Informația nu este putere

16 Flares 16 Flares ×


Sunt multe speranțe – create de o propagandă naivă sau nu – cu privire la efectele accesului ieftin la informație provocat de internet. Se crede că informația este putere și, cu cât există mai mulți oameni informați, cu atât ne va fi mai bine. Nouă, societății, omenirii.

Sunt destul de sceptic în privința acestui tablou două motive simple:

1. informația nu generează în mod necesar înțelegere (mai am abordat subiectul aici)

Faptul că suntem bombardați cu informație nu ne face în ce mai bun caz decât… să fim ghiftuiți cu informație. De la aflarea unui fapt până la înțelegerea implicațiilor este o cale lungă pe care nu o văd acoperită în teren. Internetul este plin de informații disparate pe care puțini le adună într-un ansamblu coerent. Dacă dăm la o parte pornografia, jocurile și socializarea propriu-zisă, observăm că informația disponibilă pe internet este departe (trebuie să sapi mult), este fragmentată și nu întotdeauna coerentă.

Mai mult decât atât, majoritatea oamenilor caută pe internet informații punctuale care nu au legătură cu modul general de a privi lumea și societatea. Oamenii, în general, caută adrese, locuri, evenimente, persoane sau știri mondene. Informații locale în stârnsă legătură cu o problemă punctuală. Caut o pizzerie care livrează în sectorul 3, caut să văd cine a ajuns în finala Românii au talent sau caut să văd cine a câștigat alegerile prezidențiale în Franța.

Sunt informații care nu angajează totalitatea ființei mele și, prin urmare, accesul la ele nu produce schimbări în modul în care percepe lumea. În plus, un ultim argument susținut de multe studii, oamenii caută informații care le susțin punctele de vedere deja create. Nimeni nu prea caută să își contrazică intuițiile și pre-judecățile.

2. înțelegerea nu produce în mod necesar o atitudine

Sunt cazuri în care informația produce înțelegere, creează valoare și are ca efect o schimbare în filtrul prin care privim lumea. Dar, pornind de aici, până la o schimbare a societății este o cale foarte lungă. Lumea este plină de oameni care înțeleg, dar nu acționează. Oameni care au reușit să pună cap la cap niște fragmente de informații, dar nu reușesc să își mobilizeze o atitudine.

Această nereușită are o coordonată atât personală (o atitudine rezultată în urma unei noi înțelegeri presupune efort și o ieșire din zona de confort pentru a se manifesta), cât și una socială (societatea în care trăim este croită în alt mod decât acela după care internetul este structurat).

Dacă internetul este o lume descentralizată și, întrucâtva lipsită de ierarhie, societatea în care trăim este construită de la centru și este plină de ierarhii. Premisele unui sistem stabil (cel puțin pe termen mediu), rigid și inhibant pentru orice tendință dizidentă.

Nu sunt sceptic cu privire la efectele pe termen lung ale internetului, însă am rezervele mele în ce priveste rapiditatea acestor efecte de a produce schimbare.

Informația devine putere dacă este integrată într-un ansamblu coerent care produce cunoaștere. Această cunoaștere generează schimbare atunci când se manifestă public, în mod repetat. Ce se observă în jur sunt cazuri izolate pentru care sistemul avea deja pregătite debușeele salvatoare.

Suntem mai informați ca niciodată cu privire la nedreptățile existente în lume, dar câți dintre noi devenim Gandhi peste noapte?

16 Flares Twitter 0 Facebook 16 16 Flares ×

1 thought on “Informația nu este putere

  1. Marius

    “Lumea este plină de oameni care înțeleg, dar nu acționează. Oameni care au reușit să pună cap la cap niște fragmente de informații, dar nu reușesc să își mobilizeze o atitudine.”

    Ma regasesc in ce ai zis aici. Vezi vreo “rezolvare”?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *