Muiuț

0 Flares 0 Flares ×

Lumea e o muie. Muie înseamnă față în țigănește. Față, chip, imagine, icoană, simbol, semn. Lume, camuflaj, Eliade. Corect nu este a lua/da muie, ci a lua/da la muie.

Ce-i cu muia aia pe tine? Aveai o muie azi dimineață când te-ai trezit. Să jucam cu cărțile pe muie. În metrou scaunele sunt dispuse muie-n muie. Am fost la muia locului să văd cum s-au petrecut lucrurile. Arată bine la muie.

Pune muia de masă la locul ei. Să nu te mai văd în muia mea! La care el făcu mui-mui. Făt-Frumos avea o muie albă ca spuma laptelui. Muile lor arătau uimite. Se lucrează astfel: unu pe muie, unu pe dos, cu andrelele de cinci.

Te aștept în muia blocului să-ți dau caietul. Și mingea a trecut prin muia porții. Ce muie de muist are ăsta! Ferește-te de el, e muiarnic. Ai o muie tristă de calendar ortodox. S-a înmuisat la proces la data stabilită. Am fost de muie când s-au bătut.

Muiada clădirii a fost fotografiată de mulți. Vezi că ai luat tricoul cu muia la spate. Sunt multe specii care au dispărut de pe muia Pământului. Răsmuie-mă ca pe un copil mic. Muia nevăzută a lunii. Tenul muii tale arată bine. Mi-am ascuns muia-n palme să nu se vadă că am plâns. Și-a plecat muia de rușine.

Nu ți-am vazut muia pe la cursurile mele. Nu mai fac muie la discuția asta. Te-ai înroșit la muie, de ce?
Zâmbetul muii sale lumina încăperea. Uite, e chiar în muia ta!
Nu vreau să mă trezesc în muia lucrului împlinit.

Muie.
Nu-ți dau.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

22 thoughts on “Muiuț

 1. zbiara

  nu stiu daca intr’adevar asta inseamna in tiganeste, dar era mai frumos sa fi spus la sfarsit ce inseamna, creai o imagine tare draguta- “muie in muie”
  “Actul muii e unul circumstantial de loc” 🙂 mai gandeste-te, asta nu suna prea bine; de fapt, care-i logica?

  Reply
 2. Adrian Ciubotaru

  sa stii c-ai dreptate, ar fi trebuit sa pun la sfarsit informatia etimologica, efectul ar fi fost mai accentuat.
  cu locul… faza e ca in “a da muie” avem un complement direct, iar in “a da la muie” avem un complement circumstantial de loc”. De la act in sine a devenit loc geometric cu o aura specifica.

  Reply
 3. matteo

  declinarea subst. muj la toate cazurile
  Caz – Sg / Pl

  N muj / muja
  Ac. muj / muja
  G. mujesqo, mujesqi, mujesqe, mujesqe / mujenqo, mujenqi, mujenqe,m mujenqe
  D. mujesqe/mujenqe
  Loc. mujesthe/mujenthe
  Abl. mujesthar/mujenthar
  SocInstr. mujetsa/mujenca

  Reply
 4. indaa

  ah.. incepe sa ma roada invidia. dar sunt sigura ca in mai putin de un an succesul mi se va arata la muie.. asa cum ti s-a aratat tie:D

  Reply
 5. spuma laptelui

  Se lucreaza astfel: unu e muie, unu pe dos. Wrong: se lucreaza astfel: unu pe muie, unu pe cur.
  parerea mea.

  Reply
 6. A

  poate mi se pare mie, dar tie iti plac pur si simplu injuraturile si le supra-folosesti, crezand ca astfel ceea ce spui devine mai interesant. In fine, fiecare cu gusturile lui

  Reply
 7. Versus

  dude A , omul nu a spus aici o injuratura. A si precizat ce inseamna cuvantul “muie”. Daca tu vezi drept injuraturi, inseamna ca este o problema de a ta sa stii. 🙂

  Reply
 8. A

  dude Versus, nu am zis ca injurat, dar ca simte o voluptate in a folosi cuvinte gen injuratura (vezi faza cu pula mea, pula ta bla-bla ca nu mai tin minte textul). Nimic rau, doar chestie de gust (care cica nu se discuta, dar se pot constata).

  Reply
 9. antonela

  hhhhhhhhhmmmmmmmmmmmmm “muie” eu cred ca este o comunicare pt cei care nu judeca cand isi arata degetul:(

  Reply
 10. Puscasu Marin

  Adevarat tradus e faţa in tiganeste. “la muie” tradus direct in romaneste e “la faţa”. e expresie ţiganesca. sa ţi-o trag la muie inclusiv daca incerci sa reproduci precum ca ţi-ar fi adresata. Ti-o trag la muie are greutate. In caz ca e adresata intre tigani&romani/prieteni greutatea(valoarea) scade minus 90%. Adresata in caz de cunostinte, necunoscuti, dusmani inseamna jignire/bataie de joc cu valoare mare.
  In caz ca e adresata catre femei are posibilitatea sa reprezinte semn de afectiune.
  “Ce muie ai/are”, “sa ţi-o dau/trag la muie”, “la muie” sint forme corecte in caz de folosire incorecta/fara haz/ isi pot pierde valoarea.
  exemple:
  1) faci muie?(femei) ->valoare mica
  2) sa ti-o trag la muie, serios sa mi-l vezi in ciorba ->bataie de joc
  3) ce muie ai esti beton/belea ->bataie de joc cu valoare mica
  4) esti muist/a ->friendly $gaozar jargon

  Ai asociat de mai multe ori expresia corect

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *