O regulă bucureșteană spune că, dacă o cursă cu taxiul este sub 10 RON, trebuie să lași 10 RON. Dacă drumul este mai lung, bacșisul poate fi de 2-3 RON. Dacă te costă fix 10 RON, trebuie să ai mărunt în plus. Nimic de comentat aici. În afară de taximetriști, frizerii, chelnerii și ospătarii se bucură de același tratament generos din partea clienților.
Încurcăturile mele au apărut în ultimele zile cu cei care livrează pizza. De regulă, las ceva peste, dar o dată s-a întâmplat să nu am bani decât pentru comanda propriu-zisă. Aveam 50 RON, iar comanda ajungea la 49,5 RON. Am ieșit din dilemă alegând un sortiment mai ieftin pentru a rămâne ceva de bacșiș.
Mi s-a părut un sacrificiu inutil care a reflectat lașitatea mea de a refuza să dau bacșiș. Am cumpărat mai puțin de teama propriului ridicol.
Următoarea dată, pentru că nu mi-am învățat lecția, Universul m-a pus în aceeași situație, cu aceeași bani ficși. Acum n-am mai făcut rabat și-am bifat comanda de 49.5 RON. M-am frâmântat inutil până a venit pizza, însă tot mă simțeam aiurea.
Răspund la ușă, încerc să fac conversație întrebându-l cât face și îi dau bancnota de 50 de RON.
– Uite, îmi cer scuze că nu am mai mult acum… data viitoare…
Inutil! A simulat că nu-l deranjează, dar victima din mine nu a putut să nu observe cum am stat cu mâna în aer câteva momente.
Am întrebat ieri pe Facebook și am aflat că sunt destui cei care au trecut prin asemenea întâmplări și mă întreb cât de încetățenit este bacșișul dacă imposibilitatea lui pare o lipsă de bun-simț pentru care trebuie să îți ceri scuze.
P.S.: Am găsit aici o listă cu obiceiul bacșisului în diferite țări.
chestia e că bacşişul devine obligatoriu pentru acele categorii de oameni angajaţi pe un salariu derizoriu, şi care trăiesc din bacşiş. într-o locantă cu vad, un chelner sau ospătar munceşte de-i sar capacele – lucru pentru care poate primi între 500 şi 1000 de lei. dacă n-ar fi bacşişul, n-ar face-o.
la lupta acerbă dintre taximetrişti pentru clienţi (în zilele obişnuite, nu de sărbători), la cît costă benzina şi cum se străduiesc să ţină preţul toţi cam la acelaşi nivel, e aproape logic că singurul lucru care-i rămîne unui taximetrist este bacşişul… restul reprezentînd preţul benzinei.
eu sînt împotriva bacşişului – dar e adevărat că nu circul cu taxiul decît poate, o dată pe an şi folosesc cît de rar genul acesta de servicii pentru care e nevoie de bacşiş.
Eu las mereu bacsis la taxi, in oras sau la livrari de mancare. Dar acum ceva timp am fost la o cafenea unde chelnerita era complet distrata, a venit sa ia comanda dupa vreo jumatate de ora si mi-a adus altceva decat cerusem. Nu mai zic cat am asteptat nota apoi. Nu i-am lasat nimic, nu am considerat ca servirea merita ceva in plus.
Dar am ajuns si eu sa ma simt prost daca iau monedele de pe tejgheaua magazinului, ca se uita vanzatoarea urat la mine. Asta nu e altceva decat o forma a cersetoriei moderne.
gadjodillo, bacșișul ar trebui să reflecte aprecierea mea, iar nu santajul că unii sunt plătiți prost
Carmen, uitasem complet de mafia vânzătoarelor de magazin:)
Citeam la o amica pe blog ca intr-o zi doamna de la fornetti a strigat dupa ea “tu nu lasi niciodata bacsis”. Asta se intampla in Timisoara…
Eu stiu un lucru: bacsisul nu este obligatoriu . Si cu toate astea si eu ma framantam cand comandam pizza si aveam disponibila doar suma exacta 🙂
O singura data am lasat 20 lei la taximetrist cand l-am rugat sa ma duca in 5 minute la o ora de varf de la Marriott la Gara de Nord. A ajuns omul in 5 minute si i-am lasat “bacsis” 20 lei. Dar pot sa va spun ca incalcat cel putin 7 reguli de circulatie. In general las de regula 1 leu plus diferenta pana la suma rotunda. 5,2 lei cursa – platesc 7 lei, 5,9 lei platesc tot 7 lei.
E stupida ideea sa lasi bacsis la taximetrist pentru orice cursa. Daca ma ia la comanda sau il iau eu din capatul strazii si merg normal, in masina pute de te indoaie a transpiratie, fumeaza in masina fara sa ceara voie, ce sens are sa ii las bacsis? Ce o sa faca? Nu mai vine la comanda, imi spune ca e ocupat? Nu cred, e foame mare de bani.
PS
Daca am cursa de 3 km asta face 1,3 *3 +1,3 pornirea = 5,2 lei. Trebuie sa ii las 10 lei? WTF? Pai merg dublu? Bacsisul nu este obligatoriu, trebuie sa faci ceva (in plus) sa meriti acea atentie. O conversatie placuta, un sentiment de siguranta, o masina curata, o muzica placuta,….
Cel cu pizza, a venit in 20-25 minute merita o atentie. Vine in 35-45 de minute atunci: pa puiu!
Eu sunt de principiu ca pe banii mei imi permit sa fiu exigent cu serviciile pe care le primesc.
Sunt total de acord cu tine la faza cu taxiul. Am dat de multi nesimtiti mancatori de bani care cereau 10 ron pe o cursa de 5 ron si nici ni depunea efort…mergea in linie dreapta. Am patit o la cobcescu si m a injurat de mama.
Nu las bacsis niciodata pentru acelasi motiv pentru care intodeauna cer bon – urasc ideea de a incuraja economia neagra, neimpozitata.
Sunt de parere ca sunt putini care merita bacsisul. Il dau numai celor care il merita.
In multe nu merita nici un sacrificiu tinand cont de faptul cum te serves
Pingback: Numai in Bucuresti… |
Intrebare: Tu ai primit vreodata “bacsis” pentru ca ai facut ce presupune jobul tau?
JustF0rFun, nu
Cine a legiferat o astfel de REGULA? “JustForFun a scris “Tu ai primit vreodata “bacsis” pentru ca ai facut ce presupune jobul tau?” si, are dreptate. Cati dfintre voi care lucrati (la stat si/sau privat), va duce-ti la sef si-i cereti ceva ca ti-ai facut treaba (multi o fac si prost dar bacsisul nu-l refuza daca-i dai). Domnule ADRIAN iti dau eu, pe scurt, o definitie: Bacisul = o forma de HOTIE, de FURT, inventata de TRANTORI, LENESI, TIGANI, SCURSURI, etc.. Se practica mai ales in ROMANIA.
Pe alte meleaguri civilizate, definitia se schimba.
Pingback: Taximetria in Bucuresti – n-am chef sa muncesc | Colectionarul
Hai sa va vand un pont, voua, lupi moralisti, ce nu incurajati economia neagra, sau considerati ca servicul e inclus in pret. V-o zic din proprie experienta. Lucrez intr-o pizzerie nou deschisa. Aici am reusit sa imi gasesc un post, pana imi sustin lucrarea de licenta. Programator, btw. Livrari facute pe asfalt ud, cu scuterul, deoarece consuma mai putin decat masina pe GPL, plus munci administrative mai ceva ca un muncitor cu ziua. Pe salariul minim, ca “scoateti voi din bacsis”. Cu mai mult de 15 lei bacsis n-am plecat absolut niciodata dupa o zi de lucru. Si, am uitat sa mentionez, avem limita de timp in care daca nu ne incadram, oferim o pizza gratis. Asa ca adrenalina e la cote maxime, mai ales daca bucatarii gresesc pizza si trebuie refacuta. Asa ca, va intreb, sunteti atat de siguri ca nu merita 2-3 leuti si prapaditul ala care se pune in pericol ca sa aveti voi mancarea calda si degraba livrata?:-s