În Tribune de Genève din 6 ianuarie, o corespondenţă din Liverpool are acest titlu: A fost sacrificată o tânără femeie zeului Tiki? Femeia, de douăzeci şi şapte de ani, a fost omorâtă cu două zile înainte de apariţia lunii pline cu paisprezece lovituri de cuţit. Aceasta ar putea fi, după bănuielile poliţiei, un sacrificiu în onoarea lui Tiki, divinitatea polineziană a fertilităţii. “Luna plină este perioada sacrificiilor rituale pentru adepţii zeului Tiki, al cărui cult, transplantat de emigranţii polinezieni în marele port industrial Lancashire, ar fi practicat de numeroşi intelectuali şi universitari din regiune.” Poliţiştii caută la biblioteca municipală şi în librării “toate operele tratând despre religiile polineziene”.
Dacă aceste informaţii sunt exacte, mi se confirmă, o dată în plus, convingerea mea că istorie religiilor, de la paleolitic la gnosticism, ne este totdeauna contemporană. Nici un comportament religios, oricât de arhaic, nu va fi abolit definitiv niciodată. O criză în profunzime, un sincretism inspirat de deznădejde – pot să actualizeze orice divinitate, fie ea exotică sau periferică.
[25 ianuarie 1962, Jurnal, Mircea Eliade]
imi place postu’ asta la nebunie! pe gustu meu!!!
E interesant 🙂
Nici pana acum n-am reusit sa ingerez in totalitate Istoria Religiilor. Cu parere de rau (pentru mine) spun ca omul ala a fost mult prea destept pentru Romania si pentru timpul sau in general.
imi place ce maruntzel ai scris sursa textului 🙂
Nu stiu foarte multe despre tiki sau despre cultul lui (nici macar nu ii scriu numele cu majuscula deoarece nu mi se pare imporant sau relevant in vreun fel) . Nu am cautat sa aflu daca ariticolul exista sau nu, de altfel cred ca nu ai facut-o nici tu pentru ca afirmi ca, citez “Dacă aceste informaţii sunt exacte…” insa sunt de acord cu faptul ca lumea se afla in criza, o criza in profunzime, o criza existentiala. Gestul, de neconceput pentru mintea mea, plecand de la premisa ca este real.. hm.. nu cred ca vreau sa accept o astfel de realitate..nu o fac sa dispara daca o neg..totul mi se pare confuz ..da.. criza .. exista .. a existat mereu.. incercam sa intelegem amploarea ei.. ne lezeaza orgoliul de oameni “decenti” abonimabila fapta? Nu cred ca inteleg exact scopul vorbelor tale..Nu cred ca Dumnezeu sau cum vrei sa numesti tu divinitatea trebuie amestecata aici. Limita este a omului. Sa lasam ceea ce mintea umana nu poate intelege in pace.
din fragment ai senzatia ca eliade [aproape] jubileaza la gandu ca – iata – exista in fine un argument empiric in favoarea tezei sale 🙂