Săptămâna trecută începusem un amplu și riguros proces de documentare despre bere și nu reușeam să scap de anumite întrebări. Cine a făcut prima bere din lume? Ce clase sociale preferau berea în detrimentul altor băuturi? Când a devenit atât de populară? Sau – întrebare mai puțin serioasă – când a fost întrodusă berea în meniurile nunților autohtone?
Documentarea o începusem în urma unei provocări lansate de Ciuc Premium de a afla motivele pentru care se bea bere. Poziția lor oficială și ultima linie de comunicare indică preferința pentru gust, însă am motive să fiu rezervat în această direcție.
Revenind la istorie, am aflat că nu se știe cine a făcut prima bere din lume. Unele date trimit către Neoliticul timpuriu, în Egiptul Antic sau Mesopotamia și există ipoteze – destul de îndrăznețe – care leagă berea de apariția agriculturii. Cineva a uitat găleata cu orz în ploaie și astfel a apărut strămoșul berii. Pornind de la această găleată, noua băutură a devenit atât de populară încât oamenii au început în mod intensiv să cultive cerealele. Și… astfel s-a dezvoltat agricultura.
Prin urmare, prima bere nu cred că avea un gust extraordinar, însă avea ceva care a îndemnat pe strămoșii noștri să se apuce serios de… munca pământului.
Înainte de a pune întrebarea – de ce bei bere? – mă gândesc la istoria mea personală în legătură cu această băutură. Primele discuții filozofice și certuri cu colegii de facultate, primele întâlniri cu bloggerii La Motoare, ieșirile cu prietenii și petrecerile. Toate acestea au în comun expresia “la bere”. De ce la bere și nu la altceva, de ce cutare bere și nu alta, nu știu s-o spun și pot să-mi dau doar cu presupusul.
Ce îmi propun în schimb este să fac un studiu – pornind de la răspunsurile voastre – cu motivele pentru care se bea bere. E gustul? E starea provocată? E anturajul? Sau este cum spune 7-year-old Tim: “I think beer must be good. My dad says the more beer he drinks the prettier my mom gets.’?
Studiile spun că popularitatea berii vine imediat după apă și ceai și, în plus, există niște motive medicale în spatele consumului moderat de bere, dar să fim serioși, cine iese cu prietenii cu gândul la aceste lucruri?
În concluzie, ajută-mă, răspunde-mi la întrebare și îți promit că revin cu un studiu – de care vă voi ocupa personal – în zilele următoare pornind de la răspunsul tău: de ce bei bere?
Pentru mine, ca fata, foarte important este gustul berii.
Separ foarte clar o bere cu un gust bun, bogat, fata de una foarte amara, intepatoare. Am niste marci de bere preferate, de la care nu ma dezic atunci cand am posibilitatea de a alege.
Nu prea se aplica in cazul femeilor expresia…”Hai sa iesim la o bere!”. Aici cred ca e doar teritoriul barbatilor. Intalnire ca baietii, relaxare, glume, povesti…stare chill.
In plus, mie, un barbat care bea bere…gestul in sine, zice ceva de genul…I’m the man!
Aaaa, da…berea este si un foarte bun fixativ 🙂
Spor la studiu!
Cred că gustul este ceea ce mă determină să beau sau nu o bere. Mi s-a întâmplat de foarte multe ori să merg la diferite petreceri şi să nu consum berea de acolo pentru că nu era pe gustul meu. De obicei la petrecerile studenţeşti se preferă cantitatea nu calitatea. Eu sunt puţin mai cu moţ şi aleg invers.
Pingback: Despre bere … de ce o bem pe dansa? « Once a student, always a student! – CEL MAI MINUNAT BLOG!
Un raspuns complet l-am dat pe blogul meu:
http://emilstudentulminune.wordpress.com/2012/01/12/despre-bere-de-ce-o-bem-pe-dansa/
Emil, tocmai citeam articolul:)
Eu am baut bere in aceste 4 ocazii semnificative, pe care le-am putut tine minte deoarece probabil ca sunt si singurele dati cand am baut bere, si despre care ma confesez acum deoarece ma simt vinovat ca in ultimul an am baut cantitatea total neobisnuita de aproximativ 2 (doi) litri de bauturi alcoolice, drept care ma gandesc ca este posibil sa devin incet incet alcoolic daca nu ma opresc la timp, si ce metoda oare e mai buna pt a te opri la timp din cine stie de nesabuinte decat o autocritica efectuata cu sinceritate in public:
1. acum cateva zile, deoarece Mos Craciun mi-a adus un cupon de reducere pt o eventuala vizita turistica ff tentanta pt mine, insa despre care nu m-am decis daca este bine sa o implementez, in Japonia, am avut curiozitatea de a cumpara si bea berea japoneza Iki, pe care am gasit-o cam apoasa, insa in general placuta la nivel de hidratare, usor tolerabila pt mine, deci este inca posibil sa ma decid sa ma duc in Japonia;
2. cu o ocazie mai stressanta in timp ce chiar colindam niste baruri in scopul de a gasi un barman mai potrivit pt o eventuala confesiune, desi stiam ca nu prea am sanse de asa ceva, gasindu-ma intr-o zona rurala din vestul Pennsylvaniei la acea vreme, departe de New York City unde se afla mai multi barmani competenti in acest sens decat in alte parti, m-am decis sa gust o bere Heineken, si pot sa spun ca mi-a placut, mi-a placut si atmosfera barului, insa pana la urma m-am confesat in mod mult mai putin eficient si util pt mine unui alt consumator nu barmanului profesionist, care era prea ocupat pt a avea timp si de mine in acea clipa;
3. cu o alta ocazie, in timp ce eram la un curs intensiv pe undeva prin Polonia, mi-a fost greu sa refuz invitatia insistenta repetata chiar de 2 ori la nivel de implorare a unui coleg cursant de origine Lituaniana cu o poveste de viata trista de a bea o bere impreuna cu el, si am baut 3/4 sticla de bere, deoarece mai mult chiar ca nu am putut deoarece povestea lui era chiar ff trista, si mi-a taiat pana si foamea pe vreo 2 zile, nu numai eventuala sete;
4. cu o ocazie mai festiva de nivel de dineu obligatie de serviciu undeva intr-un loc ce va ramane nenumit, nu am mai rezistat sa il privesc pe Administratorul Sef al unei corporatii cu care ma aflam in relatii de business la acea vreme dansand alaturi de o dansatoare din buric special comandata pt acea ocazie, drept care m-am indreptat catre bar, unde un barman f simpatic, insa din pacate si el ff ocupat, mi-a servit cea mai buna bere bauta in viata mea, o bere nealcoolica bruna cu gust de caramel.
Rudolph, am notat: curiozitatea culturală (Japonia), dorința de confesiune (Pennsylvania), socializare la și buffer pentru o poveste tristă (Polonia) și… înecarea amarului. Am înțeles bine?:)
Intr-o zi de vara torida nu exista lichid sa ma racoreasca mai bine decat o bere rece de calitate. E o bautura usoara cu conditia sa nu abuzezi de ea.
PS: La toate nuntile mai instarite la care am fost berea nu facea parte din meniu. Era totusi disponibila la cerere.
Pingback: Campaniile saptamanii 16-22 ianuarie din blogosfera romaneasca | refresh.ro
Pingback: O zi până la dezbaterea Ciuc | Adrian Ciubotaru