Un străin care ţi-a zâmbit pe stradă, cineva – cunoscut prin altcineva – care ţi-a spus de un post liber, un sfat primit de la o cunoştinţă vagă, o idee venită de la o persoană cu care nu ai mai vorbit de mulţi ani sau un coleg de la muncă care îţi este alături într-un mod nesperat.
Toatea acestea sunt evenimente care se întâmplă dincolo de universul mic al familiei și al prietenilor apropiați pe care cu toţii îl preţuim. Întâmplări care se petrec în acea lume largă a cunoştinţelor, a oamenilor întâlniţi întâmplător, a colegilor de muncă sau pur și simplu a străinilor. O lume pe care de multe ori o neglijăm pentru că avem impresia că nu ne influențează, o lume largă taken for granted, dar responsabilă totuși de sentimentul de acasă în această lume.
Te poți simți izolat chiar cu o familie alături, la fel cum te poţi pierde chiar şi înconjurat de prieteni buni. Nu poţi zbura liber având mereu o plasă de siguranţă la îndemână.
Ştii că familia şi prietenii sunt importanţi, dar vezi cum marile tale provocări se află dincolo de acest cerc strâmt. Apreciezi intimitatea şi căldura unor relaţii apropiate, dar observi că bătăliile proprii te poartă prin locuri unde întâlneşti puţine chipuri cuoscute.
Marile aglomerări urbane au apărut atunci când oamenii au privit dincolo de propriu lor trib. Dezvoltarea provocată de comerţ a apărut când oamenii au început să îşi rişte încrederea în străinii din alte culturi şi de pe alte continente.
Creşterea capitalului social este în strânsă legătură cu încrederea pe care membrii unei comunităţi o acordă străinilor, la fel cum bunăstarea socială se măsoară după densitatea asocierilor dincolo de cercul familial. E plină lumea de comunităţi nedezvolvate unde gradul de încredere se opreşte la poarta din faţa curţii, unde asocierea este încurajată doar între cei care poartă acelaşi nume şi provin din acelaşi mediu. Intoleranţa şi habotnicia au aceleaşi cauze.
Familia Popescu – singură, cu 5 fraţi, 4 unchi şi 12 veri – nu a fost niciodată un model de diversitate culturală.
În literatura de specialitate, se vorbeşte despre weak ties. Legături slabe care sunt responsabile de gradul nostru de informare şi de conectare la lume. Sunt numite legături slabe, dar prin intermediul lor noutatea apare în viaţa noastră. Legături accidentale între oameni cu preocupări şi interese diferite care produc asocieri responsabile de diversitatea culturală pe care toţi o apreciem.
Când se vorbeşte de lipsa sentimentului de comunitate nimeni nu se referă la certurile sau atmosfera idilică dintr-o familie.
Reţelele sociale sunt pline de legături slabe prin intermediul cărora oamenii se informează, se distrează şi se asociază. Lumea modernă, globalizarea, întâlnirile dintre culturi sau oportunităţile de afaceri, toate acestea sunt elemente ale unui univers larg în care cunoştinţele, oamenii întâlniri întâmplător şi străinii ne influenţează alegerile, ne oferă ocazii, soluţii, poveşti şi amintiri.
E uşor să îmbrăţisezi un prieten, dar ce provocare este să întinzi mâna unui străin!
Foarte adevarat!