Cărți bune citite în ultimele luni

0 Flares 0 Flares ×

Start With Why
Pe Simon Sinek îl consider unul dintre cei mai buni speakeri internaţionali. Idei simple și bine documentate şi o dorinţă autentică de a schimba (modul cum percepem) organizaţiile şi liderii din jurul nostru.
Prima lui carte, Start With Why, conţine o singură idee cu o aplicabilitate vastă: it’s not what you do, it’s why you do it.
Este o lectură fascinantă – unde simți influența studiilor sale de antropologie culturală – care m-a făcut să-i citesc blogul și să-i caut prezentările pe Youtube.

Ultima lui carte – Leaders Eat Last – a fost publicată la începutul lunii ianuarie și se află în capul listei viitoarelor lecturi.
Pe același subiect: Give and Take

Wired for Culture: Origins of the Human Social Mind
Nu este o carte de popularizare, dar este cea mai accesibilă introducere în subiectul apariției conștiinței umane. De ce avem nevoie de limbaj, ce rol adaptativ a avut muzica pentru primii oameni, de ce pictăm, de ce avem nevoie de bijuterii, de ce este nevoie de altruism pentru a supraviețui. Întrebări care navighează printre teorii, dezbateri științifice, descoperiri arheologice și noțiuni din teoria jocurilor și biologia evoluționistă.
Pe același subiect: The Social Conquest of Earth. Un studiu cu destule accente polemice în direcția lui Richard Dawkins, scris într-un stil arid care ar putea descuraja un cititor obișnuit cu prea multe cărți de popularizare.

You Are Now Less Dumb
Am ajuns la această carte prin intermediul (probabil) celui mai bun articol citit în ultimele luni: Survivorship Bias

În articol, ca și în carte, David McRaney trece în reviste prejudecăți pe care ne folosim zilnic, erori de judecată, modul ciudat în care apreciem șansele, cum supraestimăm impactul emoțional al evenimentelor viitoare, de ce stăm prost la calculul probabilităților și ce naiba înseamnă enclothed cognition.
Este o carte de popularizare care adună insight-uri pe care altfel ar trebui să le vânezi prin cărțile din listele de bestsellers la categoria non-fiction.
Pe același subiect:
Thinking, Fast and Slow

The Origins of Political Order
Este o carte extrem de ambițioasă a unui dintre marii gânditori politici ai ultimelor decenii. Francis Fukuyama a rămas în mintea multora naivul cu Sfârșitul Istoriei și intelectualul pe care cei de stânga nu se pot abține să nu-l citească.

Cartea este sau se vrea a fi încununarea unei cariere academice și a fost primită de critici cu sentimentul că avem de-a face cu un magnum opus (este abia primul volum).
Pe scurt: Fukuyama identifică trei componente ale ordinii politice moderne (the state, the rule of law and the accountability) pe care le caută de-a lungul istoriei în diferite zone ale lumii.
În cautarea exemplelor și a analizelor, autorul se ocupă îndelung de istoria chineză pe care o interpretează în funcție de schema de mai sus spre digerarea ușoară a publicului cultivat occidental (China a fost primul stat modern, în acceptiunea lui Fukuyama)
Pe același subiect și puțin pe lângă: On China (este incredibil cât de sclipitor – ăsta e cuvântul – poate fi Kissinger)

Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen
Este o carte de care am fugit. O auzeam recomandată cu prea mult entuziasm și automat deveneam rezervat. Am redescoperit-o acum și alături de ea mi-am petrecut o săptămână întreagă de răceală.
, Caballo Blanco (nu știam că a murit), teorii despre cum am supraviețuit  ca specie, povești despre ultramaratoane, despre adidași și performanța de a alerga 24 de ore fără oprire, despre plăcerea pură de a alerga, despre “vrăjitoarea” Ann Tarson și despre Scott Jurek a cărui carte o recomand mai jos.
Pe același subiect: Eat and Run: My Unlikely Journey to Ultramarathon Greatness

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

1 thought on “Cărți bune citite în ultimele luni

  1. Cristina Climov

    Buna!

    Multumesc pentru recomandari! Unele titluri imi sunt deja cunoscute iar altele imi fac pofta. Ma intereseaza “We are now less dumb” si “wired for culture”, kindle-ul meu abia asteapta sa le guste.

    Multumesc!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *