O țară cu 19 milioane de ambasadori

4 Flares 4 Flares ×

Dacă vrei să devii scriitor, e bine să citești mult. Este o idee la prima mână, dar motivul pe care îl oferă Ian McEwan într-un interviu este paradoxal: e bine să citești mult pentru a nu fi influențat de autorii pe care nu i-ai citit. Este o idee care merită aplicată și atunci când e vorba de propria cultură sau propria familie.

Dacă nu îți cunoști istoria comunității, riști să repeți aceleași greșeli pe care le-au făcut cei dinaintea ta. Dincolo de “cei care nu-și cunosc trecutul sunt condamnați să îi repete”, dacă nu își cunoști trecutul, te lipsești de o sursă legitimă de mândrie. Dacă te uiți cu atenție, reușești să găsești lucruri admirabile atât în istoria românilor, cât și în istoria propriei familii sau istoria ta personală.

Am salutat anul trecut câteva motive de mândrie, iar acum mă bucur că cel puțin unul dintre acele proiecte revine în atenție. Începând de azi, platforma www.romaniisuntdestepti.ro se va transforma într-un agregator care va aduna tot conținutul pozitiv despre români și România.

Este vorba de conţinutul generat şi etichetat de fiecare dintre noi sub semnul romanians are smart. Este vorba de o idee care se poate transforma într-un proiect frumos de responsabilizare în care prin gesturi mici putem schimba, pentru început, o parte din imaginea pe care o au ceilalţi despre noi şi, de ce nu, ne poate schimba modul cum ne privim pe noi înşine.

Prin urmare, te invit la următoarele gesturi (oricare dintre ele ajută):

  • Intră pe www.romaniisuntdestepti.ro şi spune care sunt locurile şi oamenii care te fac să fii mândru că eşti român.
  • Scrie sau postează pe Facebook o poză cu un loc sau un om care te fac să fii mândru că ești roman și foloseste expresia “romanians are smart”.
  • Dacă ai blog, foloseşte întotdeauna eticheta “romanians are smart” atunci când scrii o poveste românească.
  • Foloseşte întotdeauna eticheta “romanians are smart” atunci când postezi un clip pe YouTube.
  • Foloseşte hashtag-ul #romaniansaresmart atunci când scrii pe Twitter despre România.
  • Foloseşte hashtag-ul #romaniansaresmart atunci cand postezi pe Instagram poze din România.
Dincolo de acești mici pași, ideea merită încurajată fie doar din simplul motiv că te îndrumă să cauți lucruri frumoase și oameni frumoși care fac parte din universul românesc față de care, știm deja povestea, avem de multe ori sentimente contradictorii.
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 Flares ×

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *