Lovitura de evantai

0 Flares 0 Flares ×

Nu pot decât să mă amuz amintindu-mi de acest “incident diplomatic” ce a avut loc intre beiul Algerului si consulul Franţei.
Ce s-a întâmplat de fapt?

În timpul Primei Republici (1795-1799), secătuită în visterie în urma campaniilor militare (Napoleon în Italia, Egipt), Franţa negociază un împrumut cu beiul Algerului în scopul unor importuri masive de grâu.
Contractul a fost onorat de partea algeriană şi toate au fost bune şi frumoase până când a venit vremea returnării împrumutului.
Napoleon refuzase pretextând dobanzile prea mari şi, abia in 1820, după multe negocieri, Ludovic al XVIII-lea a plătit jumătate din datorie, însă tensiunile nu s-au oprit aici.

În 1827, Franţa obţine concesiunea unui depozit din micul port La Calle (situat la 500 km de Alger) şi, spre a linişti îngrijorările beiului, promite prin intermediul consulului Pierre Duval că nu va fortifica portul.

Francezii au fortificat totuşi portul, afectând interesele beiului în regiune. Când acesta a aflat, a trimis o scrisoare guvernului francez prin care a cerut explicaţiile cuvenite. Nu a primit nici un răspuns.
S-a adresat atunci consulului Duval pentru explicaţii, iar când acesta a refuzat să răspundă, beiul n-a mai rezistat.

Si de aici începe legenda loviturii de eventai. Unii istorici susţin ca beiul l-a lovit pe consul cu coada eventaiului, alţii au argumentat că beiul doar i-a suflat eventaiul pe la nas, neatingându-l pe consul. Unele surse locale au indicat faptul că obiectul cu care consulul a suferit un asemenea afront nu a fost un eventai propriu-zis, ci mai degrabă un chasse-mouche (asemănător unei palete). Alte surse istoriografice indică faptul că, independent de acest incident, consulul Duval era oricum un caracter dificil şi arogant.

Dezbaterile încă se poartă pe acest subiect, însă urmarea a fost una cât se poate de serioasă. Franţa instituie o blocadă maritimă care nu are efect, iar in ianuarie 1830 se pune la cale o campanie militară. În iulie 1830 Algerul este cucerit de francezi, iar în câţiva ani Algeria devine colonie franceză.

Existau tensiuni anterioare între cele două părţi (miza comerţului pe Mediterana, scăderea veniturilor Algerului în faţa concurenţei grâului din ţările Europei de Est etc.), însă pretextului pitoresc al acelui război a fost o lovitură deloc simplă de… eventai care a rănit “onoarea Franţei”.

Surse:
French Algeria
Conquête de l’Algérie par la France
La légende du coup de l’éventail

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

7 thoughts on “Lovitura de evantai

  1. Oana

    Problema, dupa mine, ar fi nu ce s-a intamplat de fapt? – ca asta , desi e vorba de istorie moderna, prea putin probabil sa aflam – ci, de ce spun sursele ca s-a intamplat in felul acela? Pana la urma, cum se explica faptul ca lucrurile s-au intamplat in felul asta?

    Inca un pretext pitoresc care cauzeaza razboaie usw. Look up the fourth crusade, problema diversiunii, chestiune controversata si destul de nasoala.

    Reply
  2. Adrian Ciubotaru Post author

    Afront a fost, consulul a ieşit sifonat etc.
    Însă e un pretext, iar nu o cauză. Pretextele sunt căutate când există deja tensiuni, când cauzele deja s-au conturat şi asteaptă un bobârnac.

    Reply
  3. jez

    pretexte au tot fost si vor mai fi. unele usor fanteziste.
    Daca ar fi stiut Paris la ce va da curs, poate ca “frumoasa Elena” ar fi devenit subit destul de uratica :p

    Reply
  4. jez

    pana si razboiul de secesiune m-a dezamagit, daca e sa iau in considerare ce am invatat la scoala (abolirea sclaviei) vs. ce am citit pe wikipedia (Nordul avea nevoie de sustinere).

    nu e un pretext pitoresc, dar cred ca ar fi interesant sa facem o lista cu/tinem cont de toate pretextele razboaielor de-a lungul istoriei (pearl harbour si 9/11 ar fi alea total nepitoresti)

    Reply
  5. gygyk

    tot in tema…povestea cu ….jartica….sic!!…ar fi la fel de interesanta..:)…acoperit de rusine fie cel ce gandeste la ceva rau…

    Reply
  6. catalinar

    povestea (fie ea reala sau doar picanta)imi aminteste despre importanta lucrurilor marunte aparent nesemnificative in schimbarea cursului actiunilor viitoare. Daca nu mi-as fi intors privirea la momentul x…, daca plecam cu 2 minute mai repede…, daca n-as fi zambit…, daca intrebam altceva…..etc. Intotdeauna m-a fascinat “efectul futurelui” legat de fapul ca bataia din aripi a unui fluture intr-un loc oarecare de pe Pamant poate sa faca diferenta daca o furtuna se va produce sau nu in alt loc de pe Pamant…mot a mot “miscarea aripilor a unui fluture în bazinul amazonian ar putea introduce o variabilă care ulterior va crea un uragan in Indiile de Vest” prin amplificarea efectelor care la randul lor devin cauze ulterior.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *