibrat. Nu neapărat pentru că dă bine, ci pentru că se simte nevoia unei abordări holistice a stilului de viaţă. Nu poţi fi vegatarian fumând două pachete de ţigări pe zi, degeaba foloseşti o cremă anticelulitică dacă nu faci şi puţină mişcare. O Cola dietetică lângă doi hambugeri şi porţie mare de cartofi nu face nicio diferenţă.
Echilibrul devine un imperativ şi mă bucur să-l văd afişat în cât mai multe campanii de comunicare.
Au mai scris despre Ziua Mondială A Diabetului şi vă invită mâine la eveniment: Gogu Kaizer, Raluxa, Dono, Miruna.
Ma intrebam: daca s-ar termina evenimentele/intalnirile la care tot mergi… ai mai avea despre ce scrie??!
Sunt sigura ca da, caci ziaristi sunt destui, oameni care plimba informatia la fel, iubitori de trafic cat cuprinde si lista continua…
Unde e Adrian cel de odinioara??! Sper ca stii sa-ti raspunzi 🙂 (si eu sper sa-l regasesc intr-o zi)
Numai bine,
un cititor de suflet printre randuri si nu de link-uri…
Meet The Sun, e drept ca n-am mai avut timp şi disponibilitate în direcţia eseisticii de altădată.
Uneori scriu despre evenimentele la care particip, alteori despre evenimentele pe care le iniţiez.
Bănuiesc că eşti de-acord că poţi scoate sens şi din cărţi, şi din meditaţii, la fel cum poţi scoate sens din evenimente de implicare socială sau pur şi simplu de socializare.
Mi-am dat seama ca stilul acesta de a scrie s-a transformat intr-un fel de trend, l-am regasit pe multe bloguri si incet-incet le-am scos din reader…
Poate ca e doar o chestiune de perspectiva – a mea privind blogurile, dar aud tot mai des spunandu-se in jurul meu “imi place sa scriu”, iar eu nu mai pot afirma la fel de des “imi place sa citesc” 🙁
Timişul, cel mai ieftin judeţ al diabeticilor.
Frecvenţa diabetului creşte peste tot în lume, în special în sensul în care diabetul cunoaşte două forme – una tratată cu insulină şi alta care nu se tratează cu insulină. Boala însă este foarte costisitoare. Bolnavii de diabet au învăţat să-şi administreze singuri insulina. Judeţul Timiş se numără printre singurele judeţe din ţară care se încadrează în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, de 300 de lei.
Singurul centru pentru copiii diabetici din România, la Buziaş
Timişul se poate lăuda cu mai mult decât un buget scăzut pentru diabetici. În Buziaş s-a ridicat, încă din anul 1997, Centrul Medical Clinic ”Cristian Şerban”, singurul centru pentru copiii suferinzi de diabet din România. ”Programul naţional de diabet se difuzeză prin două instituţii, cea de la noi pentru copii şi cea din capitală pentru adulţi. Centrul de la Buziaş are peste 1.000 de pacienţi pe an”, a spus medicul Viorel Şerban, şeful instituţiei.
Povestea centrului este foarte interesantă şi tristă în acelaşi timp, dar un bun consumabil pentru copiii bolnavi de diabet. Viorel Şerban şi soţia sa au ridicat centrul după moartea fiului lor, care nu era bolnav de diabet. Sunt aproape singurii medici din Timişoara care nu au cabinete medicale proprii, ci au făcut ceva în cadrul Spitalului Judeţean sau pentru bolnavii din toată ţara. Interesant!
Pingback: Tweets that mention Există diabetici care trebuie să facă injectii zilnice toată viaţa? | Adrian Ciubotaru -- Topsy.com
Pingback: Ziua Mondială a Diabetului | Adrian Ciubotaru