Scrisul de mână

4 Flares 4 Flares ×

scrisdemana

Mă interesează doar litera de la începutul cuvintelor.

În prima coloană a ţărilor este scrisul meu actual. (de tipar)
În a doua coloană este scrisul caligrafic din primele clase primare.
În a treia coloană a ţărilor (doar cele două de jos) este scrisul pe care-l observ la părinţi, la cei mai în vârstă.

De asemenea, în partea dreaptă, este diferenţa dintre p şi s. Caligrafic şi de tipar.
Cine mai foloseşte variantele caligrafice?

Acum câteva săptămâni, am purtat o discuţie cu Dragoş pe această temă şi am observat că uitasem cum se scriu multe din literele mari de la începutul cuvintelor.

Voi cum scrieţi?

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 Flares ×

41 thoughts on “Scrisul de mână

  1. Zumzet

    Eu mi-am dat seama ca le combin, in functie de cat de repede scriu, sau cu ce scop (cand vreau sa “arate bine”, cu siguranta le folosesc pe cele caligrafice), dar de uitat, nu am uitat cum se scriu.

    Din experienta am observat ca H (mare, de mana) se uita cel mai repede. 🙂

    Reply
  2. Bigdady

    Scriu frumos, atat caligrafic cat si tehnic (STAS)…scrisul mi l-am format in liceu si perfectionat in perioada armatei cand am fost furier, pentru vreun an la Statul major. De-a lungul anilor chiar am experimentat diferite tipuri de scriere, e o adevarata arta caligrafia (nu’s artist..:))

    Reply
  3. B

    Unele litere le scriu de tipar, altele de mână, am două tipuri de ‘s’ în funcție de unde se află în cuvânt, etc.

    Vai de cine vrea să-mi citească scrisul de mână.

    Reply
  4. krossfire

    Sunt in prelicenta, inca mai scriu caligrafic (dar relativ urat) pentru ca imi fac ceva conspecte. Presupun ca in 10 ani nu o sa mai am idee de cum

    Reply
  5. Tomata cu scufita

    Eu incerc sa scriu de mana oricat de mult pot. de fiecare data cand citesc o carte, imi notez impresiile intr-o agenda si mi-e tare drag sa imi recitesc scrisul de mana. Majusculele le fac aproape pe toate de tipar, dar din cand in cand si asa cum le-am invatat in clasa I. 🙂

    Uite aici o expozitie de scrieri de mana. 🙂

    (Sorry for the self promotion 😀 )

    Reply
  6. Adrian Ciubotaru Post author

    Bigdady, B, într-adevăr folosesc şi eu diferite tipuri de scris în funcţie de context.

    krossfire, mulţi îşi strică scrisul caligrafic încercând să scrie repede. Caligrafic şi repede este combinaţie perfectă:)

    tomata, chiar mulţumesc pentru intervenţie!:)

    Reply
  7. angel

    Buna si eu 🙂
    De mult timp iti citesc blogul , stiam de blogul tau chiar inainte de a-l incepe pe al meu 🙂
    Legat de postarea de azi – la mine predomina scrisul de tipar , iar cand ma grabesc nu stiu cum se face ca incep intr-un fel ( scrisul e drept ) si se termina inclinat intr-o parte – ba in dreapta , ba inspre stanga :))
    Ehe cred ca nici grafologul nu ar putea sa imi descifreze caracterul , la cat e de schimbator scrisul meu :)) Glumesc 😉
    O zi frumoasa !

    Reply
  8. Bau

    Haha! Toate majusculele mele sunt de tipar, restul literelor de mână toate.
    Scrisul caligrafic nu cred că e neapărat mai lent, ba din contră: la cel de tipar tre să ridici de mai multe ori pixul de pe foaie şi implicit ai incoerenţă în scriere, incoerenţă ce acţionează ca un fel de limitator de viteză.
    PS: cred că te-ar fascina un tratat de grafologie (dacă n-ai trecut deja prin unul)

    Reply
  9. jez

    eu inca scriu caligrafic, dar am inceput sa mai scap si eu prin litere de tipar.

    socul cel mai mare l-am avut cand am vazut ca toti partenerii straini scriu cu litere de tipar, de parca nu au vazut niciodata litere caligrafice….

    Reply
  10. nicolle

    Caligrafic si corect, asa scriu actualmente! Ma chinui din rasputeri sa nu-mi las furata finetea si rotunjimea caligrafiei romanesti, sperand la o extrapolare a acesteia la intreaga mea fiinta! 🙂

    Reply
  11. jane

    majusculele tind sa le scriu de tipar, insa si destule litere din mijlocul cuvintelor (gen “s”, “p”). cineva mi-a spus odata ca scrisul cu litere de tipar denota faptul ca nu vreau sa ma las “citita” prea usor, plus o eventuala timiditate… mi-ar placea o testare grafologica serioasa, ar fi interesant… 🙂

    Reply
  12. andrei ruse

    eu scriu de mana, in mare cand fac schitelor romanelor, povestilor sau proiectelor mele. de tipar, foarte mic, multi imi spun ca doar eu inteleg. nu prea scriu cu majuscule, nu le vad sensu’. 🙂

    Reply
  13. brontozaurel

    Am zis sa incerc si eu si s-a dovedit a fi mult mai grau decat mi-as fi imaginat 🙂 Teoretic, ar fi trebuit sa fie usor. Chiar daca nu mai scriu ca in clasa intai, nu am uitat cum faceam pe atunci literele. Practic insa… am constatat ca imi vine greu sa mentin constanta dimensinea literelor fara sa ridic pixul de pe hartie asa cum presupune scrisul caligrafic.

    Ce-a iesit se poate vedea aici.

    Inca o mostra din scrisul de mana curent culeasa dintr-un curs de-al meu de acum 3 ani: aici.

    Reply
  14. joacadeamine

    Adrian, am o intrebare, cat si ce mai exact mai scrii tu de mana? Eu de cand am renuntat si la post-it-uri in favoarea celor electronice, mi-e foarte greu sa formez in scris orice litera. In putinele ocazii in care m-am simtit obligat sa iau notite altfel decat direct pe laptop sau pe notite pe telefon, am avut sentimentul ca nu o sa mai pot sa recitesc notitele respective, si chiar asa a fost.

    Intrebarea ‘ce mai exact scrii tu de mana?’ se referea de fapt intr-un mod insidios la scrierile tale, ma fascineaza gandul ca ai scrie inca de mana 🙂

    Reply
  15. Relu

    Scriu inca frumos , caligrafic, multi ma invidiaza… ;D
    Desi tind sa am un scris fugitiv, la obiect si abuzez des de prescurtari.
    De fapt, urasc scrisul de mana, si de aceea ma grabesc, si in ciuda vitezei, reusesc sa scot multe litere rotunde…

    Reply
  16. jez

    Adrian, tu ai prins ora de caligrafie? doamne, cate foi imi mai rupea mama…si ma punea sa o iau de la capat. era sadica

    Reply
  17. Pinocchio

    Adrian, am sa-ti scriu o scrisoare cu stiloul pe hirtie, ca sa vezi cum scriu 🙂

    Interesant este ca un asemenea scris de mina exista numai in Romania, intre timp am vazut caligrafii din toate tarile posibile.

    Reply
  18. Ionut Ciurea

    Daca vrei, pot sa-ti “dau un interviu” – fabrici niste intrebari care te framanta, pui la dispozitie scrisul si iti raspund, no problem. Publici articolul la tine pe blog si pun link si la mine pe blog.

    Ca un mini-studiu de caz. Daca te tine. 🙂

    Reply
  19. add

    pana intr-a 7-a am scris caligrafic inclinat spre dreapta, apoi vreun an caligrafic dar mai rotund si inclinat in dreapta. Intr-a opta am scris de tipar (eram rebel). La liceu s-a rupt filmu’ ca n-aveam timp sa pictez si am bagat un hibrid intre cele doua, alegand cele mai rapide variante la fiecare litera.

    In facultate s-a stricat de tot treaba, m-am antrenat la scris viteza cam vreun an doi si apoi am abandonat si mi-am gasit alte hobby-uri, luam cursurile intai de la fetele care scriau frumos si mai spre sfarsit de la cine lua toata grupa, X, Y care mergeau la curs. Mai exersam la servite…

    daca nu ma grabeste nimeni, scriu destul de citet si chiar placut la vedere, numa’ ca in ultima vreme am observat ca am cam uitat sa scriu. Blestemate calculatoarele astea.

    Reply
  20. koma

    desi uram in vremea liceului scrisul de tipar am ajuns sa scriu si eu asa. dar asta numai din cauza pc`ului arza`l focu!

    Reply
  21. Alina

    Buna,am ajuns pe acest blog dupa o cautare disperata pe google pentru tipuri de litera,pentru ca vreau sa imi schimb scrisul,scriu oribil.De tipar!ma poti ajuta cu ceva?..vreau scris caligrafic,dar nu ca cel din clasele primare…Multumesc!^^

    Reply
  22. stefy

    nu prea am nevoie de scris caligrafic mai ales ca meseria de informatician mi l-a deformat :)…dar exista oare carti pentru clasele 3,4 pentru a invata scrisul caligrafic? dascalii cer un scris frumos dar cum sa-l formam daca nu exista manuale?

    Reply
  23. astamicu

    inca din generala din clasa a 5-a incolo am inceput sa folosesc unele litere de tipar. acum cred ca majoritatea le scriu asa.

    de literele de la inceput nu mai zic. toate de tipar cele caligrafice nu mai stiu sa le fac…

    Reply
    1. claudiuciobanu

      @adrianciubotaru viteza din ziua de azi iti strica scrisul de mana, nu mai ai rabdare. Iti spune unul care chiar scrie frumos 😀

      Reply
  24. LeneBarbie

    Literele mari le scriu de tipar de vreo cativa ani, dar “s” si “p” inca le’am pastrat caligrafice, desi cu modificari vizibile fata de ce ai putea gasi in vechile noastre caiete de caligrafie…

    Reply
  25. maria

    Si totusi… scrisul, la fel ca si cititul, sunt doua dintre cele mai fascinante lucruri pe care le-am deprins vreodata. Imi pot imagina viata fara calculator, dar nu mi-o pot imagina fara scris. Am constat ca exista niste tipuri de caligrafii oarecum “nationale”. De exemplu, americanii scriu foarte caligrafic, francezii scriu urat si oarecum meschin, inghesuit; ungurii scriu aplecat spre stanga, etc… asta e o afirmatie care se bazeaza doar pe observatie, nimic stiintific, dar intotdeauna am fost interesata de acest aspect si am acumulat destule exemple. Despre scrisul la romani, numai de bine. Ce bine ca pe 25 septembrie nu citim, poate ca nici nu vom scrie …..

    Reply
  26. sds

    adevarul e ca habar nu mai am sa scriu de mana caligrafic si oricum sunt 2 tipurile de scrieri de mana plus niste alternative uitate in timp probabil . scriu cum ai scris tu cu litere de tipar la inceput apoi litere mici de mana cand am timp apoi trec pe tipar cand ma grabesc ba chiar le amestec ceea ce nu prea e bine. hai pa . nu mai stiu si nu mai pot defat sa mai crie litere mari de mana ptr ca nu mai sunt actuale una si sunt obositoare 2. chiar daca as incerca sa mai refac scrisul nu mai reusesc ptr ca sunt modalitatea e hilara si arhaica. stop

    Reply
  27. G. Dan

    Mda, vreau si eu sa aflu cand s-a trecut la scrierea asta de mana, a tinerilor, probabil dupa 89? Ca atunci s-a renuntat la abecedar probabil, fiindca era plin de slava la adresa clasei muncitoare. Difera P. R, L, E, C, A, G..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *