"Am fost la Richard Branson"

8 Flares 8 Flares ×

Cineva de la Orange a citit acest articol – scris acum patru ani! – și așa s-a făcut că am primit o invitație la The Ultimate Success Summit. Am fost azi fără prea mari așteptări, dar cu o oarecare curiozitate atât cu privire la invitați, cât și în ce privește organizarea unui asemenea eveniment.

Pe Robin Sharma am impresia că îl cunosc, i-am citit două cărți, îl urmăresc pe twitter și i-am frunzărit filmulețele de pe Youtube. Îi știam elementele discursului, însă, azi în Sala Palatului, de-a lungul prezentării sale, a reușit să mă țină atent. Energic şi totuşi calm, încrezător în ce transmite, plin de citate şi poveşti de viaţă, a părut pe scenă relaxat şi mobilizat în acelaşi timp.  A câştigat audienţa şi prin umorul său şi prin referinţele româneşti bine inserate. Nadia Comăneci, Inna, Paris of the East.

A reuşit să ridice în picioare publicul în două ocazii. La început, când ne-a flatat spunându-ne că prezenţa noastră este un act de curaj în măsura în care vrem să ne punem la încercare asumpţiile.
“Stand up and give yourself a big round of applause!”
La final, când am aplaudat o prezentare pe cinste, un discurs articulat, într-un stil pe care doar marii profesionişti ai scenei îl pot oferi.

Sesiunea cu Richard Branson a avut alt ritm. Nu a fost prezentare, ci mai degrabă un tête-à-tête între cei doi invitaţi. Un şir de întrebări de la Robin Sharma (unele cu accente de oracol adolescentin) şi apoi şase întrebări din partea publicului. Nimic spectaculos, întrebările l-au mobilizat pe Branson în trei direcţii: să îşi depene câteva amintiri, să facă trimitere la câteva filmuleţe cu brandurile Virgin şi să pareze cu îndemnuri motivaţionale pe care le găseşti pe toate drumurile.

Abia în ultima parte, antreprenorul britanic a avut şansa să îşi manifeste farmecul prezenţei sale. S-a ridicat de pe fotoliu şi a venit la marginea scenei pentru a prelua întrebările din public. Şase la număr, au decis organizatorii.

Anomalia situaţiei a făcut ca una dintre aceste întrebări să vină de partea unui director de la Jaguar România care l-a întrebat pe distinsul invitat cum ar descrie în cinci cuvinte brandul Jaguar. Sala a murmurat,  Branson n-a înţeles întrebarea şi-a scăpat doar un
“Which brand?”. Publicul a început să râdă, iar directorul a repetat sceneta.
“A, Jaguar! I’ve thought you mentioned a local brand…”
Sala a râs din nou.

Directorul n-a primit laudele dorite, dar s-a ales cu o confesiune de la Branson: el nu conduce maşini scumpe pentru că i se pare că transmit o imagine greşită.

O imagine greşită mi-a transmis şi mie genul acesta de organizare în care un sponsor îşi poate impune întrebări penibile la un eveniment pe care ţi l-ai imagina la un alt nivel.

Mai jos găseşti câteva notiţe luate în timpul prezentării lui Robin Sharma:

We are busy being busy.

On an average day the average person at work is spending 2.1 hours in distraction. Every eleven minutes at work we are being distracted from the valuable work we were focusing on.

Dacă nu eşti speriat, nu reuşeşti să fii creativ.

Leadership is about what you do when nobody is watching.

La finalul vieţii două lucruri contează:
1) Cât de mult ai realizat în comparaţie cu abilităţile tale?
2) Câţi oameni ai ajutat? Câte vieţi ai atins?

Secret to genius is focus.

Când trăieşti diferit oamenii îţi vor spune că eşti nebun.

În spatele scuzelor se află temerile noastre.

Marii oameni nu sunt croiţi diferiţi. Au ajuns mari în urma a trei practici: coaching, practice, devotion.

The 5 AM Club – mind over mattress

Recomandări: scrie într-un jurnal, munceşte în ritmul 90/10/90 minute (10 minute de pauză), fii matinal.

Be ashamed to die until you have won some victory for humanity.

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 Flares ×

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *