Managementul emoțional al viitorului

0 Flares 0 Flares ×

Există ceva inhibant în acel realism pur lăudat peste tot în jurul nostru. Este într-adevăr recomandat să privești lucrurile în față, însă drumul nu se oprește aici.

Omul nu este o fiinţă adaptată doar pentru a vedea realitatea încremenită şi pentru a vedea cum stau lucrurile. Omul a schimbat, a modelat, a anticipat şi – mai ales – a făcut proiecţii asupra viitorului. Omul proiectează în mod constant vise dincolo de lucruri, dincolo de starea de fapt, dincolo de prezentul implacabil.

Este o lipsă de curaj în a nu vedea dincolo de starea lucrurilor, iar mai jos am să încerc să detaliez partea sănătoasă din a vedea dincolo de lucruri.

Realitatea actuală este abia primul pas al percepţiei, iar o mare parte din eforturile noastre se îndreaptă către o realitatea posibilă. Se pare că mintea umană nu poate funcţiona fără imaginarea unui realităţi posibile în care sunt topite amintiri din trecut şi stări din prezent.
Dincolo de a vedea ceea ce este, adevărata percepţie înseamnă a vedea ceea ce este posibil.

Realismul pur (a vedea fix cum stau lucrurile) este o frumoasă utopie și un deziderat onorabil. În realitate, percepția noastră este în permanență bruiată – mai bine spus, conturată – de frustrările noastre și idealurile noastre. Dacă frustrăriile sunt legate de anumite reziduuri din trecut, este clar că idealurile vorbesc despre viitor.

Dacă frustrările vorbesc despre cum ne imaginăm propriul trecut la un moment dat, visele noastre sunt despre cum ne imaginăm viitorul.
Suntem mai mult decât frustrările proprii și cred că putem afla mai multe despre un om dacă îl întrebi mai degrabă unde dorește să ajungă decât de unde a venit.

Mai interesant – decât traseul propriilor frustrări – ar fi să aflăm istoria viselor pe care un om le-a avut de-a lungul vieții, pentru că lucrurile prezente sunt văzute prin lentila – aburită sau nu – a unor proiecții despre un viitor posibil.

Viitorul este creat de cei care – dincolo de frustrările proprii (care există, însă care nu ar trebui să aibă ultimul cuvânt) – au curajul să și-l imagineze.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

4 thoughts on “Managementul emoțional al viitorului

  1. Ioana Io

    …intr-adevar, poate-ar trebui sa ne imaginam mai des viitorul, asa cum ni-l dorim; altfel riscam sa ne pierdem in detaliile cotidiene si ajungem sa ne miscam doar dirijati de visele altcuiva

    Reply
  2. catalina

    Viitorul poate fi suma imaginatiei tuturor participantilor. Si exista, se pare, mai multe viitoruri posibile, insa doar cateva devin si probabile, pentru ca nu este suficient sa-ti imaginezi viitorul trebuie sa-l creezi, clipa de clipa.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *