Nu e o exagerare, gândește-te puțin. Dacă toți hipsterii nu ar fi cumpărat în neștire primele telefoane iPhone, smartphone-urile de acum ar fi fost mult mai scumpe. iPhone-ul ar fi rămas un produs de nișă, Samsung, HTC și alți producători n-ar mai fi investit atât de mult în produse similare, iar prețurile din acest segment ar fi fost mult mai mari.
Datorită unor early adopters (deveniți apoi hipsteri) avem acum atât de multe modele de mașini electrice. Datorită celor care au dat o mulțime de bani pe un produs aflat la prima generație (care și-au permis, printre altele, luxul de a trece cu vederea aspecte practice precum autonomia), și datorită lor următoarele produse vor fi atât mai bune, cât și mai ieftine.
Fițoșii care au cumpărat primele televizoare plate sunt vinovați de prețurile mai decente de acum. Dacă ei nu ar fi cumpărat primele modele, companiile nu ar fi mai avut fonduri (și probabil nici motivația) de a investi în acest segment de piață.
Gândește-te cât de mult a scăzut prețul monitoarelor plate și pune acest efect și pe seama celor care au cumpărat – cu bani mai mulți – primele generații.
Orice tehnologie care azi e de top și se încadrează în segmentul premium, mâine va deveni accesibilă câtor mai mulți oameni cu venituri medii și datorită acelor primi cumpărători care – din snobism sau spirit de turmă, nu mă interesează – și-au golit buzunarele pentru ultima modă.
Am dat trei exemple din zone diferite, dar e o observație general valabilă chiar și în situațiile când produselele nu devin mainstream în ciuda unui hip inițial pe valul căruia mulți early adopters au scos bani din buzunare. E bine că există segmente de populație care își permit să “testeze” produsele noi înainte ca acestea să devină bunuri de larg consum.
Nu este o situație ideală, dar este un bun mecanism de verificare și de evoluție, de vreme ce, mai devreme sau mai târziu, orice turmă știe să găsească pajiștile cu iarba mai bună.
Ba e o exagerare. Exista persoare care pur si simplu isi permit sa cumpere tot ce e nou si sunt interesate de noile tehnologii, fara sa poarte palariute si ochelari cu rama groasa (stereotipul clasic) . Bagi hipsterii in aceeasi oala cu early-adopters si nu cred ca e corect.
Nu i-am băgat chiar în aceeași oală de vreme ce am folosit cuvinte diferite, dar dincolo de stereotipii și stilistică, sunt mulțimi cu multe puncte comune importante: mobilitate socială, interes pentru ce e nou sau venituri medii spre mari.
Daca nu le era foame oamenilor nu s-ar inventat focul…daca ne-am lua dupa ce zici tu :)).Lucrurile evolueaza pur si simplu.
exemplul cu masinile electrice e unul cam prost. early adopters la masinile electrice erau pe la sfarsitul secolului 18. doar ca sunt diferente intre hipsteri si progresisti, ultimii nu poarta la mana g-shock din 1990, nu isi iau lcd-ul de ultima generatie (ca tv-ul e prosteala pt ei). nu neg ca se poate sa pice si ei pe gusturile de masa cand ele sunt la inceput, consumand semne de status
suntzutzu, da, mersi de nuanțări
în exemplul menționat credeam că se subînțelege că nu m-am referit la improvizațiile electrice din trecut și nici măcar la automobilele electrice de la începutul secolului XX
M-as opri, mai degraba, la “duc lumea mai departe” si as incerca sa vad “unde este acest mai departe?”. Toata tehnologia asta nu duce decat spre involutie, in nici un caz spre evolutie. Dovada este in jurul nostru, in interactiunile noastre cu necunoscuti, cu votanti, in atitudinile oamenilor politici etc. Dovada este in scoli, in relatiile interumane pur si simplu. Tehnologia a venit prea repede, creierul oamenilor nu era pregatit sa proceseze atat de multe noutati intr-un timp asa de scurt. De aceea sunt multi dependenti de jocuri (de noroc si celelalte), dependenti de gadget-uri, de prostiile colportate in filme, publicitati, youtube & co. De aceea oamenii nu mai gasesc cai de intelegere, de discutii simple, fara butonat telefoane sau tablete.
Folosirea degetului opozabil a fost o mare evolutie a speciei. E foarte posibil ca tocmai acesta sa fie responsabil de involutia ei, avand in vedere ca acum este cel mai mult folosit la deblocarea telefonului si la scris mesaje.
Cu toate ca nu sunt de acord cu ceea ce a scris Adrian. Nu iti dau nici dumitale accord, Fluturasule…
Viitorul e un termen volatil pe care-l interpretam pe baza ideiilor noastre si sperantei noastre de ce inseamna mai bun, dar asta cu adevarat nu inseamna ca e mai bun…
Poate ca relatiile umane niciodata nu au fost viitorul nostru… Relatiile noastre au fost mereu pe baza de interes, iar in momentul cand interesele au devenit comune atunci ne-am aflat intr-o coliziune “sentimentala”, psihologic, prieteni “adevarati” iti faci pana la varsta de 25 de ani, asta fiind generatia X daca nu ma insel, ceea ce urmeaza dupa 25 de ani sunt prieteni din interes, cum ar fi un doctor, un electrician s.a. (Asta a fost doar sa-ti bat apropo cum sunt relatiile sociale dintre oameni).
E imposibil sa involuam, ma indoiesc ca o sa se intoarca omul in pestera, iar din pestera inapoi in lac… Omul din toate timpurile a cautat confort, in era omului din pestera, era turma la putere, pe vremea lu’ Hristos sclavia, prin secolul xiv cunoasterea, xix probabil a fost socializarea iar acum ulterior ne dezvoltam spre utopie prin tehnologie…
Ii “urasc” pe hipsteri, cu fumurile lor din cuie si din cap, dar prefer ca scolile sa antreneze un “hipster” care mai tarziu isi gaseste un rand in viata, decat un soldat care sa-si dea viata…