E dimineaţă în Istanbul

11 Flares 11 Flares ×

Vezi tineri corporatiști pe stradă, în tramvaie, pe scaunele din faţa bufeturilor sau a patiseriilor.
În Üsküdar, în partea asiatică, lângă stația de autobuze, vezi navetiști la o cafea, la un ceai, la un covrig, la un sandwich.
Se deschid magazinele în Bazar, se trag obloane, se întind mese și covoare, se scot produsele, se șterg produsele, se udă trotuarele.
Vezi bărbați cum mănâncă supă în localuri ieftine. Vezi domnișoare corporatiste cu ochelari de soare, cu căștile în urechi şi aplecate asupra telefoanelor unde văd Facebook, Instagram sau Youtube.

Istanbulul pare că nu s-a oprit deloc în timpul nopții. Tramvaiele, mașinile, autobuzele, ferryboaturile par că se mișcă de ani de zile fără oprire, fără efort. Oamenii nu manifestă acea indispoziţie matinală îmbibată cu încruntări şi ochi somnoroşi pe care o vezi în metroul bucureştean.

Dimineață, turiștii răzleți sar și mai mult în ochi. În pantaloni scurți, în sandale, cu rucsace în spate, cu trolerul după ei, cu o hartă în mână sau ghidul cu poza unei moschei pe copertă.

Tatăl și fiul de 6-7 ani pregătesc chioșcul, afacere de familie. Aranjează sticlele într-un frigider, șterg tejgheaua, cară gunoi.
În autobuz, un el şi o ea îşi împart căştile de la telefon şi ascultă muzică turcească de pe Youtube.

Ferryboaturile sunt pline cu navetiști care trec de pe un continent pe altul cu rucsace în spate, cu căştile pe urechi, în cămăși și tricouri, în blugi și în pantaloni de stofă.
La umbra străzilor strâmbe și pietruite, cineva mătură, unul lipește pantofi, alticineva cară în spate o cutie sau împinge un cărucior cu covrigi. O camionetă plină cu legume este oprită printre blocuri. De la un balcon, legat de sfoară, coboară un coş gol.
Se aprovizionează magazine şi vezi dubiţe parcate cu spatele în ganguri în care abia ai putea strecura un Fiat Punto.

Dimineaţă, am luat picnicul în curtea moscheii Suleymanyie, la umbra unui stejar bătrân.
Dimineaţă, am oprit la măsuţa unui turc pentru un ceai şi un sandwich.
Dimineaţă, un bunic turc pe scuter merge atent pe străzile înguste şi strâmtorate de tarabe.

Autobuze, peste tot autobuze. Şoferi la cămăşi albe cu mâneci scurte. Kabataş, Üsküdar, Eminönü.

Magazinele cu bijuterii şi accesorii sunt închise, dar sacii cu condimente de toate culorile sunt deja deschişi.
Am urcat pe terasa hotelului să fac poze. Doi bătrâni au ieşit pe treptele din faţa blocului să fumeze, să bea un ceai şi să citească ziarul.

În tramvaie aerul condiţionat este deja pornit.
Pe dealul Çamlıca, de unde vezi panorama oraşului, terasele sunt deja deschise, tarabele sunt deja instalate, iar primele grupuri de asiatici coboară din autocare.
În portbagajul unui break, cineva şi-a deschis un bufet. Farfurii cu felii de salam, brânză, salată, roşii, ouă fierte şi jumătăţi de pâine.

E dimineaţă în Istanbul.

11 Flares Twitter 1 Facebook 10 11 Flares ×

2 thoughts on “E dimineaţă în Istanbul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *