Maimuţa din mine

0 Flares 0 Flares ×

Am fost duminică dimineaţă la Ziua Mişcării. Am găsit puţin cunoscuţi pe acolo, n-am apucat să joc fotbal, însă am transpirat după câteva seturi mari de tenis cu piciorul. Am jucat cu un ţigan care lucra în Parcul Herăstrău şi, fiind aproape, venise şi la eveniment. Când ajunsesem, juca cu un coleg de-al său, m-am băgat şi eu, am jucat puţin la dublu, iar după un sfert de oră am rămas doar noi doi şi-am jucat aproape o oră.
Sorin Rusi a prins puţin din jocul nostru:

Între timp, televiziunile se perindau pe acolo filmând pe cei care jucau badminton, un bătrânel care facea jogging în ritmul boxelor de la corturi sau două fete jucând volei.

La o servă am scăpat mingea, m-am dus după ea, iar cand am revenit, o fată în tricou mă aştepta în teren. Ţiganul era pe trotuar, aştepta cuminte, iar lângă teren un cameraman îmi face semn să pasez mingea.
“Durează un minut, jucaţi-vă puţin!”

“Ok, puţină figuraţie nu strică”, mi-am zis şi-am început să ne jucăm cu mingea. Pase ciudate, stângace, stai puţin să prindem unghiul ăsta şi… abia apoi mi-a picat fisa. Dintre noi doi care jucam tenis, tiganul fusese rugat politicos să stea pe margine cât timp se filmează. Dintre noi doi, alegerea mea de-a apărea în cadru a constat în meritul exclusiv că nu-s ţigan.
Gata cadrul, a durat 2-3 schimburi de pase, îî întreb de la ce televiziune sunt. TVR. Îmi mulţumesc şi pleacă.

Mi-am reproşat că nu m-am prins din prima, iar până m-am dumirit, episodul se încheiase. Inutil totuşi, eram la fel de vinovat!

Sunt de înţeles motivele pentru care nu te duci la un eveniment “sportiv” şi-ţi faci reportajul filmând un ţigan cu mingea. Nu dă bine, ar crea senzaţia că a fost un eveniment la care majoritatea telespectatorilor îşi mulţumesc că n-au participat. Bad PR.
Un ţigan la un eveniment este intruziv, a venit să stipuleze neatenţia celorlalţi, a venit să fure, sigur nu a fost invitat, peste tot sunt ţiganii aştia.

Ziua Mişcării a fost un eveniment mişto, o idee bună, însă din pricina acestui episod am plecat cu un gust amar. M-am simţit complice la prejudecăţile majorităţii, la modul cum discriminarea ia tot felul de forme şi pare atât de naturală şi firească.

Tocmai că pare naturală, tocmai că sunt de înţeles motivele de mai sus şi ni se par de bun simţ, tocmai din aceste motive este mai periculoasă această atitudine.

Cunoşti acea senzaţie în mijloacele de transport când cineva de lângă tine, te priveşte puţin şi apoi îşi trage mai aproape sacoşa sau poşeta?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

8 thoughts on “Maimuţa din mine

 1. Pingback: Tweets that mention Maimuţa din mine | Adrian Ciubotaru -- Topsy.com

 2. DruidaA

  Ufff, Adi! N-ai de ce sa te simti vinovat, ca n-a fost ideea ta… dar chiar TVR-ul?!? Aveam o parere mai buna despre ei, sincer! Poate aflam la ce emisiune o sa dea imaginile.

  Reply
 3. alinacst

  Ca sa prelungesc exemplul de atitudine comportamentala: suntem maimute si cand tinerii machiati brutal si agresiv accesorizati sunt intampinati cu priviri iscoditoare/mirate si aruncate pe furis de cate vreo bunica protectiva, sau cand tipele imbracate socant/ strident/ in afara tiparelor comune primesc fluieraturi/ ranjete si atingeri “neintentionate” in public ….
  Poate si pentru ca viata e o jungla? (stiu, e cliseu…)

  Reply
 4. Costin Tanasescu

  Unul dintre cei mai mari sponsori ai campaniei electorale basesciene, primarul orasului Piatra Neamt, traseistul pedelist Gheorghe ?tefan zis Pinalti, arunca sute de dolari la lautari, in timp ce in Romania, in fiecare zi, foarte multi romani ingroasa randul oamenilor falimentari si saraci!
  http://www.antena3.ro/stiri/romania/gheorghe-stefan-pinalti-chef-cu-lautari-cei-fara-ochi-sunt-in-guvern-n-au-cum-sa-vada-acest-infern_81864.html
  Pe de alta parte, Traian Basescu si guvernul Boc II recunoaste ca ne minte cu nerusinare! Pana cand?!
  http://www.youtube.com/watch?v=BDs9D2-mVlU
  PENTRU TOATE ASTEA SI PENTRU INCA 22 DE MILIOANE DE MOTIVE, IMI DORTESC MAI MULT CA ORICE PE ACEASTA LUME, CA ACEST JALNIC PERSONAJ, SA NU MAI CASTIGE INCA UN MANDAT LA COTROCENI. ACEST LUCRU ESTE CEL MAI IMPORTANT ROMANI: MERGETI LA VOT SI HAIDETI SA-L DAM JOS PE TIRAN!

  Reply
 5. rasuplansu

  cred ca la un moment dat in viata toti am discriminat pe cineva, fie el tigan, punkist sau emo. nasol este ca de data asta boacana a fost facuta de catre televiziunea nationala, care cica este responsabila cu simtul cultural si al echitatii etnice.

  Reply
 6. Pingback: Nu e literatură. Dar are piaţă :D « Chinezu

Leave a Reply

Your email address will not be published.