She's a predator posing as a house pet?

0 Flares 0 Flares ×

– Să te ferească Dumnezeu să ceri vreodată iertare femeii pe care o iubeşti dacă ai greşit cumva faţă de dânsa! îl sfătuieşte Dmitri pe Alexei Karamazov. Iar apoi continuă:
– În toate femeile, fără exceptie, mocneşte dorinţa sălbatică de-a jupui omul de viu.

De idei de acest fel este plină cămara prejudecăţilor masculine cu privire la femei. Spunând prejudecăţi, nu mă gândesc la ceva eronat din start, ci la o idee care are multe şanse de-a fi neadevărată. Astfel, ce “prejudecăţi” ar mai fi?

 • femeia nu trebuie să te simtă bun/sufletist, căci imediat stipulându-ţi slăbiciunea, te încăleca.
 • nu plânge în faţa unei femei, nu te va mai respecta în veci.
 • fii mândru, chiar dacă mândria ta este prostească. Mai bine bărbat mândru şi prost decât fătălau obiectiv cu propria imagine. Mai bine bărbat prost decat pămpălau deştept!
 • chiar şi atunci când are dreptate, femeia trebuie pusă la punct.
 • femeia este un animal de pradă – she’s a predator posing as a house pet. Cu o inteligenţă emoţională superioară bărbatului, va taxa cu un fler de felină orice pas greşit, orice imprudenţă.
 • nu trebuie să-ţi pese sau în cel mai bun caz, nu trebuie să arăţi că-ţi pasă. Mai bine porc murdar decât viţel curat.

Imaginea ambivalentă pe care o are femeia în general (cealaltă perspectivă o prezintă drept o eroină, martiră, cu spirit de sacrificiu, drept un companion de încredere, cu picioarele pe pământ, dătătoare de echilibru şi căldură etc.) mă trimite cu gândul la “femeia modernă”. Independentă, ambiţioasă, sigură pe ea insasi, speriată de singurătate (femeile urbane par mai speriate de singurătăte decât suratele lor de la ţară?), atrasă pe lângă calitătile clasice ale barbatului (stabilitate, siguranţă financiară) mai degrabă de latura emoţională (unii ar spune efeminată) a bărbatului noului mileniu (care pare conectat mai bine la latura androgină a psihicului său) şi de abilităţile lui tehnice (un geek, cum povestea Andressa, cineva care sa te ajute când ai problemă cu calculatorul, cineva care sa te înveţe php, sa-ţi facă un banner etc.).

Pe scurt, habar n-am cum este conturat portretul femeii moderne şi cum trăsăturile ei clasice se filtrează în noua imagine, la fel cum nu ştiu câtă cautare mai au barbaţii care ştiu sa cosească în detrimentul celor care ştiu să facă distincţie între tipurile de Axion existente pe piaţă.

fiddle.jpg

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

28 thoughts on “She's a predator posing as a house pet?

 1. jez

  cred ca dupa ce ne-am asigurat si noi, fetele astea “moderne”, cat de cat o semistabilitate financiara, ne permitem sa fim atrase si de ce pofteste inima e.g. barbatul noului mileniu (ce pare conectat mai bine la latura androgina a psihicului )- whatever that means 🙂

  barbatii cu bani, pe de alta parte…am incercat sa vad ce ma atrage mai tare la ei. pe langa stabilitate (pe care eu o vad asigurata mai degraba de un barbat descurcaret, decat de unul cu bani), cred ca e vorba de o oarecare charisma, de o deschidere spre anumite cercuri, spre anumite preocupari, spre anumite informatii. toate creand o aura, in oarescare masura….

  adica, sa fim seriosi… zau daca am inteles-o pe demi moore in acea propunere super decenta…
  1. nu l-as fi inselat pe woody
  2. cu redford m-as fi dus chiar daca era pe gratis, sau chiar daca trebuia sa dau bani.
  prima varianta pentru ca sotul ala era un barbat foarte misto (nu il pot descrie altfel), iar in a doua varianta, magnatu ala avea ceva, as zice o siguranta de sine, farmec etc.

  deci da, femeilii e curve si barbatii e mitocani, nu mai incerca sa demitizezi 🙂

  Reply
 2. Adrian Ciubotaru Post author

  grey, dar ce anume are relevanta?

  jez, inteleg de la tine ca barbatii puternici au o anumita aura, emana o carisma care-i face dezirabili. Uite ca la femeile curve nu m-am gandit in postul meu… 🙂

  Reply
 3. Goriulian

  Foarte delicta subiectul… si ma bantuie si pe mine cateodata. Insa cred ca e peste puterea umana a barbatului sa analizeze total obiectiv si rational fiinta feminina. Cat despre prejudecati si compromisuri, cred ca toata lumea intra in contact cu ele si le practica. In orice relatie (mai ale cea cu persoana de sex opus) e foarte important sa te simti natural si sa fii deschis cu tine insuti ca poti avea o relatie de comunicare sincera si eficienta cu persoana respectiva.

  Cred ca femeia clasica sau moderna sau barbatul clasic/androginizat sunt conventii, clishee, simboluri. Politice, sociale, psihologice. Cert este ca sunt create, nu exista de la sine.

  P.S.: Cer iertare pentru eventuale banalitati. 🙂

  Reply
 4. Adrian Ciubotaru Post author

  Iulian, e delicat subiectul si intr-adevar e situat la intersectia multor clisee, conventii si simboluri si tocmai asta ma motiveaza in interogatii. Probabil nu exista femeie moderna sau clasica, ci doar femeia in sine (daca si asta n-o fi tot o capcana a limbajului!).

  Apropo de curve, multumesc cititoarei care mi-a dat urmatorul link: Cat de curve suntem?

  Reply
 5. camelia

  ah, urasc generalizarile… nu toate femeile sunt curve (adica cum, daca ar plati ea sucul ala ar iesi din categorie?) si femeile nu cauta un anumit gen de barbat. sunt femei (adica eu) care nici macar nu cauta nimic, pur si simplu sunt atrase, spre surprinderea voastra, de barbati foarte diferiti intre ei si in functie de context, aduna o paleta de insusiri care sa-i placa la cineva. listele cu calitati sunt pentru obsesivi-compulsivi, iar alternativa unor relatii aproximativ asemanatoare intre ele cu parteneri aproximativ asemanatori intre ei mi se pare extrem de plictisitoare. asa ca suport variety! it broadens the mind.;)

  Reply
 6. ioana

  deci…daca esti femeie esti curva.daca esti barbat,esti sau puternic pe situatie sau inselat de curva de femeie.dar femeile sunt niste feline pacatoase care incearca sa-i fuc(k)a pe barbatii.aha…am inteles.esti complexat. 🙂

  Reply
 7. Adrian Ciubotaru Post author

  camelia, eu te cred si mersi de marturisire, insa ce treaba are curveitatea cu she’s a predator or not? 🙂
  Mi s-a reprosat ca n-am zis nimic despre femeile ca curva, insa chiar nu ma gandisem la aspectul asta (si ma bucur ca nu m-am gandit). Si totusi vad (din reactii) ca se ajunge la eterna banala discutie.

  ioana, cui te adresezi?

  Reply
 8. camelia

  si eu tot de articolul ala eram revoltata. Genul asta de prejudecati vin de la oameni ce au intalnit doar un anumit fel de persoane in viata lor sau le-a lipsit abilitatea de a intelege mai bine oamenii decat ar face-o un salbatic 🙂

  Reply
 9. Pool

  Adrian, raspunsul la intrebarea pe care ai enuntat-o il vei primi numai dupa ce o femeie sincera iti va citi cu adevarat tot textul. Pana atunci insa va trebui sa mai astepti, ca femeile sa isi rezolve partea cu sinceritatea, asa ca e bine totusi sa le luam asa cum sunt.

  Reply
 10. diana tusa

  sensibil subiect ţi-ai ales şi tu! felicitări! l-ai conturat perfect!!
  pe măsură ce citeam, mă stâmbam şi comentam: “gândire tipică de bărbat!…hmm..misogin!” ( asta era feminista din mine!!)… dar am continuat să citesc. generalizezi şi nu cred că e bine… sunt cazuri şi cazuri … sunt mitocani şi curve… dar sunt şi băieţi buni, atenţi, sensibili şi femei pe care te poţi baza, care-ţi sunt mereu alături…
  fiecare e unic în felul lui şi fiecare merită un tratament diferit ( vezi prejudecăţile)

  prejudecăţile sunt pentru oameni slabi, incapabili de a-şi forma o opinie proprie! ( pool şi jey pot să considere paragraful acesta drept replică)

  referitor la femeia şi bărbatul din zile noastre, cred că sunt tot aceeaşi, puţini schimbaţi datorită mediului în care trăiesc… în prezent, dacă îţi place o fată nu-i mai cânţi serenade sau îi aduci flori ori bomboane, ci mai bine îi instalezi un program pe calculator ori îi repari maşina… similar, la bărbaţi…

  pe scurt, aceeaşi mărie cu altă pălărie..

  Reply
 11. florinna01

  articolul e kiar ok,as mai adauga ca o femeie daca nu-i arati c-o placi si faci pe mandru’ si ce mai zici tu acolo,nu va sti niciodata ce simti pt ea kiar daca poate banuieste ,asa ca nu va exista nimic intre ei,din cauza mandriei,,,ce pacat!!!se pierd multe iubiri din cauza mandriei…………

  Reply
 12. Pool

  Diana (si nu numai ) istoria ne arata ca au existat multe “prejudecati” unele dintre ele s-au dovedit adevarate si inca se mai vorbeste despre ele altele nu si au date uitarii. Se pare ca acest subiect insa nu a fost dat uitariidrept dovada ca despre el si vorbim. Iar in ceea ce priveste cutia de bomboane de ciocolata si a sticlei de vin rosu vs reparatul calculatorului ori a masinii prefer prima varianta, chiar daca nu imi sunt necunoscute si celelalte doua, motivul poate fi inteles…. sau nu. Iara in ceea ce priveste propia opinie daca este asemanatoare ce sa fac sa o schimb cu una care sa fie cu una contrara acesteia?

  Reply
 13. hyp3rdr3am

  Nu imi exprim opinia in legatura cu acest subiect, deci s-ar putea sa fiu un pic offtopic…asta pentru ca mi-a sarit in ochi citatul dat de tine, este din una din cartile mele preferate…o carte pe care daca o citesti cu greu o poti uita…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *