Momente de civilizaţie

0 Flares 0 Flares ×

Metrou. O tipa trăgând după ea o geantă de voiaj. Un tânar dintr-un grup începe s-o fluiere. Tipa face câţiva paşi, apoi se opreşte şi se întoarce calm:
– De ce te manifeşti aşa? Vrei să arăţi că eşti un tânăr necivilizat?
Tăcere.
Tipa işi reia drumul şi din nou este fluierată.
De data asta nu se mai întoarce şi exclamă deja enervată:
Idiotenschaft!
Abia la auzirea acestui cuvânt am ridicat capul din Academia Caţavencu s-o privesc mai bine, altfel ar fi rămas doar o scenă destul de banală.

La masă, la o terasă mă trezesc vorbind:
– De fapt, problema noastră nu e cultura, care poate fi obţinută mai uşor, ci… civilizaţia, care se obţine având în spate un exerciţiu de sute de ani care acum ar fi creat deja nişte reflexe sănătoase.

Nu trec cinci secunde de la replica asta că lângă masa noastră apare o adolescentă caucaziană de origine romă care începe să danseze bezmetic spre deliciul celorlalţi participanţi la terasă. Nu a cerut nimic, a zâmbit prosteşte, a mai făcut câteva mişcări şi-a dispărut la fel de subit cum apăruse.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

5 thoughts on “Momente de civilizaţie

 1. jez

  ieri in taxi soferul “ah, am aruncat tigarea pe geam! vaai, si am vrut sa n-o arunc! am zis ca in sectorul asta nu merita sa arunci tigarea pe geam!”

  da, asa e, exercitiile de civilizatie intinse pe sute de ani ar putea crea niste reflexe care sa ii ajute pe unii sa nu mai gandeasca mult si prost si mai ales…pe sectoare

  Reply
 2. mihai

  Nici eu, sunt o pata de culoare. O societate foarte civilizata in sensul in care spui ar fi, zic eu, destul de anosta, asa cum este prin unele state nordice unde apar cazuri de sinucidere din cauza angoasei provocate de traiul intr-un mediu “perfect” (ma rog, aici nici noptile alea interminabile nu ajuta prea mult) :).

  Reply
 3. ABY

  Unde n-ar fi minunea de a deveni scumpa noastra tarisoara o societate cat de cat, la fel de anosta ca cea din statele nordice? Deocamdata, din pacate, este tara, “de’andoaselea” in aproape tot ce incearca, incepand cu reclame stangace si cretinoide, din care exala “toapa” si terminand cu promisiunile electorale caragialesti, in care oricum nimeni intreg la cap nu mai crede!

  Treziti-va odata, romani, redeveniti europeni si lasati de o parte lozincile cu cu iz patriotard! Va infesteaza sufletul si va indeparteaza de civilizatie!!!

  Draga ADRIAN, ai dreptate, eu am trait multi ani printre acei “anosti” si in ciuda remarcilor lui MIHAI, iti pot confirma functionalitatea democratiei (imperfecte) de acolo, prin respectarea individului si a proprietatii private si apararea (atat cat se poate) a tuturor valorilor (nerasturnate) a unei alte lumi, dovedita, mai buna!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *