Ritmul propriu

23 Flares 23 Flares ×

Există un preț pentru orice întrerupere. Este timpul şi energia care trebuie consumată pentru a reveni la starea iniţială.
Se zice că orice întrerupere costă 20 de minute. Dacă scrii, lucrezi la ceva, ești concentrat, iar apoi sună telefonul, cineva bate la ușă sau intri aiurea pe net, vei reveni la starea inițială în 20 de minute. Dacă aduni câteva întreruperi pe zi, te alegi cu destul timp irosit.

Sunt oameni care nu-și ies din ritmul lor din rațiuni practice. Nu se cramponează de o zonă de confort, nu refuză provocări noi, dar se agață cu toată puterea de ritmul propriu, acel context în care se simt cei mai eficienți.

Ipoteza mea este că oboseala fiecărei zile nu este formată de perioadele când muncim concentraţi, ci se acumulează din acele încercări de a reveni la ceea ce făceam înainte de a fi întrerupţi de false urgenţe şi distrageri banale (sună un telefon, am primit un mail, hai să mai văd ce s-a pus pe Facebook etc.).

În general, oamenii se lasă prea uşor întrerupţi, iar apoi se stresează că nu mai au timp, că sunt în urmă şi că nu sunt productivi. Din acest motiv, mulți nu-și deschid mailul dimineața. Din acest motiv, când luăm o pauză de la o muncă fizică nu vrei să te aşezi, deşi în mod aparent ar fi lucru cel mai odihnitor cu putinţă. Este o intuiţie a bunului simţ care ne spune că, o dată ce ne-am oprit dintr-o sarcină, ne vine greu să ne mobilizăm din nou. (task switching cost).

Probabil aceasta este unul din argumentele pentru rutină, pentru un program bine stabilit, pentru o perioadă de timp în care orice altă distracție este anulată. Sunt CEO care își stabilesc ore la birou în care nu pot fi deranjați de nimeni, de nicio urgență, de niciun telefon, tocmai pentru a se concentra pe lucrurile cu adevărat importante din programul fiecărei zile.

23 Flares Twitter 1 Facebook 22 23 Flares ×

5 thoughts on “Ritmul propriu

 1. RoxanaM

  Unii dau randament si mai bun cand intra si ies din ceva in care sunt concentrati.Micile intreruperi sunt niste pauze pentru creieri si ele. Mie una mi se intampla asta.

  Reply
 2. vasile

  Wake-up at 4 a.m.
  Work for 5 to 6 hours.
  In the afternoon run for 10 km or swim 1500 m or do both.
  Then read or listen to some music.
  Go to bed at 9 p.m.
  Keep to this routine every day without variation.
  The repetition itself becomes the important thing; it’s a form of mesmerism.
  Mesmerize yourself to reach a deeper state of mind.
  But to hold to such repetition for so long—six months to a year—requires a good amount of mental and physical strength.
  In that sense, writing a long novel is like survival training.
  Physical strength is as necessary as artistic sensitivity.
  Haruki Murakami

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *