Inventarea Nepalului

0 Flares 0 Flares ×

11-swayambhunath-stupa.jpg
Am inventat acum câţiva ani Nepalul. Iniţial am perpetuat aceasta invenţie între prieteni, însă abia apoi am observat miza ideii. Nepalul era România la puterea minus doi. Auzeam o ştire românească şi căutam exagerarea ei în rău şi penibil în varianta nepaleză.
Nepalul era spaţiul imaginar unde lucrurile se puteau afunda şi mai tare, raiul imperfecţiunilor de moft, Balcanii imaginari care ne flata, prin comparaţie, mica noastră cultură şi eternele noastre metehne.
O alteritate culturală care ne tonifia, care ne îndemna să nu ne văicarim naţional soarta.

Idealul meu era să mă plimb pe străzile din Kathmandu fără ca nimeni să nu-şi dea seama că sunt român. Mă imaginam simţindu-mă acasă vizionând un film nepalez dublat în maghiară şi titrat în neoelveţiană, navigând dintr-un internet cafe local şi folosindu-mă de precarul sistem de transport în comun.

Nepalezii erau în medie mai saraci decât românii, îşi cumpărau ţigări făcând credite, iar salariul unui nepalez middle class era de zece nuci de cocos pe lună. Să te tot simţi frustrat financiar ca român:

-Ieşim mâine în oraş?
-De ce?
-Să ştiu dinainte să-mi împrumut nişte haine din vecini, îi spune un nepalez unei domnişoare.

Plângeam cuprinşi de emoţie artistică citind poezie contemporană nepaleză, căutam de zor tratate de fenomenologie nepaleză, invidiindu-le în acelaşi timp statisticile: 1 din 19 nepalezi are telefon mobil, 175.000 de conexiuni la internet la o populaţie uşor mai mare decât a României.

Dacă sufeream de inaniţie, ne gândeam că de cele mai multe ori mâncam zilnic balanţa comercială a Nepalului.
Dacă cultura română ni se părea că nu era promovată în lume, ni-l imaginam pe regele Nepalului într-o conferinţă de presă vorbind despre programul spaţial naţional şi ne trecea orice durere.

Când am intrat în NATO, exultam de bucurie că doua batalioane de securişti (de la secure) nepalezi au invadat China suna mai neverosimil decât un regiment de infanterişti români pe biciclete asediază New York-ul, SUA capitulează.

Celebrul virus ni-l imaginam nepalez. Iţi trimite un mail în care te salută şi se introduce pe sine. Iţi explică că este un virus nepalez şi datorită condiţiilor precare din ţara lui nu a putut fi creat mai performant. Te roagă să te prefaci că eşti terifiat de prezenţa lui în mailul tău, iar ca să-i dai satisfacţie mândriei lui de virus te roagă la fel de amabil să-ţi ştergi câteva fişiere din calculator.

Din acel joc în care Nepalul era un Flatland contemporan remixând tipare anecdotice somaleze şi albaneze, a rămas o nostalgie care îmi smulge şi acum un zâmbet şi următoarea întrebare pe care o arunc aici ca o provocare ludică:

Dacă unui nepalez îi este refuzat accesul într-un restaurant parizian pe motiv că are nasul prea mare, nu-i aşa că mărimea nasului său va fi asumată ca o diferenţă culturală?

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

5 thoughts on “Inventarea Nepalului

  1. Pingback: fuck politics! « impartial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *