Viaţa este calendarul unor stări de spirit

0 Flares 0 Flares ×

Un amic cu preocupări specifice mi-a povestit că starea de spirit al unui cumpărător influnţează probabilitatea ca produsul cumpărat să se strice într-un viitor oarecare. Atunci când cumperi un laptop sau telefon şi eşti trist şi nervos, sanşa ca produsele să se strice mai repede (sau sa le fi cumpărat deja cu un defect) este foarte mare.
Nu ştiu dacă să îl cred sau nu, însă de multe ori am observat că ghinionul este o stare de spirit.

Ştiu de la mama că starea de spirit a bucătarului influenţează gustul şi starea mâncării. Dacă  am fi suficienţ de atenţi, ne-am da seama dacă bucătarul a zâmbit sau nu în timp ce ne-a gătit. E un proces de extragere de sens asemănător celui prin care ne dăm seama – citind două rânduri – dacă cel care le-a scris erau trist sau nu.

Nu vorbim despre magie, despre schimbarea compozişiei chimice a mâncării datorate unei stări de spirit. Mai degrabă este vorba despre cum se aşează lucrurile şi oamenii în jurul nostru în funcţie de modul cum ne simţim. Citându-l pe Adrian Hădean, “bucătarul e ca un dj de radio, nu-l vezi dar ştii când zâmbeşte”.

Nu vorbesc de forţa gândurilor – un subiect pe care îl evit din raţiuni de imagine (nu dă bine să abordezi subiecte la limita culturii oficiale), însă de multe ori am impresia că în jurul meu are loc un dans sincron cu bătăile inimii mele. Oameni şi lucruri plutesc şi se balansează în ritmul stărilor mele de spirit.
De multe ori se întâmplă să nu văd oamenii în afara stărilor mele de spirit, la fel cum nu cred oamenii care îmi spun că sunt trişti atunci când eu sunt entuziast. Empatia fără limite rămâne doar un deziderat.

Să ne imaginăm un experiment. Eşti bucuros şi ai în ta faţa ta patru persoane (două sunt vesele şi două sunt triste). Întrebarea este pe cine vezi mai clar? Care grup se blurează? Care persoane se vor integra mai uşor în percepţia ta (percepţia este influenţată de starea de spirit #conformunorstudii)?

Este drept că acceptăm mai uşor evenimentele care ne confirmă stările de spirit, la fel cum acceptăm mai uşor informaţiile şi ştirile care ne confirmă ideile deja formate, însă filtrul creat de o stare de spirit este mai mult decât un joc de glezne în jurul confirmării.

Este drept că stările de spirit – raportate în mod brutal la o realitate obiectivă – sunt mioape şi poartă un grad de opacitate, însă nu avem nevoie de tot ce ni se întîmplă în jur. Filtrăm, topim şi remodelăm.
Realitatea este editată – la propriu – de percepţie, iar aceasta este influenţată de stările noastre de spirit. Ceea ce nu putem extrage ca stare de spirit din lumea înconjurătoare, nu există (adică nu este filtrat la nivelul conştiinţei).
Realitatea este ceea ce rămâne după ce eliminăm mare parte din balastul de informaţii care vine către noi.

Viaţa este o călătorie gratuită în jurul soarelui, însă mai degrabă o simt ca un calendar al unor stări de spirit, ca un desfăşurător al curajului de a pune în lucrurile din jur ceva mai mult decât se află deja în ele. La fel: a respecta pe cineva înseamnă a-l credita mai mult decât se creditează el însuşi. Dacă ne oprim la ceea ce ne oferă simţurile, unde este curajul nostru? Care ar fi diferenţa dintre noi şi o euglenă verde?

Probabil, cândva cineva va scrie o carte despre cât de multă demnitate umană este înglobată în actul imaginaţiei.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

16 thoughts on “Viaţa este calendarul unor stări de spirit

  1. gabi

    să vezi fază : spuneam cuiva din familie să nu se mai îmbrace cu o anumită pereche de ginşi pentru că aveau un defect vizibil la un crac.Cel căruia îi atrăgeam atenţia nu i-a păsat de observaţia mea spunând că nu se observă.După vreo câteva zile iese din casă îmbrăcat cu aceeaşi pereche de blugi iar eu îi repet atenţionarea cu privire la defect, energia mea din acel moment (ulterior am vizualizat “filmul”) concentrăndu-se foarte mult pe zona picioarelor…Ajunge la piaţă şi cade rupându-şi glezna 😛

    Reply
  2. Alina

    mi-ar placea sa abordezi cat mai des subiecte care depasesc limita “culturii oficiale”. limitele nu sunt bune si sunt facute pentru curajosi 😛
    uite, postul asta ti-a iesit minunat, dincolo de limita.
    si cand lucrurile ies asa frumoase nu cred ca este vorba de minuni, chimii si stari de spirit. e vorba de “a fi in acord” si cand gradul acordului atinge maximul nu mai exista filtre sau limite (sau filtrul nu va reusi sa depaseasca importanta lucrurilor filtrate), ci doar cunoastere (perceptie cu sens). fiind “in acord” vei reusi sa il intelegi pe cel care este trist chiar daca tu esti foarte vesel (“tu” neutru).
    sau vor iesi posturi ca asta, acordate

    Reply
  3. Neamtu'

    Facem parte din multimi. SI aderam, fara sa stim sau sa vrem, la multimile care se potrivesc starii noastre de spirit. Evident ca bine-disous fiind, cauti sa iti pastrezi aceasta stare in cercuri de oameni bine-dispusi. NImeni nu vrea sa renunte la starea asta de bine, conversand cu persoane triste, decat daca este psihiatru…

    Reply
  4. jimini

    Da pana la urma asta si inseamna cand starile noastre influenteaza si lucrurile din jur.Rezonam la multe si influentam si mai multe decat credem.La aceasi concluzie am ajuns si eu.Intrebarea ar fi cum ne putem schimba aceste stari pentru a influenta pozitiv?

    Reply
  5. mishtone

    Se pare ca Dl. Geoana nu a aderat la principiul tau cu “nu dă bine să abordezi subiecte la limita culturii oficiale” cand s-a apucat sa vorbeasca despre flacara violet, energii paranormale etc. Un principiu de bun-simt, de altfel. Pentru ca orice om cat de cat deschis isi da seama ca e ceva adevar in bioenergii etc., dar in calitate de lider politic sa te apuci sa vorbesti la TV despre asta e clar ca nu e cea mai buna initiativa.

    Reply
  6. Danielak

    Este genial cand incepi sa constientizezi ca porti ‘ochelarii’ care iti filtreaza realitatea! Pentru ca stii ca ii poti da jos! Si atunci viata e mai puternica pentru ca e in mainile tale, cum scria si Irina mai sus! Multumesc de gand!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *