Avatar (2009)

5 Flares 5 Flares ×

Foarte bună ideea celor de la LG – prin Kinecto – de-a chema oameni din online şi de pe reţelele sociale la unele avanpremiere. Astă vară am mers la Transformers 2, iar acum am fost invitat la Avatar (2009). Filmul – scris şi regizat de James Cameron – este prima mea experienţă 3D, iar dincolo de aceasta, prin efectele speciale folosite mi-a oferit o experienţă vizuală memorabilă.


My inspiration is every single science fiction book I read as a kid. And a few that weren’t science fiction.

Acesta a fost răspunsul lui Cameron, întrebat fiind de unde i-a venit ideea scenariului. În afara componentei s.f., Avatar are o puternică latură mitologică (o religie, nişte mituri, o întâlnire între două culturi opuse). Mi-au plăcut reflexele eco şi sclipirile New Age (dispariţia verdelui de pe Pământ, rădăcinile copacilor de pe Pandora comunică între ele şi formează o reţea de energie spirituală la care tribul are acces, amintirile strămoşilor se pot downloada, natura este mult mai mult decât mediul înconjurător).

Mi-au plăcut referinţele satirice cu privire la preemptive war şi natura umană în genere. Prin filtrul culturii fictive Na’vi ilustrată în film, rasa umană este privită foarte neîngăduitor: suntem cruzi, lacomi, belicoşi, aroganţi şi nefinisaţi. Am pierdut legătura spirituală cu natura, am pierdut semnificaţia acelor rituri iniţiatice (a doua naştere, asumarea spirituală a sexualităţii proprii) specifice culturilor tradiţionale şi avem aceeaşi miopie de a înţelege culturile diferite de noi ca în cazul primilor conchistadori şi a occidentalilor cu privire la lumea musulmană.

Singura salvare ar fi să nu încercăm să devenim zei  – prin tehnologie – când încă n-am ajuns să fim cu totul oameni – prin suflet.

Nu cred că toţi au văzut aceste sensuri povestite aici, să nu vă speriaţi! Dincolo de toate, Avatar este un film care chiar merită recomandat.

vezi trailer

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 Flares ×

17 thoughts on “Avatar (2009)

 1. Corina

  Foarte frumos scris aici: “Singura salvare este ar fi să nu încercăm să devenim zei – prin tehnologie – când încă n-am ajuns să fim cu totul oameni – prin suflet.” O sa il vad si eu zilele astea – m-ai facut sa astept cu nerabdare!

  Reply
 2. Adrian Ciubotaru Post author

  dezaxata, scenariul a circulat (poate mai circulă) on line până acum ceva vreme, nu ştiu de carte.

  Corina, să nu-ţi calibrezi prea tare aşteptările după acest citat. La urma urmei, este doar o interpretare proprie:)

  Reply
 3. Pingback: Tweets that mention Avatar (2009) | Adrian Ciubotaru -- Topsy.com

 4. Ayak

  Foarte misto scris. Mi se pare interesant cum conceptele si ideile filosofiilor si religiilor orientale capata o amploare tot mai mare in peisajul consumerist al societatii capitaliste si o popularitate tot mai mare in randul tinerelor generatii. Ma intreb daca este o cautare ce vine firesc, ca urmare a constientizarii anumitor carente in weltanschauung-ul capitalist, o dovada subtila a esecului sau, sau daca “cineva” ne indruma usor pasii intr-acolo… Eu una n-as fi devenit interesata de anumite lucruri daca nu mi-ar fi “picat” anumite carti in mana…Sau poate doar intr-o lume a cinematografiei din ce in ce mai aglomerata si in fata unor consumatori de film din ce in ce mai selectivi, necesitatea de a sapa dupa sursele “prizei” la public l-a indreptat in directia explorarii inconstientului colectiv, cu motivele si arhetipurile sale…M-ai facut curioasa, oricum.

  Reply
 5. Pingback: Avatar (2009) | e-Opinii.ro | doar opinii... atât! | George Fedorovici

 6. Pingback: uberVU - social comments

 7. gabi

  “Singura salvare ar fi să nu încercăm să devenim zei – prin tehnologie – când încă n-am ajuns să fim cu totul oameni – prin suflet.” – superb ! Cand vorbeam pe blogul meu despre asta, unii credeau ca fac parte din vreo secta religioasa 😛 LOL

  Reply
 8. alex

  AVATAR – James Cameron mi-a aruncat in fata cu acest film truisme. Povestea de dragoste din “AVATAR” desi este invaluita in gingasie mi-a corectat cu brutalitate simtul realitatii.Ce-i acolo se intampla acum ,in momentul acesta, – eu sunt spectator – .Imi e imposibil sa nu remarc senzatia de observator extern al tuturor grozaviilor.Asta da film!Ma duc sa-l mai vad o data.

  Reply
 9. alex

  Daca ai vazut “MATRIX” si ai citit “DUNE” merita sa vezi si “AVATAR” – este o sinteza scrisa si regizata de un “TERMINATOR” – James Cameron. KUDOS!

  Reply
 10. ceziceu

  trailerul nu dezvaluie nici pe departe filmul. Cand mi l-a aratat prietenul, am rams cu impresia ca e un nou film de efecte speciale facut de dragul banilor si, penibil, in care au bagat niste fantazy. M-a invitat la film si, chiar de nu l-am vazut in 3D, am ramas foarte impresionata de film. Pe langa toata grafica aia, chiar este un sens in SF dat .. l-as mai privi o data, dar de data asta, in 3D :-}

  Reply
 11. diana

  aseara am fost la film, dar de dimineata cand sa fac rezervare aveam de ales intre Avatar si Vacanta All Inclusive; S.F. vs comedie ; am ales comedia; mi-am spus sa vad niste movie reviews mai intai despre celebrul Avatar si poate abia apoi am sa ma duc sa il vad. Acum am sa merg la film si poate am sa vad ambele versiuni( si 3D si cea clasica); Multumesc 🙂

  Reply
 12. gelu

  <>

  Eu sper, ca dincolo de efecte 3D (spectaluoase), imaginatie (luxurianta), culori, regie, etc., acest film sa-si releve mesajul de trezire catre cat mai multi oameni. E necesar pentru salvarea propriei noastre specii.
  Nu stiu care sunt mobilele care au stat la baza crearii acestui film. Se poate specula mult. Dar efectul poate fi un serviciu urias adus umanitatii prin trezirea constiintei fiecarui individ.

  In film e o replica: “In lumea noastra, ne-am omarat mama”. Asta facem acum, aici pe Pamant. Ne omaram mama si pe noi insine odata cu ea.

  Reply
 13. liniuta

  Povestea mi-aplacut m-aimpresionat desi l-am vazutpe PC calit R5, asa ca nu efectele m-au impresionat cisubiectul, simbioza si ideea ca binele a triumfat m-a multumit.

  Reply
 14. Pingback: Blogul Kinecto » Blog Archive » Bloggerii, invitati de LG la avanpremiera Avatar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *