Blogosfera noastra

0 Flares 0 Flares ×

Blogosfera noastra este extrem de mica si pare imprimata mai degraba pe o harta afectiva decat pe una statistica. Cand spunem bloggeri, blogosfera, bloguri, vizualizam persoanele pe care le-am cunoscut cu acest prilej, revedem amintirile create, putinele intalniri generaliste si, cel mult, vizualizam bloguri.

Daca nu citim pe cineva si, eventual nu l-am cunoscut personal, desi pare a fi un blogger cunoscut, el totusi nu exista pe harta blogosferei noastre. In acest mod, pare destul de legitim (intr-un plan personal) ca in urma unui text sa tragi o concluzie generala, in urma unei atitudini afisate de 2-3 bloggeri sa ai impresia unui trend, iar un banal filmulet comic intalnit pe cateva bloguri ce le citesti frecvent, sa ti se para viral.

Spun lucrurile acestea pentru ca am impresia ca nimeni n-a cunoscut mai mult de cateva zeci de bloggeri (de relatii stabile si prietenii, ca sa mai zic?), iar blogosfera fiecaruia este compusa din cel mult 100 de bloguri. Daca reducem din numarul statistic (cateva mii?) de bloguri ce au o frecventa de postare de cel putin una pe luna, se poate presupune cu usurinta ca numarul blogurilor in care se scrie saptamanal/zilnic/o data la cate zile este extrem de mic. Daca din acest numar am cauta blogurile bune, blogurile care dau tonul, care ofera productie etc., am ajunge undeva la cateva zeci de bloguri.

Nucleul imaginat al blogosferei mele cuprinde cel mult 20 de bloguri la care sunt abonat si pe care le citesc zilnic. Aceste bloguri constituie pentru mine o interfata virtuala prin intermediul careia aflu stiri din domeniile de care sunt direct interesat, citesc povesti interesante si, de ce nu, aflu ce s-a mai intamplat in aceasta mica comunitate.

In cazul hartii mele afective, piticu este un blogger nou, nu pentru ca data la care el s-a apucat de blogging ar fi una recent, ci pentru ca, l-am vazut aparand in cercurile de bloggeri de cateva luni, iar inainte de-a apare aici, pentru mine nu exista. In acelasi stil, Patric si Jen sunt bloggeri vechi indiferent de data la care si-au facut blogul; pur si simplu, i-am cunoscut inca de la primele intalniri. Intalniri care erau simple iesiri la bere, care, la acel moment, imi rezumau afectiv blogosfera.

Astfel, blogosfera este un concept general statistic prin care umplem un zgomot de fond din care distingem doar tonurile familiare. Recentul Tablog mi-a revelat o multime de bloggeri (desi ma indoiesc ca oricine are un blog de jumatate de an isi asuma toate chestiile prin care se poate numi blogger) din care trei sferturi imi sunt total necunoscuti si prin urmare imi par a fi doar carnea de tun rastignita pe niste servere spre care eu nu prea trimit comenzi.

Daca maine zoso ar fi arestat in mod abuziv, in afara de petitii rasunatoare si posturi furibunde, cati din blogosfera asta mare, ar face cu adevarat ceva? Astfel, ca mijloc de presiune, ca lobby, inca ma indoiesc de relevanta blogosferei in multe sectoare ale vietii publice. Nu cred ca cineva prin blogul sau va putea influenta alegerile europarlamentare si nici urmatoarele alegeri locale/prezidentiale, insa sper din suflet ca blogosfera sa se numere printre cainii de paza a unei democratii atat de ciudate ca a noastra si sunt convins, ca Gramo, ca a fi un blogger bun implica si faptul de a fi un bun cetatean.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

14 thoughts on “Blogosfera noastra

  1. Jen

    n-am nimic prea inteligent de zis, doar ca mi-a placut ce ai scris si sunt de acord cu tine in mare parte.

    devin nostalgica dupa vremurile de pe weblog, cand eram o mana de oameni si ne cunosteam toti… motoare, weblog-parties… heh.

    pentru mine bloggerii vechi sunt aia de atunci, si sunt destul de sigura ca cei noi pe ‘harta afectiva’, cum zici tu, sunt noi si comparativ cu cei pe care ii consider eu vechi.

    Reply
  2. de ce?

    nu cred ca revine blogosferei sarcina de a fi caine de paza al societatii… ci mai degraba ii revine sarcina de a influenta un pic opinii, cum zicea cineva: daca nu era piticu, nu se stie daca ar fi castigat base asa de categoric :))

    Reply
  3. Pingback: Ultra-scurte | de ce? blog

  4. puttycat

    Mă amuză ideea de blogosferă în sensul în care ai descris-o tu, de minicomunitate care iese în oraş la băute şi la o bârfă. Parcă ar fi noul IRC, ffs. Eu una n-am simţit decât de foarte puţine ori nevoia să asociez ochi şi buze unor cuvinte virtuale. Şi asta pentru că de pe bloguri mă hrănesc exclusiv cu informaţie sau scriitură bună. De oameni mai buni sau mai răi, mai frumoşi sau mai urâţi, mai graşi sau mai slabi am parte destul zi de zi.

    Reply
  5. Adrian Ciubotaru Post author

    Jen, ai punctat bine: unii par noi prin comparatie cu cei vechi

    Andrei, daca am lua in considerare ce-a spus Jen, tu poti parea si vechi si nou-venit, insa ramane uimitor ritmul in care cresti:)

    Andrei, esti nou, bine-venit si bine-prezent peste tot

    de ce, dincolo de jocul virtual de creativitate si ritualurile sale sociale, blogosfera va capata (se vede inca pe de acum) niste reflexe civice care ar putea-o califica drept unul din cainii de paza, nu singurul.
    Faza cu piticu am sa o iau ca o simpla butada/gluma si-atat:)

    oedip, cred ca inteleg ce ar intelege majoritatea dintre noi, doar ca in acest caz particular ar necesita mai mult spatiu de dezbatere.

    puttycat, nu cred ca m-am facut bine inteles si e vina mea. N-am redus blogosfera la baute si barfe, la fel cum nu-mi pare a fi nici noul IRC. In masura in care il admir pe Eco si-as dori sa-l intalnesc in persoana, in aceeasi masura bloggeri ce-i citesc imi starnesc aceeasi curiozitate.
    O calitate interesanta a blogosferei este aceea de-a strange oameni care in alte conjuncturi nu s-ar fi intalnit sau nu si-ar fi vorbit intre ei. Ai sansa sa cunosti oameni din diferite domenii cu care descoperi pasiuni,subiecte comune etc.

    Reply
  6. Gramo

    Gramo – mic blogger nou;

    asa ca la noi bloggosfera nu se imparte in bloggeri vechi si noi 🙂 se imparte (apropo de clasificarea aia chinezeasca) in: bloggeri interesanti, cu simtul umorului, cu talent literar, cunoscuti, seriosi, inteligenti, invidiosi, necivilizati, ridicoli, trendinezi, influenti, frumosi, nesimtiti, sinceri, deschisi, depresivi, lenesi, geniali, fara suflet, consecventi s.a.m.d. 🙂

    Reply
  7. patric

    Eu sint asa de vechi ca incep sa ma imput deja… adevarul e ca primele contacte iti lasa amintiri de nesters. Desi acum scrie despre chestii serioase, eu tot ma gindesc la “ala care da muie” cind mi se pomeneste de Adi.. deh, m-au marcat unele povestioare de mai demult :))

    Reply
  8. Pingback: Viitorul stă în nişă - Re:Seminar at Adrian Ciubotaru

  9. ceziceu

    Multumesc de text si recomandari, chiar ma interesam de blogosfera romaneasca , dar ceea ce imi dadea zelist imi parea mai mult a trend al celor mai “must comment” blogheri si nicidecum o interpretare personala a celor “simtiti” 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *