Noaptea de Sânziene

39 Flares 39 Flares ×

Când scriu aceste rânduri mă aflu în cercul nopţii de sânziene. A început o dată cu apusul soarelui pe 23 iunie şi se termină înainte de răsărit în dimineaţa de 24 iunie. Nu mă interesează florile, coroniţele, fetele şi feciorii asociaţi cu această sărbatoare când Sânzienele dansează şi plutesc în aer, ci semnificaţia momentului.

O sărbatoare solară (în preajma solstiţiului de vară) în timpul căreia cerurile se deschid noaptea. E un timp bun pentru a-ţi pune dorinţe şi pentru a te ruga. Se crede că, dacă te plimbi în noaptea de sânziene, vei avea parte de multe semne şi lucruri ciudate. Orice este posibil când cerurile sunt deschise.

39 Flares Twitter 0 Facebook 39 39 Flares ×

18 thoughts on “Noaptea de Sânziene

 1. Stavarache

  “Nu mă interesează […] ci semnificaţia momentului.”
  Pai si tu chiar crezi in aceasta semnificatie ? sau de acele semne si lucruri ciudate care vor aparea pe cer ? iar la faza cu “cerurile sunt deschise” la ce te-ai referit?

  Reply
 2. Alex

  Buying a clock doesn.t mean you buy the time 🙂
  azi noapte, pentru prima oara in viata mea am vazut o stea cazatoare 🙂
  uitasem chiar ca era noaptea Sanzienelor . 🙂
  Acum .. .e ciudat, dar zambesc 🙂

  Reply
 3. Stavarache

  Hmmm… si eu mai privesc cerul noaptea chiar ma fascineaza din multe priviinte dar sincer nu as putea asocia diferite fenomene astrologice cu superstitii gen “Noaptea de Sânziene” .

  Reply
 4. alina

  de cand am citit Noaptea de Sanziene a lui Eliade, cu muuuuuuult timp in urma, astept cu emotie noaptea cand se deschid cerurile, cand totul e posibil. Ma bucur de fiecare data cand aflu ca mai sunt si altii ….

  Reply
 5. gabi gabriela

  Si eu am fost fermecata de cartea atat de frumos scrisa de Eliade. In viata trebuie sa lasam loc si clipelor magice,acum avem la dispozitie o intreaga noapte,noaptea cand cerul se deschide,cand zanele bune ale padurilor si campiilor colinda nevazute de ochiul profan,cand roua capata puteri miraculoase…
  Pentru cei ce au ales sa creada va fi o noapte speciala,o noapte a misterelor!

  Reply
 6. Camelia

  A fost o noapte intr-adevar binecuvantata, plina de entitati.
  de regula eu ma rog multumind pentru Tot..

  Adrian, sunt impresionata profund de tot ceea ce scrii. Felicitari!

  Reply
 7. Olivia

  Feciorii si fetele care poarta cununi de sanziene, hora Dragaicelor si toate miturile despre vestirea ursitului samd, sunt ritualuri impamantenite si in parte crestinizate in partea asta a lumii. Nu merita ignorate intrucat ar putea spune multe despre spiritualitatea romaneasca si despre cum obiceiurile pagane au fost asimilate aproape pe nesimtite de crestinatate.. Daca vrei, Adrian, sunt ecourile mai pamantene ale simbolisticii unei sarbatori, astrale in sesenta (sa nu uitam ca noaptea de 23-24 semnifica si trecerea dintre zodia Gemenilor spre cea a Racului, de la un semn de apa la unul de aer si deasemenea e legata de solstitiul de vara) cu o istorie de milenii, care fascineaza oameni de prin toate colturile lumii. http://en.wikipedia.org/wiki/Midsummer

  P.S. felicitari pentru blog, adrian.

  Reply
 8. Sanziana

  Se zice ca in noaptea de sanziene iti visezi alesul. E adevarat? L-a visat cineva? L-a cunoscut? Eu am visat pe cineva 🙂

  Reply
 9. Raluca

  ” Unii spun ca in noaptea asta, eaxct la iezul noptii, se deschid cerurile. Nu prea inteleg cum s-ar putea deschide, dar asa se spune : ca in noaptea de Sanziene se deschid cerurile. Dar probabil ca se deschid numai pentru cei care stiu sa le priveasca…”-Mircea Eliade, “Noaptea de Sanziene”;

  Reply
 10. Daniela Toma

  Nici nu aveam idee despre Sanziene dar ma simt cuprinsa de idei noi si dorinte arzatoare! Hmm … poate totusi si la urma urmei sunt in armonie cu cerul.
  Multumesc ca mi-ai amintit ca Cineva acolo sus ne asculta!

  Reply
 11. rox

  o dorinta zici? iti soptesc incetisor atunci..sa fie pace si intelepciune pe pamant..restul vine de la sine 🙂

  Reply
  1. ioana

   Noaptea de sanziene e grozava!Abia astept sa fie data de 23 iunie voi sta treaza toata noaptea sa vad miracolele,daca nu adorm eventual?!Nici nu stiam pana acum de aceasta noapte.Voi sta treaza sa vad cu ochi mei miracolele!Dar de ma intalnesc cu ielele am dat de dracu!!!!Sper sa intalnesc o zana buna care sa-mi implineasca o dorinta! Voi?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *