A fi tu însuți este efectul unui act de îndrăzneală

34 Flares 34 Flares ×

4204913417_4ec59374a7_z
Majoritatea oamenilor sunt în situații intermediare în viața lor. Toți suntem pe propriile drumuri, între destinație și punctul de plecare. Cei mai mulți judecăm oamenii după punctul lor de plecare, însă puțini sunt aceia care se interesează de mizele celor din jurul lor.

Dacă miza mea este să ajung în primii cinci într-o cursă și ajung pe locul patru, atunci – cunoscându-mi miza – poți spune că mă simt ca un învingător, dacă nu, vei presupune că sunt un înfrânt.

Dacă îți asumi că oamenii din jurul tău sunt în situații intermediare, nu numai că te vei feri de orice judecată definitivă, dar te va interesa și miza, visul, idealul celui de lângă tine.

Mulți oameni nu-și comunică destinația dorită – îți aduci aminte cum unii jucători de biliard anunță, înainte de lovitură,  unde își doresc să bage bila? – din teama de a nu fi judecați și din teama expunerii propriei vulnerabilități (în idealurile proprii – la fel ca în cazul mulțumirii – ne dezvăluim propriile puncte sensibile).

Indiferent ce fac, indiferent ce gândesc, nimic nu este bătut în cuie când este vorba de oameni. Oamenii se pot schimba atât în bine, cât și în rău, indiferent de punctul lor de plecare. Dar dacă le cunoști mizele și idealurile, poți fi mai aproape de cunoașterea celui de lângă tine, la fel cum poți să-l ajuți mai eficient.

Prea mulți oameni își comunică propriile frustrări (frustrările au o anumită capacitate de autovalidare) și prea puțini îndrăznesc să exprime ceea ce-și doresc, unde vor să ajungă și cum ceilalți îi pot ajuta pe drumul lor.

Închei cu o idee implicită în multe filozofii de viață, însă e o idee pe care simt nevoia să mi-o transmit regulat în anumite situații existențiale. A fi tu însuți este efectul unui act de îndrăzneală. Nu este rezultatul unui proces de conștientizare, proces căruia i se acordă o importanță exagerată de vreme ce nu toți cei care devin conștienți de o situație se străduiesc să o remedieze, să o schimbe.

Mai mult decât a fi noi înșine, trebuie să îndrăznim să fim noi înșine, să ne acceptăm și să ne încercăm chiar și la granițelele propriilor temeri, căci rareori s-a întâmplat vreodată ca această îndrăzneală să nu rămână recompensată.

34 Flares Twitter 0 Facebook 34 34 Flares ×

7 thoughts on “A fi tu însuți este efectul unui act de îndrăzneală

 1. Gloria

  Adevarul e ca le scri… a naibii de bine. Si de fiecare data cand o faci imi vine sa dau mai departe, pt ca stiu ca nu puteam s-o zic mai bine. Mesajele tale sunt parca mereu ganduri de ale mele care se indreapta spre cineva…
  Indrazneala e recompensata de fiecare data, dar depinde pt ce este ea folosita si daca te faci suficient de inteles de celalalt – altfel va fi doar…o nebunie?!

  Reply
 2. Adelina

  Invat din acest adevar deja stiut si poate interior consumat ca suntem propriile centre de comunicare si totusi traim in periferiile ascunse ale Sinelui fara sa ne recunoastem, fara sa ne identificam, fara sa avem curajul de a ne auto/invoca sau de a ne auto/invita in propria constiinta.

  Reply
 3. ela

  Foarte frumos scris. Oamenii se pot schimba, intr-adevar, poate tocmai din cauza ca nu indraznesc sa fie cu adevarat ei sau pentru ca se lasa coplesiti de ce trebuie sa faca si sunt prea putin atenti la ce simt.

  Reply
 4. Simona Florea

  Felicitari pentru acest articol, si CURAJ tuturor, keep your faith!
  Pentru a incepe sa fim noi insine un prim pas este sa ne cunoastem propriile dorinte si idealuri.

  Imi amintesc un speach superb al lui Steve Jobs, multi cred ca l-au si auzit, daca nu l-ati urmarit inca, atunci vi-l recomand: http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc

  Fiecare sa traga concluziile proprii si sa actioneze in consecinta. Fiecare om este deosebit in felul sau. Descoperiti ce va face speciali si inconjurati-va de oameni si evenimentele pe care vi le doriti.

  cu drag,

  Reply
 5. Pingback: Cine ne influenteaza? | Blogul Monicai Marinescu

 6. Lucian

  Este atat de uluitor de dificil sa ajungi sa te cunosti cu adevarat,ca sa poti sa ai curajul de a fi tu insuti!Pentru asta iti trebuie o suma de experiente si multa onestitate.Nu-i la indemana oricui.Misto articolul!

  Reply
 7. Pingback: Când timiditatea nu este elegantă | Adrian Ciubotaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *