Pusesem telefonul să sune la şapte dimineaţa, însă m-am trezit la cinci. Adormisem pe The Power of Art, o serie difuzată pe BBC, la episodul despre David. Pe Rembrandt apucasem să-l văd integral şi mi-a plăcut la nebunie. De fapt, căutând puţin, am văzut că nu sunt singurul care crede că aceasta serie prezentată de profesorul Simon Schama, este magnifică.
Pictura de mai sus, intitutală Artist in his studio, îl reprezintă pe Rembrandt la 20 de ani în atelierul său de pictură. În unele variante găsite de pe net, se poate observa mai bine lumina pe care pictura de pe şevalet o emană, tot la fel de bine cum se poate vedea linia albă de pe marginea tabloului.
Tânărul din imagine îmbrăcat în haine prea mari pentru el, trăind într-o casă cu pereţi roşi de timp se află în faţa unui şevalet prea mare pentru statura sa.
Nu ne dăm seama ce reprezintă pictura ascunsă privitorului, însă simţim că este vorba despre ceva important, ceva care emană lumină puternică, ceva care îşi depăşeşte suportul său de manifestare.
Interpretarea clasică ne spune că ar fi vorba despre un manifest, o ars poetica, o viziune. Pictorul ne transmite o parte din revelaţiile de care este cuprins.
Ideea mea este că Rembrandt ne transmite povestea sa. Poveste de care este îmbibat, însă pe care va urma să trăiască şi s-o împărtăşească. Poveste care e intim legată de modul în care sufletul să emană creaţie.
Suflet care există doar atunci când îşi desfăşoară propria poveste.
Am un tremur în mine, am o poveste care există în mine şi care se naşte în timp ce trăiesc. Poveste care, crescând în mine, îmi orientează visele şi miscările.
Uneori povestea aceasta ţipă prin tot ce faci, alteori este un glas şoptit pe care nu ştim să-l ascultăm, însă întotdeauna această poveste se va afla în sufletul meu, în sufletul tău, în sufletul fiecăruia.
Omul devine om atunci când învaţă să-şi asculte propria poveste.
uite ca iti place si arta (baroca mai ales) . minunat. una dintre cele mai celebre opere rembrandtiene din istoria artei – se gaseste astazi in rijksmuseum din amsterdam si se numeste “die nachtwache” (initial a fost altfel intitulat “capitanul frans banningh cocq…” si a fost micsorat cu 65 cm ceea ce a schimbat intraga compozitie. ).
astazi este cel mai reprodus si falsificat tablou din lume urmat de “anatomia dr. tulp” .
contingentul operelor sale atinge aprox. 400 de picturi si vreo 1700 de schite.
cam zece ani inainte sa moara – rembrandt – si-a pierdut averea neavand un pregnant spirit “mercantil” . de atunci a trait modest si retras in amsterdam.
la inceputul carierei sale a pictat scene biblice unde experimenta o techinca coloristica intre extremele dintre lumina si umbra ca in final sa se concentreze pe tonuri de maron si rosu.
p.s. apropos, opera lui david “moartea lui marat” este o adevarata icoana a revolutiei franceze si ironic este faptul ca se gaseste tocmai in galeria regala din brüssel 🙂
Eu cred ca omul devinde om cand invata sa inteleaga propria poveste nu numai cand stie sa o asculte,ascultarea fara intelegere e fara sens,desi e mai bine decat sa nu te asculti pe tine insuti deloc.Sau poate ca omul devine cu adevarat om cand stie sa puna in practica ceea ce a inteles din povestea aceea,asta poate fi de fapt definitia unui om de succes,indiferent ce ii aduce acea punere in practica in viata de zi cu zi…
Artistul(orice fel de artist, fie el poet, prozator, pictor etc) se cunoaste pe sine prin creatia sa. De aceea a fi artist este o alegere in primul rand egoista si destul de riscanta. Poti avea revelatia propriului suflet oricat de minunat sau de grotesc ar fi. Si de fiecare data ajungi sa “te daruiesti” altora prea ieftin.
Tabloul este cu spatele la “public” si fata catre pictor: lucrarea finala este accesibila pe deplin doar celui care a realizat-o; ceilalti nu face decat sa se regaseasca in opera sa dar niciodata nu vor avea imaginea de ansamblu.
Ma bucur ca l-ai ales pe Rembrandt, desi cel mai mult apreciez portretele lui.
da, toti scriem povesti mai mult sau mai putin estetic. daca as avea o viziune clara asupra povestii mele mi-ar placea sa o spun asa cum au spus-o ei:
-viziune:http://www.youtube.com/watch?v=7PbQrLfOPOQ&feature=related
-rutina: http://www.youtube.com/watch?v=irJXE-lgXNc
-memorie:http://www.youtube.com/watch?v=gXlHic1VERQ&feature=related
dude, trebuia sa vii la prezentarea mea de vineri, de la DaAfaceri. 🙂
interesant sa gasesti oameni carora le pasa de viata pictorilor si cauta sa urmeze unora….ma refer la stilurile abordate de unii 🙂