Terapia prin artă merită încurajată

0 Flares 0 Flares ×

Am împlinit 18 ani într-un pat de spital, fiind suspect de tuberculoză. Într-un spital de contagioase cu probleme de finanțare, într-un salon trist care îmi amintea de ftizia poeților din secolul XIX, îmi plângeam de milă la începutul unei vacanţe de vară, în timpul Campionatului Mondial de Fotbal.

Înconjurat de fantome în pijamale, de bărbați sfrijiți care își fumau țigările fără filtru pe băncile din curtea spitalului și un doctor tânăr care nu își ascunde îngrijorarea cu privire la sănătatea mea, mi se părea că sunt cel mai singur om din lume. Nu era acea singurătate metafizică despre care citisem în marile cărți și nu era acea singurătate creatoare pe care orice artist și-o dorește. Era izolarea forțată a cuiva care s-a trezit brusc la mare distanță de ceilalți și pe care cărțile sau propriul jurnal nu reușeau să îl mai consoleze.

Orice boală este o dramă, dacă nu prin consecințele finale nefaste, cel puțin prin prăpastia care reușește să o creeze între bolnav și ceilalți. Este o falie în jurul căreia gravitează medici, asistențe, colegi de salon sau membri ai familiei, iar la final rămâni doar tu, cu propriile gânduri, în întunericul unui pat străin.

Când cineva îţi laudă un doctor observi că, dincolo de competenţele medicale, ceea ce contează cel mai mult este alinarea care ţi-a fost oferită. Alinare care se conturează într-un adevărat medicament pentru suflet. Vorbim acum de cazuri izolate, însă cineva s-a gândit la această problemă într-un mod cât se poate de ingenios.

O companie farmaceutică a lansat un program numit Artă pentru Viaţă care îşi propune să trateze sufletele bolnavilor prin artă. Programul constă într-un concurs de proiecte artistice (pictură, literatură, teatru sau arta manuală) care vor fi puse în aplicare în beneficiul pacienţilor din cinci spitale din România.

Juriul este format din Horea Murgu, Cătălin Şfefănescu, Dr. Băcilă Ionuţ Ciprian şi Irina Ştefănescu, iar aceştia vor selecta cele mai bune proiecte artistice care se pot aplica cu 3.000 de euro pentru alinarea celor suferinzi.

Dacă simţi că arta poate face minuni pentru cei bolnavi, înscrie-ţi idea pe site în perioada 15 iulie – 15 august şi poţi primi o finanţare de 3.000 euro pentru a-ţi pune în aplicare proiectul. Dacă ai prieteni care pictează sau care sunt într-o trupă de teatru, spune-le de şansa ca prin pasiunea lor artistică să aline suferinţele unor oameni care îşi petrec săptămânile în paturi de spital.

Nu este uşor să vii cu ideea cea bună – mă uitam pe site să văd proiectele înscrise – dar știu că este o provocare pentru orice artist care crede în puterea artei sale și în faptul că orice mare pasiune își primește cumva răsplata.

Știu un prieten căruia am să-i povestesc despre Artă pentru Viață – și te invit la rândul tău să duci vorba mai departe – pentru că orice început de poveste care își propune alinarea celor suferinzi merită încurajat.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

1 thought on “Terapia prin artă merită încurajată

  1. dorina hanganu

    TERAPIA PRIN ARTA ESTE FOARTE BINE VENITA PT. CEI SUFERINZI DAR EU CONSIDER CU MINA PE INIMA CA TERAPIA CU ANIMALE E CEA MAI BINE MERITATA ! CU ACESTE DULCI FIINTE CARE SUNT IN STARE DE ORICE SA-TI ALINE SUFERINTA CU GINGASIA LOR, CU FINETEA LOR, CU FRUMUSETEA LOR ,CU INTUITIA SI DEDICATIA LOR FATA DE FIINTA DE LINGA ELE ,,DECIT SA FIE OTRAVITE ZILNIC ,ARSE ,LOVITE INGROZITOR ,PUSE IN SACI SI OMORITE IN CELE MAI GROAZNICE MODUR-I MAI BINE FIECARE FIINTA AR ADOPTA 2 -3 ANIMALE MINUNATE -CIINI- PISICI -SI AR AVEA CEA MAI MARE FERICIRE DIN LUME ! O TERAPIE GRATUITA SI ONESTA CARE NICI NU-TI POTI IMAGINA CIT TE PURIFICA TE UMPLE DE BUCURIE ,ENERGIE , DORINTA DE A TRAI FERICIT CU MINUNATIILE CARE TI LE OFERA ZI DE ZI DE RAMII UIMIT DE INTELIGENTA NECUVINTATOARELOR ! NUMAI BINE CU STIMA SI RESPECT O DOAMNA IUBITOARE DE ANIMALE !

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *