În vizită la fabrica Ford de la Craiova

0 Flares 0 Flares ×

Luni dimineața, la o cafea, împărțeam cu Răzvan Baciu un B-MAX cu un rezultat foarte simplu:
“Conduc eu până acolo și la întoarcere o iei tu.”

Ne aștepta un drum până la Craiova, la Fabrica Ford, unde urma să participăm la evenimentul de presă care a inclus lansarea producției noului motor Ecoboost de 1.5 l, un motor care va echipa viitorul Ford Mondeo (China, Europa) și actualul Ford Fusion (SUA).

Răzvan dorea să filmeze în fabrică, iar eu reveneam după un an în același loc unde participasem la lansarea producției modelului B-MAX. Acum, printre zumzetul roboților industriali și explicațiile unui inginer, am parcurs traseul de producție al noului motor de 1.5 L Ecoboost într-o hală imensă unde ai fi putut parca un avion.

Prima impresie: totul curat și totul plin de reguli (atât pentru muncitori, cât și pentru vizitatori). Reguli de protecție a muncii și reguli care implică procesul de fabricare. În jurul tău, dincolo de toate utilajele și toți roboții, muncitori  îmbrăcați în uniforme alb-albastre. De toate vârstele și de toate calificările (dacă se poate spune astfel).

E un proces lung și plin de standarde care trebuie respectate: de exemplu, un arbore cotit vine în stare brută din Spania, este finisat la Craiova și îl vei întâlni în cadrul unui motor care va echipa o mașină cu sigla Ford condusă de un chinez sau de un american.

În cadrul aceleiași vizite, am mai aflat că:

  • Ford a investit aproximativ 230 de milioane de euro pentru modernizarea și tehnologizarea uzinei de motoare de la Craiova (investiția totală depășește 800 de milioane de euro)
  • Există legătură strânsă între Ford România și Universitatea din Craiova (donații de mașini și motoare, proiecte comune sau posibilități de practică pentru studenți și de angajare pentru viitorii specialiști)
  • Au fost demarate procedurile de concesiune pentru autostrada Pitesti – Craiova

La întoarcere, în drumul spre Bucureşti, a urcat Răzvan la volanul B-MAX-ului şi a început altă aventură. Răzvan se grăbea, Răzvan este un şofer experimentat, Răzvan conduce de obicei un Subaru Impreza STI. B-MAX e o maşină cuminte pentru o familie tânără, este echipat cu un motor de 1 L Ecoboost care dezvoltă 125 CP, dar nu cred că a muncit atât de mult cum a făcut-o pe traseul Craiova – Bucureşti.
La sosire, deşi ne aşteptam la o altă cifră (mai mare), consumul final a arătat un banal 8.4 l/100 km.

Au mai scris despre eveniment: 0-100.ro, automarket.ro, turatii.ro.
Galeria foto completă este pe Facebook.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

8 thoughts on “În vizită la fabrica Ford de la Craiova

  1. Pingback: Impresii Ford B-max | razvanbb

  2. Pingback: Temă VI | Ana Moraru

  3. Pingback: Temă VI – Bloguri preferate | Ana Moraru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *