Revenirea în Țara Tășuleasa

0 Flares 0 Flares ×

Tășuleasa Social este una dintre acele organizații care rezumă tot ce poate fi mai bun în această țară. Încerc să mă feresc de cuvinte mari, dar nu-mi ascund entuziasmul față de niște oameni care, pentru mine, s-au înscris demult pe harta afectivă a acelei Românii pe care mi-o doresc.

Revenind în Bucovina prin Pasul Tihuţa, în Piatra Fântânele, am tras stânga pe drumul neasfaltat care duce către Ţara Tăşuleasa. Nu anunţasem pe nimeni că vin și aveam ceva emoţii pentru că nu le ştiam programul. A fost suficient să-i privesc zâmbetul lui Alin de peste poartă să simt că am nimerit bine:
“Ce mă bucur că ai venit!”

I-am regăsit pe toţi cum îi lăsasem cu doi ani înainte, puşi pe treabă cu acea încăpăţănare a faptelor bune. Alin, Ana, Paul, Iulian și toți ceilalți. Doar Claudiu lipsea.

Întâlnirea mea cu Tăşuleasa a început printr-un eveniment de presă la o plantare, am revenit acum doi ani, anul trecut nu le-am putut onora o invitaţie, iar anul acesta, în plină vacanţă, gândul de a trece pe acolo nu-mi dădea pace.

Alin îşi serba discret ziua de naştere şi ne-a primit pe prispă la poveşti, ce mai facem, ce s-a mai întâmplat între timp, dar nerăbdarea lui era să îmi arate creaţia de care este atât de mândru şi pe care a pus-o pe picioare alături de voluntarii Tăşuleasa: Pădurea Pedagogică.

O pădure, un mic univers, unde care copiii intră ca într-un labirint de cunoaştere pentru a afla despre natură şi grija faţă de ea. Circuitul este presărat cu mici popasuri de învățătură care se pot observa în pozele de mai sus: vârsta unui copac, module sustenabile de energie, efectul defrișărilor asupra comunităților rurale, despre cum orice specie de plantă sau animal își are rostul ei într-un ecosistem, despre un mod de a fi plin de respect față de natură, față de oameni și față de cei care încă nu s-au născut.

Am făcut turul Pădurii Pedagogice gândindu-mă la câtă nevoie avem de o reînvrăjire a lumii, pe alte coordonate și cu alte idealuri.

Seara, ne-am strâns în jurul focului la povești, am cunoscut câțiva tineri care vor duce mai departe spiritul creat în Țara Tășuleasa și, în timp ce aranjam cortul pe una dintre scene, mi-am promis ca atunci când încrederea mi se zdruncină, să revin pentru inspirație la Tășuleasa.

Album foto: În vizită la Tășuleasa Social

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

2 thoughts on “Revenirea în Țara Tășuleasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *