Îmi propusesem să ajung doar la finalul paradei de sâmbătă, însă nişte ţărani care urlau în metrou “Iei, iei, iei/vreau să băţ un gay”, m-au convins să-mi doresc să particip. Spun ţărani pentru că mi-au dat impresia că veniseră de undeva din jurul Bucureştiului special pentru această ocazie.
Într-un final, am ajuns cu 10 minute mai târziu, marşul deja pornise şi nu mai puteai să te alături. Zona era sever păzită de jandarmi.
În parcul Izvor, nu am putut să mă apropii mai mult de 100 de metri de marş. Jandarmii – înarmaţi ca la un summit NATO – au măturat tot parcul, alungându-ne. Se comportau de parcă eram suspecţi de terorism.
Am urmărit marşul/parada de la distanţă şi citind mesajele lui Gramo de pe twitter.
Totul s-a petrecut sub un clopot de sticlă.
Într-un final, am băut o bere cu Octavian, Monsoux şi alţii, la Motoare, culegând câteva impresii despre eveniment.
Nici sa ma “pici cu ceara” si nu pricep, de ce UN MARS?! De ce o defilare “in travesti”? De ce…de ce?
Bigdady, mi-e greu să înţeleg ce e atât de ameninţător în manifestarea asta
Cine vorbeste de amenintari? Intreb doar, care-i scopul?
Bigdady, s-a bătut destulă monedă pe subiect, sunt destule discuţii pe mai multe bloguri. Frunzărind puţin, se conturează şi un scop:)
Uite nici eu nu înţeleg şi trebuie să spun că am răsfoit îndeajuns dar tot nu m-am luminat. De ce să fac paradă cu orientarea mea sexuală!? Mulţi percep tipul ăsta de manifestări ca fiind agresive din punct de vedere mediatic. Nu pricep sau nu accept, nu-mi dau seama, dar ce-ar fi ca eu, un tip non-gay, să ies să defilez!? Cred că indiferent de orientarea sexuală acceptarea unui individ în societate vine ca un cumul de eforturi în plan social, profesional etc, care nu au nici o legătură cu ce se petrece în dormitor.
io m-am bucurat ca ne-am revazut si de asemenea pe aceasta cale iti transmit faptul ca oricand ai chef mi-ar face placere sa mai stam de vorba 🙂
Care e scopul unei parade de 1 Mai?
Asa. Back. Nu eram back daca nu vorbeam cu o prietena care si ea a intarziat la mars si in consecinta nu a putut sa intre in rand cu lumea (ea asa s-a exprimat, or fi si actele astea de limbaj bune la ceva). Si mi-a spus ca sentimentul de outsider a fost exact cel pe care si-l aminteste si-l recunoaste din filme, gen cuceriri teritoriale pe frontul x. Mi-am cerut scuze fata de ea, care venise sa fie acolo de sprijin ca asta a fost imaginea, si exista o parte din mine careia ii pare rau ca manifestarea mea a insemnat indepartarea si nu apropierea oamenilor. Inteleg ratiunile de securitate si noua modalitate de a securiza marsul, dar intr-un fel sau altul nici participantii si nici trecatorii nu erau pregatiti pentru asta. Nu stiu de ce am eu impresia ca n-ar fi fost extraordinar de multe manifestari negative, ca sa nu zic deloc, dar clar e vorba de riscuri care nu pot fi luate.
Eu de la mars am luat taxi spre Univ. si m-am dus pe motoare. Acolo am stat cam 2 ore. Voi unde naiba ati fost? 😐
@Ariel: … la Motoare…?!?!
Imi dati voie sa repet intrebarea? Multumesc: Care este scopul (sau folosul) unei parade de 1 Mai?
Si: O parada gay este mai folositoare, mai putin folositoare sau la fel de folositoare ca o parada de 1 Mai?
In primul rand nu-mi place titlul.Ce e de petrecut la o parada gay si de ce trebuie sa petrecem cu ei? Oameni buni..luam ce-i mai rau din lumea asta noi ca natie si ne indreptam spre paganism. Sincer mai bine petreceai la un gratar pe dealul osoiu. Era mult mai crestineste.
Adriana, la o parada gay se aminteste de drepturile omului: Unele care au fost recunoscute si care reprezinta o victorie, deci se sarbatoreste, altele care mai trebuie obtinute si de care li se aduce aminte celor care nu le vad.
De ce? Nu *trebuie* nimeni sa sarbatoreasca cu ocazia asta, indiferent daca gay sau straight. Insa unii vor: Drepturile omului sint ale tuturor oamenilor, chiar daca pentru unii se aplica mai mult si pentru altii mai putin. Astazi e vorba de recunoasterea minoritatilor sexuale, miine poate fi vorba de recunoasterea minoritatilor nationale, poimiine de drepturile copiilor, ale femeilor, ale batrinilor si asa mai departe.
“Ne indreptam spre paganism”… Ce sa spun: N-am vazut Romania niciodata mai pagana decit in anii 80 si niciodata mai indreptata spre biserica decit acum. In Romania se construiesc biserici in disperare. La fel se formeaza preoti, se propaga idei si credinte religioase, se publica, se discuta, se practica. Hm, si cu cit se face mai mult, cu atit lumea are mai mult impresia ca Romania se indreapta spre paganism…
Mie mi se pare mai degraba ca romanii si-au pierdut simtul comunitar si solidaritatea (pe care, daca vrei, poti foarte bine sa le vezi drept calitati crestine). Si asta nu s-a intimplat de cind au primit gayii drepturi, nici de la Revolutie incoace, ci mai de demult: Asta e victoria socialismului asupra poporului.
Pingback: O întrebare simplă: Cît de vizibili trebuie să fie gayii? « pinKpong
pe cand fara jandarmi ? >:)