În 2005, Vladimir Putin a declarat că prăbuşirea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX.
În vidul de putere astfel creat în spaţiul ex-sovietic, Occidentul şi Rusia concurează pentru influenţa economică şi militară.
Ce mă interesează aici nu este tabla de şah a geopoliticii globale, cât mai ales conceptul de vid de putere. Mai sus, Putin îşi exprima gândul că vidul de putere de la graniţele Rusiei actuale va trebui într-un final umplut. Ori de Occident, ori de către Rusia.
Vidul de putere îngrijorează din mai multe motive. Atrage doritorii de putere din jur, se creează o luptă pentru supremaţie, se schimbă frontiere şi, până se decantează jucătorii cei mari (care tind să intre în echilibru), zona va fi un focar de instabilitate.
Atunci când te despărţi de cineva, în jurul tău se creează un vid de putere.
Pierderea cuiva lasă în jurul tău un spaţiu plin de vânt pe care te vei strădui să-l umpli cu ceilalţi, cu evenimente, cu noi preocupări.
Unii îl umplu cu resentimente şi acreală, alţii încep să clădească în acest spaţiu noi perspective şi noi orizonturi.
Lipsa încrederii în sine este refuzul de a-ţi asuma câmpul de putere din jurul tău. E ca şi cum ai păşi ezitant în propria curte.
E curtea ta şi îţi cere zilnic să faci curăţenie.
Tristeţea este doar laşitatea de-a-ţi ocupa zona de putere din jurul tău.
Nu înţeleg puterea în sens competiţional, văd dorinţa de putere că o dorinţă de sens şi de coerenţă.
Vid de putere, vid de sens. Oroarea de lucrurile lipsite de sens este aceeaşi cu teama de locurile necunoscute şi necartografiate. Preferi previzibilul unei puteri exercitate cu stângăcie decât imprevizibilul lipsei de asumare a puterii.
Preferăm pe cineva care are curajul să-şi ocupe locul din jurul lui. De bine, de rău, avem un chip în faţă.
Cunoaşterea de sine îţi conferă legitimitatea de-a acorda sens în jurul tău. Dacă tu singur nu-ţi acorzi sens, alţii o vor face. Alţii vor ocupa spaţiul liber lăsat de ezitarea ta. Alţii vor descăleca şi vor întemeia poveşti în care nu tu nu vei ajunge decât o notă de subsol.
Dansul nu trebuie oprit niciodată, căci a dansa înseamnă a întemeia poveşti în jurul tău, iar a renunţa la poveşti înseamnă a accepta că ai murit deja.
“Dacă tu singur nu-ţi acorzi sens, alţii o vor face.” – foarte bine spus si extrem de adevarat 🙂
imi place cum ai imbinat ideea de geopolitica, ce activeaza la nivel planetar, cu cea profund umana, foarte personala, ce activeaza la un simplu nivel individual. stiu ca suna destul de mult ca “ce-a fost mai intai: oul sau gaina?”, insa e interesant de discutat pe marginea subiectului individ versus spatiu geopolitic/natiune. individul este cel care influenteaza spatiul inconjurator sau el este cel influentat de imprejurimi?
si cand nu reusesti sa gasesti un sens in nimic? atunci cand puterea si vidul ti se par sinonime cum trebuie sa reactionezi?
Pingback: În interiorul propriului vis nu eşti singur | Adrian Ciubotaru
Atunci cand te desparti de cineva ai o perioada in care te simti dezoreintat/a , nu stii care iti este rostul , te simti golita de sens… iti trebuie putere si dorinta de a fi iar in echilibru cu propria-ti fiinta. Probabil ca nu vei recapata increderea in tine imediat, poate ca te vei simti stingherita la inceput, insa nu trebuie sa-ti para rau ca ai incercat sa iti ocupi din nou locul pe care ti-l doresti in societate, familie , etc. chiar daca nu reusesti mare lucru , macar stii ca ai incercat sa faci o schimbare in bine.Daca vei ceda mereu in favoarea celorlalti , poti avea un sentiment de frustrare .. daca nu vei depune eforturi sa umpli “vidul” ceilalti nu numai ca-ti vor ocupa locul dar te vor domina mereu.