Un comentariu aiurea la adresa căpșunarilor

6 Flares 6 Flares ×

Am început să fiu mai receptiv la comentariile articolelor pe care le citesc pentru că de mult ori comentatorii “spun” mai multe decât autorul articolului. Ieri am citit un articol despre criza Sloveniei care, generând o discuție aprinsă, a atins și subiectul “căpșunarilor” prin vocea unui comentator “aiurea”:

“De la inceperea crizei, capsunarii au mai trimis in tara pe mama lor. Apoi, ca banii trimisi de ei n-au intrat in investitii sau crearea de locuri de munca, sau in sistemul de sanatate sau asigurari sociale, ci au contribuit doar la consum (intr-o anumita masura), majoritatea celor plecati fiind tarani necalificati, care au lipsit agricultura de mana de luicru, au castigat putin si si-ai bagat banii trimisi in tara in casoaie “de fala”, contribuind la cresterea artificiala a cererii de materiale de constructii si la bula imobiliara. In plus, au dezichilibrat sistemul de asigurari sociale, lasandu-ne noua grija pensiilor si asigurarilor de sanatate ale parintilor lor si a alocatiilor, indemnizatiilor si cheltuielilor de scolarizare pentru copiii lasati in tara. Singurul lucru (aparent) pozitiv a fost ca au redus presiunea cererii de locuri de munca, mentinand artificial somajul la cote mici. Dar efectele negative ale “sacrificiului” lor sunt incalculabil mai mari.”

E un punct de vedere în tușe groase pe care nu-l poți combate în totalitate și căruia, în același timp, nu îi poți da dreptate până la capăt pentru că lucrurile sunt mai nuanțate decât atât. Sunt destui care își deschid afaceri cu banii făcuți în străinătate, nu au plecat doar “țăranii necalificați” și, în plus, reducerea presiunii cererii de locuri de muncă e posibil să ne fi salvat de la mișcări sociale de amploare.

6 Flares Twitter 1 Facebook 5 6 Flares ×

3 thoughts on “Un comentariu aiurea la adresa căpșunarilor

 1. dopdecada

  Un comentariu la un articol care aborda un subiect similar in urma cu trei ani:

  20.12.2010, 15:54 – paraipan : Forumul asta’i o ***’n grup
  Basescu nu face, ba face si nu’i bine, ba’i cel mai nenorocit, etc. Aceleasi nick’uri de *** debiteaza aceleasi aberazii, care deja nu mai intereseaza pe nimeni.
  Iar acum, totzi masturbadores care au vizitat Ruse cu hrana rece la pachet prin OJT Telemorman, isi dau cu parearea despre ce’i aia Diaspora si ce vrea ea. Va zic io, Diaspora ie un animal maaaaareeee, .. parooooos, si foarte foarte .. raaaaau.
  Bey kk.cioshilor! De la Bobby 23 la .. Anti Virus, trecind prin Vladescu si Xenya whatever, unul /a nu arata nimic din urmatoarele:
  1. In medie, redeventzele trimise in Tzara de Diaspora au fost de 9 Bil Euros pe an. Bani de care se stie and can be traced. Nu stim citzi au mai intrat ilegal. Timp de 10 ani Diaspora a pompat legal, peste 90 Bil Euros la RO.
  2. Banii astia reprezinta aproape toata datoria externa a RO ..100 Bil.
  3. Fara banii Diasporei, Romania ar fi fost .. bankrupt .. falita … mai rau ca Grecia, intrucit, prin scaderea ratingului la junk, datoria RO ar fi fost mai mult decit 200 Bil (cit ar resulta prin simpla adunare) prin yieldul ridicat al imprumuturilor.
  4. Atzi consumat la RO cu mult peste posibilitatzile voastre, v’atzi indatorat ca niste c.r.e.t.ini, n’atzi exportat nimic, avezti un deficit cronic al balantzei comerciale si evident deficite bugetare, iar daca Moody ori Fich va mai da un BBB+, asta se datoreaza exclusiv .. Diasporei si banilor pe care inca mai sint trimisi.
  5. Neamu’ prost, .. mai bine’l bagi in pi$@da ma’sii.

  Reply
 2. Adrian Ciubotaru Post author

  asta… a cam echilibrat balanța:)
  9 miliarde pe an? credeam că suma e mai mică

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.